Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump’s vrouwenprobleem blijft groeien

Suzanne Leppen op 1 april 2016 - Reageren (1)

Het gebeurt niet vaak dat pro-life Republikeinen en pro-choice Democraten het eens zijn als het over abortus gaat, maar Donald Trump heeft het woensdag toch voor elkaar gekregen. Zijn uitspraak over het straffen van vrouwen die een abortus ondergaan werd unaniem veroordeeld door beide kampen. Dit is het laatste voorbeeld van een steeds groter wordend probleem voor Trump, passend samengevat door Time journalist Jay Newton: “Trump houdt erg van vrouwen...het probleem is dat niet genoeg vrouwen ook van hem houden.”

 

De uitspraak

Tijdens een interview op MSNBC zei de miljardair dat hij vindt dat abortus weer illegaal moet worden in de VS. Op de vraag hoe hij dacht dat dit geïmplementeerd zou kunnen worden, zei Trump onder andere dat hij vond dat de vrouwen die een abortus ondergaan gestraft zouden moeten worden.

 

Trump gaf tijdens zijn campagne al vaker aan pro-life te zijn, net als de beide andere Republikeinse kandidaten, maar deze keer ging hij een stap te ver. Er zijn met name onder de Republikeinen genoeg mensen die ook vinden dat abortus weer verboden zou moeten worden. Zij vinden echter dat alleen de aborteurs moeten worden gestraft, niet de vrouwen die de abortus ondergaan. Veel pro-life prominenten veroordelen de uitspraken en concluderen dat Trump niet weet waar de beweging voor staat en dat hij met zijn uitspraken juist een negatief stereotype bevestigt.

 

Clinton, Cruz en Kasich zijn het eens

Hilary Clinton reageerde op twitter meteen op de uitspraak: “Net nu je dacht dat het niet erger kon worden...Afschuwelijk en veelzeggend.” Ook Trump’s Republikeinse tegenstrevers grepen direct de kans aan om hun grootste concurrent aan te vallen en duidelijk te maken dat ze zijn mening niet delen. Kasich noemde Trump’s opmerking ongepast en vindt dat vrouwen zeker niet gestraft moeten worden. Zoals gewoonlijk was Cruz nog minder diplomatiek in zijn reactie: “Wederom heeft Donald Trump bewezen dat hij niet serieus nadenkt over kwesties en alles zegt om aandacht te krijgen.”

 

Verandering van gedachte

Het valt inderdaad niet te ontkennen dat Trump wel van aandacht houdt en daarom graag extreme uitspraken doet. Normaal gesproken weigert hij dan ook om afstand te nemen van uitspraken die ophef veroorzaken en doet hij er vaak zelfs nog een schepje bovenop. Maar na veel kritiek van alle kanten heeft Trump nu toch een uitzondering gemaakt. Enkele uren na het interview trok hij zijn uitspraken terug en gaf hij in een statement aan dat degene die de abortus uitvoert verantwoordelijk moet worden gehouden, niet de vrouw.

 

Maar het kwaad is al geschied. Democraten zullen de uitspraak waarschijnlijk nog wel vaker gebruiken als voorbeeld van Trump’s vrouwonvriendelijke ideeën en zijn Republikeinse rivalen zullen het gebruiken als voorbeeld van Trump’s inconsistente positie met betrekking tot abortus. Trump veranderde namelijk al eens eerder van mening over het onderwerp: in een interview uit 1999 noemde hij zichzelf nog “erg pro-choice”.

 

Het grotere probleem

Abortus is een gevoelig onderwerp in Amerika en reden voor veel debat, dus het is gevaarlijk voor politici om hier onduidelijk over te zijn. Maar voor Trump komt het ook nog eens bovenop zijn al bestaande problemen om vrouwelijke kiezers voor zich te winnen. Eerder was er al ophef over opmerkingen die hij maakte over ondere andere Cruz’ vrouw, zijn eigen vrouw en dochter, en voormalig kandidate Carly Fiorina. Ook ligt hij voortdurend overhoop met Fox presentatrice Megyn Kelly.

 

Trump heeft de kritiek vaak afgedaan als onbelangrijk, en suggereerde zelfs dat er alleen kritiek op hem geleverd wordt omdat hij zo knap is. Het is goed mogelijk dat Trump de Republikeinse voorverkiezingen weet te winnen door zijn grote aanhang onder blanke mannen. Maar als Trump de landelijke verkiezingen wil winnen zal hij de steun van vrouwen nog hard nodig hebben. Vrouwen zijn in Amerika in de meerderheid en ze stemmen vaker dan mannen. Als Trump het inderdaad tot de landelijke verkiezingen schopt zal het interessant worden om te zien hoe hij dit probleem gaat aanpakken, vooral als hij het tegen Clinton moet opnemen.

Reactie (1)

Marjon op 1 april 2016 15:37:

Ik hoop nog steeds dat Trump vlak voor de finish "GEINTJE" roept en een lange neus naar ons maakt. 'Bazinga!' 'Gotcha!' Om aan te tonen hoe verrot de presidentsverkiezingen zijn.