Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump leidt in peilingen

Jasper Maassen op 24 mei 2016 - Reageren

Waar het lang onmogelijk leek, is het nu toch waarheid: Donald Trump heeft in opiniepeilingen een voorsprong genomen op Hillary Clinton. De verkiezingen zijn nog ver weg, maar dit is toch een significante ontwikkeling. Of niet?

 

Voor het eerst

In het peilinggemiddelde van RealClearPolitics stond Clinton een week geleden nog zo’n zes procent voor op Trump. Nu volgt ze op tweetiende procentpunt. Het is voor het eerst dat Trump haar voorbij is, nadat de kandidaten eerder dicht bijelkaar hebben gestaan. Hoe kan het dat een controversiële kandidaat als Trump toch zo goed weet te scoren?

 

Eenheid bij Republikeinen

Natuurlijk is ook Clinton een kandidaat die bij veel Amerikanen weerstand oproept. Daarnaast zijn er de laatste tijd veel berichten van eenheid vanuit het Republikeinse kamp. Het dreigende schisma tussen Trump en partijleider Paul Ryan lijkt met een sisser af te lopen. Bovendien komt een onafhankelijke gooi naar het presidentschap door een andere Republikeinse politicus maar niet van de grond. Dit overigens tot opluchting van de voorzitter van de Republican National Committee Reince Priebus, die zo’n onafhankelijke kandidaat als een “zelfmoordmissie” bestempelde. Een mogelijke kandidaat als Ben Sasse, die naar voren werd geschoven door Mitt Romney, heeft voor de eer bedankt en Romney zelf lijkt zich na 2008 en 2012 geen derde keer te willen branden aan een mogelijk onsuccesvolle campagne.

 

Verdeeldheid bij Democraten?

De Democratische partij is op dit moment echter veel meer verdeeld. Bernie Sanders weigert zijn strijd te staken en dat levert hem vanuit het Clinton-kamp veel kritiek op. Volgens verschillende van Clintons medewerkers brengen Sanders’ aanvallen schade toe aan de positie van Clinton en zijn ze koren op de molen voor Trump. Zij beargumenteren dat Sanders zich beter kan terugtrekken, omdat hij toch geen kans maakt. Clinton zelf denkt daar overigens anders over, mede doordat ze in 2008 ook door bleef gaan terwijl Barack Obama de nominatie al praktisch binnen had.

 

Kanttekeningen

Dat de verkiezingen nog ver weg zijn is niet de enige reden om de huidige peilingen niet al te serieus te nemen. De strijd bij de Democraten woedt, zoals gezegd, nog altijd flink. De kans dat Sanders van Clinton gaat winnen is miniem, maar zelfs bij een verlies speelt de socialist uit Vermont een belangrijke rol. Hij zal zijn kiezers namelijk ervan moeten overtuigen om bij de verkiezingen dan toch maar op Clinton te stemmen.

 

De Democratische partij onderschrijft het belang van Sanders en doet er vanalles aan om hem tegemoet te komen. Zo mag hij vijf personen aandragen die zitting gaan nemen in de commissie die het partijprogramma opstelt. Clinton mag er zes aandragen en de overige leden worden benoemd door partijvoorzitter Wasserman Schultz. In het verleden werd de gehele commissie samengesteld door het partijbestuur, maar Sanders verkeert momenteel in staat van oorlog met Wasserman Schultz: hij heeft zijn steun uitgesproken voor een tegenkandidaat voor het district dat zij vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden. Dat Sanders deze toezegging krijgt is dus een flinke winst voor zijn politieke revolutie.

 

College van kiesmannen

Trump verslaat Clinton momenteel in een landelijke peiling, maar feitelijk zeggen die niet zoveel. Het is immers mogelijk om zonder het hoogste aantal stemmen de verkiezingen te winnen: zo lang in het college van kiesmannen de meerderheid wordt gehaald, maakt het niet uit wat het totale percentage aan stemmen is dat een kandidaat binnenhaalt. Clinton leidt momenteel in de peilingen in een aantal belangrijke swing states, zoals Florida, Ohio, Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Opvallend genoeg blijft Sanders het beter doen in peilingen tegen Trump.

 

Het effect van andere kandidaten

Tot slot is er nog Gary Johnson. De oud-gouverneur van New Mexico is de kandidaat voor de Libertarian Party en haalde bij een recente peiling maar liefst elf procent van de stemmen. Hij bracht zowel Clinton als Trump ongeveer evenveel schade toe, maar de vraag bij landelijke verkiezingen blijft dan vooral in welke staten hij deze stemmen gaat halen. In 2000 zorgde Ralph Nader er bijvoorbeeld voor dat Al Gore Florida verloor aan George W. Bush. Maar ook de score van Johnson kan nog enorm wegzakken. In 1992 scoorde onafhankelijke kandidaat Ross Perot in peilingen enkele maanden voor de verkiezingen 39 procent. Uiteindelijk eindigde hij als derde.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.