Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump in het nauw: “Het politieke systeem werkt niet”

Jesse Passchier op 13 april 2016 - Reageren

Ted Cruz snoepte afgelopen week gedelegeerden weg bij Donald Trump, die inmiddels het nominatieproces van de Republikeinse Partij fel bekritiseert. Volgens Trump zou de stem van het volk belangrijker moeten zijn dan het binnenhalen van gedelegeerden. Maar het Republikeinse Nationale Comité (RNC) benadrukte dat dit systeem al generaties lang gebruikt wordt.

 

Nieuwe tactiek?

Nu Cruz Trump te slim af is geweest in North Dakota en Colorado, en Cruz ook de primary won in Wisconsin, probeert Trump de negatieve media-aandacht te verschuiven richting het gebrekkige nominatieproces. Door het systeem de schuld te geven van zijn verliezen probeert hij een gevoelige snaar te raken bij de Amerikaanse bevolking: “Ik heb miljoenen stemmen meer gehaald, en ik heb ook honderden meer gedelegeerden, maar ik denk dat het alleen om de stemmen moet gaan.”

 

Trump speelt in op de twijfels en het wantrouwen van veel Amerikanen die het hele politieke systeem corrupt vinden. Hij gebruikte ook de strijd bij de Democraten als voorbeeld. “Elke keer als ik de TV aanzet is het ‘Bernie wint, Bernie wint, Bernie wint,’ wekenlang. Maar de commentatoren en experts zeggen dat hij niet kan winnen. Hoe kan je elke week staten winnen maar niet de nominatie binnenhalen? Het is een corrupt systeem. Het is corrupt bij de Democraten, maar het is nog corrupter bij de Republikeinen.”

 

Of oude tactiek in een nieuw jasje?

Deze tactiek sluit aan bij eerdere verliezen van Trump. Toen Trump de caucuses in Iowa verloor van Cruz, beschuldigde Trump Cruz van fraude en het verspreiden van valse geruchten. Trumps non-traditionele manier van campagnevoeren, die erg gericht is op de aandacht van grote nieuwszenders, laat echter ook zien dat Trump de regels niet goed kent. Hoewel Trump na het verlies in Colorado juist zei dat hij de regels “heel goed kent,” legde hij opnieuw de nadruk op het oneerlijke systeem. De Republikeinse Partij en de RNC zouden hem bewust tegenwerken: “Misschien vinden ze het niet leuk dat ik mijn eigen geld gebruik. Ik zet mijn eigen geld in en dat vinden ze niet leuk, want zo hebben ze geen controle over mij.” 

 

De voorzitter van de RNC, Reince Priebus, reageerde via Twitter al snel op de beschuldigingen van Trump: “Het nominatieproces is al langer dan een jaar bekend. Het is de verantwoordelijkheid van de campagnes en kandidaten om dit te snappen. Nu pas klagen? Schei toch uit.” Hoewel Trump niet bij naam werd genoemd, blijkt duidelijk dat Priebus denkt dat Trump en zijn campagne de politieke regels niet volledig snappen.

 

Trump = Berlusconi?

Trump kwam met een voorstel om het systeem te veranderen: “Het Republikeinse systeem is oneerlijk, onrechtvaardig, en ze moeten een eerlijk systeem creëren op basis van stemmen – niet een systeem waar ruimte is voor politieke spelletjes.” De populistische retoriek van Trump blijft onverminderd sterk. In Italië zijn inmiddels vergelijkingen getrokken tussen Trump en oud-premier Silvio Berlusconi. Net als Trump presenteerde Berlusconi zichzelf als een antipoliticus, een zakenman die zijn ervaring, geld, en macht kon gebruiken om de politiek binnen te komen en zijn ideeën door te voeren. 

 

Volgens Giovanni Orsina, directeur van de University School of Government in Rome, is Trump de Amerikaanse Berlusconi: “De enorm rijke buitenstaander die het onderbuikgevoel van het volk aanspreekt en niet het verstand. Hij weet wat het volk wil horen en denkt dat een land hetzelfde bestuurd kan worden als een bedrijf. Ze zeggen politiek incorrecte dingen om de gewone man aan te spreken, dat is hun aantrekkingskracht.”

 

Hier schuilt echter een groot gevaar in voor Amerika. Berlusconi beloofde tijdens zijn campagne om de belastingen voor iedereen te verlagen en om het daklozenprobleem op te lossen. Maar eenmaal aan de macht steeg de belastingdruk en werd er bezuinigd op sociale woningbouw. Momenteel belooft Trump ook om de belastingen te verlagen en het begrotingstekort terug te dringen. De vraag is echter of hij hieraan kan voldoen. Berlusconi’s idee van “politiek als showbiz” faalde, en de kans is groot dat Trump hetzelfde lot te wachten staat, mocht de vergelijking met Berlusconi stand houden. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.