Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump herschrijft eigen belastingplan

Thomas Mulder op 11 mei 2016 - Reageren

Donald Trump heeft twee vooraanstaande conservatieve economen gevraagd zijn eigen belastingplannen onder de loep te nemen. De stap komt nadat Trump flink onder vuur ligt over zijn eigen geschreven plannen. Zowel linkse als rechtse politici noemden het plan roekeloos en Trump zelf lijkt ook terug te krabbelen.

 

Lagere belastingen

Afgelopen september presenteerde Donald Trump zijn plannen om het Amerikaanse belastingstelsel te hervormen. Topprioriteit in het plan: flinke belastingverlichting voor de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf. Al met al zouden de tarieven flink omlaag moeten om meer banen te scheppen. Zo zou het hoogste tarief verlaagd worden van 39,6 procent naar 25 procent en lage inkomens zouden helemaal geen inkomensbelasting meer hoeven te betalen.

 

Een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeerde dat Trump’s plan rigoureus zijn en voorspelde dat het het begrotingstekort met ruim 10 biljoen dollar vergroot over de komende tien jaren. En dat terwijl Trump juist heeft beloofd de Amerikaanse staatsschuld helemaal af te zullen lossen binnen acht jaar.

 

Trump leek zich die kritiek aan te trekken. Afgelopen zondag begon hij voorzichtig te morrelen aan zijn eigen plannen. In een interview herhaalde hij dat de belastingen voor de middenklasse en het bedrijfsleven omlaag moeten. Maar prompt voegde hij daar aan toe: “Voor de rijken zal de belastingen, denk ik, omhoog gaan. En weet je wat, ik vind ook echt dat het omhoog zou moeten.”

 

Fiscaal conservatieven

Het ontketende een razernij onder fiscaal conservatieve Republikeinen. Hogere belastingen is in hun ogen een politieke doodszonde. Trump, zoals vaker, kwam gauw op zijn woorden terug. De volgende ochtend legde hij uit dat hij het niet zo bedoeld had: “Ze zullen nog steeds minder gaan betalen dan nu.”

 

Nu zijn belastingplannen tegen het licht worden gehouden heeft Trump dus twee economen, onder wie een televisiepresentator, gevraagd om mee te denken. Hun taak: er voor zorgen dat het begrotingstekort niet zal oplopen door zijn plannen. En het zijn niet de minste namen die hij heeft aangetrokken. De twee economen staan bekend als fiscaal conservatief en zijn grote voorstanders van lagere belastingen. Ze zouden ook advies hebben gegeven aan andere Republikeinse kandidaten, zoals Ted Cruz, Scott Walker, John Kasich, Carly Fiorina en Mike Huckabee.

 

Nieuw plan

Hoewel hun missie in stilte wordt uitgevoerd lijkt het er op dat het Trump-plan wordt verzacht. De belastingen zullen nog steeds omlaag gaan, alleen minder dan eerder beloofd. Een adviseur meldde dat “het effect van alles waar we over gesproken hebben is een zeer belangrijke vermindering van het begrotingstekort. De economische groei zal verder stijgen, net als het aantal banen en inkomens.” Zijn adviseurs benadrukken overigens dat het slechts suggesties zijn en dat Donald Trump nog niet heeft ingestemd met de voorgestelde veranderingen. Het is nog onduidelijk wanneer Trump dat zal doen.

 

Trump heeft veel uit te leggen. Dat zijn belastingplan nu zwaar onder vuur ligt is extra pijnlijk omdat het een van de weinige gedetailleerde plannen is die de kandidaat heeft presenteert. Trump wordt vaak bekritiseerd omdat hij wel beloftes doet, maar niet uitlegt hoe hij die gaat waar maken. Naar verwachting zal de Republikeinse kandidaat in de komende weken (of maanden) meer gedetailleerde plannen voorstellen, onder meer over het sociale zekerheidsstelsel, de federale begroting en de staatsschuld.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.