Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump’s 40 procent

Suzanne Leppen op 9 april 2016 - Reageren

Trump heeft veel supporters. Hierdoor sleept hij bij bijna elke voorverkiezing een aanzienlijk deel van de stemmen in de wacht. Hij heeft ook veel tegenstanders, maar die kunnen het maar moeilijk eens worden over het beste alternatief voor Trump. Door de verdeeldheid van hun stemmen wist Trump vaak ruime overwinningen te behalen. De laatste tijd lijkt deze groep zich echter steeds meer te verenigen en dat levert voor Trump problemen op.

 

Geen absolute meerderheid

Bij de Democraten waren de voorverkiezingingen bijna vanaf het begin een tweestrijd, de kandidaten moesten meer dan 50 procent van de stemmen halen om te winnen. Bij de Republikeinen echter, was het speelveld enorm, waardoor een veel kleiner percentage van de stemmen genoeg was voor de winst.

 

Ondanks dat Trump voordurend kandidaten opriep om uit de race te stappen, lijkt het grote aantal kandidaten in zijn voordeel te zijn geweest. Trump heeft inmiddels al 21 staten gewonnen, maar wist nog in niet één staat een absolute meerderheid te behalen - iets wat Cruz wel lukte Utah en Wyoming.

 

Minimale winstpercentage

Nate Silver van FiveThirtyEight legt duidelijk uit waarom het kleinere aantal medekandidaten en het verenigen van het anti-Trump kamp nadelig lijkt voor Trump. Hij gebruikt hiervoor het begrip minimaal winstpercentage: het minimale aantal procent van de stemmen dat een kandidaat nodig had om de staat te winnen.

 

Hoe minder kandidaten meedoen, hoe minder de stemmen verdeeld zullen zijn en hoe hoger het percentage is dat nodig is voor de winst. Ook is het een probleem als de oppositie zich steeds meer verenigt achter één van de overige kandidaten, want je moet altijd net iets beter scoren dan de nummer twee.

 

Op deze manier berekende FiveThirtyEight de percentages die Trump nodig had bij de 32 voorverkiezingen die tot nu toe gehouden zijn. Op het plaatje hieronder is een duidelijk stijging te zien als gevolg van het kleinere aantal kandidaten en het feit dat de kiezers tactischer zijn gaan stemmen. Zo stemmen zij nu vaker op de tegenkandidaat die in hun staat de grootste kans heeft om Trump te verslaan.

 

 

Het probleem

De verkiezing in Wisconsin van afgelopen week demonstreert het probleem voor Trump. Hij behaalde hier ruim 35 procent van de stemmen. Dat is een percentage waarmee hij in New Hampshire nog overtuigend wist te winnen met een voorsprong van 20 procent op de nummer twee, John Kasich. Nog geen twee maanden later resulteert hetzelfde percentage echter in een verlies van Ted Cruz met een verschil van 13 procent.

 

Het probleem voor Trump is dus dat hoewel zijn benodigde winstpercentages stijgen, zijn daadwerkelijke percentages nauwelijks stijgen, zoals op het plaatje hieronder is te zien. In het begin van de race zat Trump met gemiddeld 35 procent ruim boven de lijn van het benodigde winstpercentage, maar twee maanden later ligt zijn gemiddelde percentage onder deze lijn.

 

 

De tegenstanders

De reden voor Trump’s gemiddeld goede scores is ook meteen de reden dat zijn percentages niet enorm lijken te stijgen. Want hoewel zijn populariteit en steun veel groter is gebleken dan van tevoren werd gedacht, lijkt hij nog steeds een meerderheid van de mensen tegen zich te hebben.

 

Met zijn opzwepende en vaak extreme retoriek heeft hij veel steun weten te verkrijgen. Vooral de blanke, vaak niet-hoogopgeleide mannen zijn in grote getalen komen opdagen om op Trump te stemmen. Maar aan de andere kant heeft zijn tactiek ook voor veel tegenstand gezorgd. Onder andere vrouwen, immigranten, hoogopgeleiden en jongeren zijn vaak geen fan van The Donald.

 

In de meningen over Trump lijkt er geen tussenweg te bestaan: ofwel je vindt hem geweldig, ofwel je vindt hem verschrikkelijk. Hoewel de andere kandidaten zeker ook (fanatieke) tegenstanders hebben, zijn die van Trump toch veruit het vaakst in het nieuws; denk bijvoorbeeld aan #NeverTrump, Make Donald Drumpf Again en zijn aanhoudende problemen met vrouwen.

 

De vraag is of hij een deel van zijn tegenstanders toch zal weten te overtuigen voor hem te stemmen. Het is mogelijk dat hij de Republikeinse nominatie weet te winnen met zijn hudige achterban, maar om in de nationale verkiezingen kans te maken zal hij toch echt boven de 40 procent moeten stijgen. En dat kan wel eens lastig worden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.