Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump richt zich opnieuw op Afro-Amerikanen

Dynph ten Haaf op 2 september 2016 - Reageren

Een gelekt script dat in handen is gekomen van The New York Times laat zien wat Trumps adviseurs hem aanraden te zeggen tijdens een interview met een Afro-Amerikaanse kerk morgen. Naast zijn veelbesproken bezoek aan Mexico en harde immigratie retoriek staat deze week voor Trump in het teken van de Afro-Amerikaanse stem.

 

Script

Morgen staat een gesprek geplant tussen Trump en bisschop Wayne T. Jackson, lid van de Great Faith Ministeries International kerk in Detroit, Michigan. Het gesprek zou plaats vinden achter gesloten deuren, zonder media en zonder een verdere publieke speech.

 

Dat Trumps campagneteam niks aan het toeval over liet werd duidelijk toen het script voor het gesprek op het bureau van de Times belandde. Het script bevat de twaalf vragen die de bisschop Trump zal stellen, gepaard met geadviseerde antwoorden op elke vraag.

 

Het document is samengesteld door Trumps campagne, in samenwerking met het Republikeinse Nationale Comité en na consultatie met Afro-Amerikaanse Republikeinse politici. De vragen hebben vooral betrekking op zaken die belangrijk zijn voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap, waaronder politiegeweld, etnische spanningen en racisme. 

 

Ongebruikelijk

Het tot in detail voorbereiden van de interview-antwoorden is ongebruikelijk. Hoewel het vaker voorkomt dat presidentiële kandidaten de te stellen vragen onder ogen krijgen voor een interview, komt het voorbereiden van een volledig script bijna nooit voor.

 

De uiterst precieze voorbereiding van het gesprek van morgen laat zien hoe belangrijk de Trump campagne dit gesprek acht. Voor Trump, die slecht scoort onder Afro-Amerikaanse kiezers en een geschiedenis van controversiële uitspraken jegens de bevolkingsgroep heeft, is het bezoek aan een Afro-Amerikaanse kerk in arm Detroit daarom een grote kans.

 

Verandering

Op donderdag richtte Trump zich ook al op Afro-Amerikanen tijdens een bezoek aan The O’Reilly Factor, een programma van FoxNews. Daar nam hij een positieve positie tegenover Afro-Amerikanen in. “Ik heb zoveel Afro-Amerikaanse vrienden die het geweldig doen,” claimde Trump. Ook herhaalde hij zijn argument dat hij degene is die de moeilijkheden van deze bevolkingsgroep kan oplossen: “Er zijn er zoveel in armoede en de misdaad is vreselijk en het onderwijs is vreselijk en ze wonen vreselijk en ik zeg: wat heb je te verliezen?”

 

De positieve benadering van Afro-Amerikanen tijdens zijn televisieoptreden en de stijl van antwoorden in het interviewscript duiden mogelijk een verandering aan in Trumps houding tegenover Afro-Amerikanen. In plaats van zijn gewoonlijke bombastische en improviserende stijl zijn de geadviseerde antwoorden in het script verrassend genuanceerd.

 

Het blijft echter de vraag of Trump de antwoorden ook daadwerkelijk zal overnemen. Hoewel de positievere instelling laat zien dat Trump zijn slechte positie in de polls onder Afro-Amerikaanse kiezers serieus neemt, ligt het niet in de lijn der verwachting dat het gesprek van morgen veel kiezers over de streep zal trekken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.