Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump versterkt campagneteam met Breitbart News topman Bannon

Dynph ten Haaf op 18 augustus 2016 - Reageren

Donald Trump heeft Steve Bannon, topman van de conservatieve media outlet Breitbart News, ingehuurd als CEO van zijn campagne. De recente wisselingen in campagnemedewerkers signaleren dat Trump niet van plan is zijn agressieve stijl van campagnevoeren in te binden.

 

Uitvoerend directeur

Gisteren werd bekend dat Trump heeft besloten om Stephen K. "Steve" Bannon aan te stellen als uitvoerend directeur van zijn campagne. Hoewel campagneleider Paul Manafort officieel aanblijft, maakt het inhuren van Bannon duidelijk dat Trump een andere koers wil varen.

 

Terwijl Manafort altijd sterk heeft aangedrongen op een terughoudender strategie, staat Bannon bekend om zijn harde aanpak en anti-establishment standpunten. Als uitvoerend directeur wordt Bannon gezien als iemand die Trumps nationalistische boodschap en populisme zal versterken. Hij is keihard tegenover de huidige politieke status-quo, zowel richting de Democraten als de Republikeinen, en staat bekend als een vechter.  

 

Breitbart News

Als topman van de conservatieve media organisatie Breitbart News is Bannon geen vreemde binnen de media en politiek. Breitbart News is het media vlaggenschip van het rechtse, anti-establishment geluid. De media organisatie heeft vanaf dag één steun getoond voor de Trump campagne. Volgens ingewijden ziet Bannon Trumps boodschap niet alleen als tekenend voor de kandidaat zelf, maar als onderdeel van een grotere politieke beweging.

 

Bannon zelf heeft een diverse carrière achter de rug. Voor hij bij Breitbart News terechtkwam heeft hij vele andere functies vervuld. Zo begon hij als marineofficier, waarna hij een tijdje werkte als investeringsbankier. Daarnaast is hij ook conservatief politiek documentairemaker. Hij maakte onder andere documentaires over Sarah Palin, de Occupy-beweging en Hillary Clinton. Hij kenmerkt zich dan ook door zijn sterke kritiek op het establishment en aanvallende retorische stijl.

 

Kritiek

Vanuit het Democratische kamp is kritisch gereageerd op Bannons aanstelling. De Democraten verwachten een nog negatievere presidentsrace, met een toename in haat zaaiende retoriek en ongefundeerde beschuldigingen. Robby Mook, Clintons campagnemanager, noemde Breitbart News een “zogeheten nieuws site die verdelende, soms racistische, anti-Moslim en antisemitische samenzweringen rondstrooit.”

 

De aanstelling van Bannon heeft echter ook bij de Republikeinen voor consternatie gezorgd. Breitbart News is bekend om haar negatieve beeldvorming van onder andere spreker Paul Ryan en meerderheidsleider Mitch McConnell. Republikeinen maken zich dan ook zorgen over wat de aanstelling van Bannon zal betekenen voor eenheid binnen de partij.

 

Polls

Trump staat er momenteel niet goed voor in de laatste polls. Naast Steve Bannon heeft hij dan ook Republikeinse pollster Kellyanne Conway als campagnemanager aangenomen. Hoewel de recente switch in de top van zijn campagneteam duidelijk aangeeft dat Trump zijn controversiële campagnestijl voort blijft zetten, is het maar de vraag of dit gunstig zal uitpakken.

 

Bannon’s anti-establishment houding zou ertoe kunnen leiden dat sommige Republikeinse politici hem definitief de rug toe zullen keren. Het benadrukt wederom Trumps positie als de anti-establishment kandidaat. De aanstellingen van Bannon en Conway zijn dan ook vooral een bevestiging van de voortzetting van Trumps originele, agressieve politieke strategie.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.