Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump verliest gedelegeerden aan slinkse Cruz

Thomas Mulder op 11 april 2016 - Reageren (1)

Vorige week versterkte de campagne van Donald Trump zich met de strateeg Paul Manafort om zich voor te bereiden op een lelijke strijd om gedelegeerden. Afgelopen weekend bleek maar weer waarom dat hard nodig was. Hier en daar pikte Cruz gedelegeerden van Trump. En op het partijcongres in Colorado won Cruz door zijn strakke organisatie zelfs alle gedelegeerden.

 

Ingewikkeld systeem

In een land met ruim 300 miljoen inwoners is het logisch dat het kiessysteem ietwat ingewikkeld kan zijn. Tijdens de voorverkiezingen kiezen de partijen hun kandidaten voor de daadwerkelijke presidentsverkiezingen. Maar de voorverkiezingen zelf zijn slechts de eerste stap op weg naar de nominatie. De uiteindelijke kandidaat wordt namelijk niet rechtstreeks gekozen door kiezers, maar wordt gekozen door gedelegeerden. Deze gedelegeerden worden op hun beurt weer gekozen door de kiezers per staat tijdens de voorverkiezingen.

 

Kortom, bij een voorverkiezing kiezen stemmers gedelegeerden. Hoe dat precies gaat, verschilt per staat. Zo worden in de staat Colorado de gedelegeerden gekozen op het partijcongres. De campagnes hadden dus de moeilijke taak om aanhangers naar het congres te loodsen en net zo lang te laten blijven totdat alle stemrondes waren geweest.

 

De campagne van Donald Trump kwam daarmee in de problemen. Zijn campagnes heeft weinig personeel, die werken in de staten zelf, en er was dus bijna niemand om de aanhangers bijeen te brengen. Cruz daarentegen heeft een geprezen strategie als het gaat om een strijd in kleine gemeenschappen. Zijn campagne kreeg zijn aanhangers wel opgetrommeld en ging er op het partijcongres uiteindelijk van door met alle gedelegeerden.

 

Ondemocratisch

Trump reageerde woedend. Hij noemde het kiesproces in Colorado ondemocratisch. Het waren volgens hem alleen politici die de moeite namen om naar het congres te gaan. ‘Echte’ kiezers kwamen er niet aan te pas. De Republikeinse partij reageerde ontspannen: “de regels zijn de regels”.

 

Maar het probleem van Trump gaat verder dan alleen Colorado. Ook in andere staten houdt de strijd om gedelegeerden niet op bij het sluiten van de stembussen. Zeker in staten die een zogenaamde caucus (een soort kleine volksvergadering) houden, zijn de regels ingewikkeld. Vaak worden er op lokaal niveau vertegenwoordigers gekozen, die later bijeenkomen om de daadwerkelijke gedelegeerden te kiezen.

 

Trump’s aanhangers, die gekozen zijn tot vertegenwoordiger, blijken vaak een zetje nodig te hebben om ook daadwerkelijk op te komen dagen om te stemmen voor de daadwerkelijke gedelegeerden. Het gebeurt zo nu en dan dat zij niet thuis geven en daarmee de stemming verliezen. De Cruz campagne blijkt veel beter te zijn in de ‘nazorg’ van vertegenwoordigers.

 

Door dit soort regels heeft Trump al een aantal gedelegeerden verloren, voornamelijk aan Ted Cruz, die zich strategisch bewust richt op het af snoepen van zoveel mogelijk gedelegeerden. Hij wil namelijk voorkomen dat Trump een meerderheid aan gedelegeerden wint.

 

Slordig

Trump geeft het systeem de schuld. Hij wijst er op dat hij miljoenen meer stemmen heeft gekregen dan Ted Cruz of welke andere kandidaat dan ook. Toch moet hij nog steeds hard vechten om de daadwerkelijke buit: de gedelegeerden. Want zonder gedelegeerden is het winnen van veel stemmen geen cent waard. Het aantal gedelegeerden telt.

 

Toch zal de Trump campagne zichzelf ook in de spiegel moeten kijken. De campagne is veelal slordig in haar organisatie. Zo riep het in de staat Washington aanhangers op om vertegenwoordiger te worden, twee dagen nadat de inschrijvingsdeadline was verlopen. Daardoor loopt Trump misschien weer gedelegeerden mis.

Reactie (1)

henk op 12 april 2016 09:52:


Is Slinks de juiste benaming?

Dat betekent toch oneerlijk?

 

Bij Sanders zeggen we toch ook niet slinks, omdat hij meer gedelegeerden ophaalt omdat Clinton aanhangers het laten afweten?

 

Bij Cruz laten Trump aanhangers het afweten.

 

Het lijkt dat je meer Trump napraat dan de werkelijkeid weergeeft. Slinks is een beschuldiging en de vraag is of dat de lading goed dekt.