Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump en Clinton winnen, Bush stopt

Michiel Klaassen op 21 februari 2016 - Reageren

Hillary Clinton en Donald Trump hebben de voorverkiezingen van vannacht gewonnen. Vooral de grote overwinning van Donald Trump in South Carolina maakt indruk. Jeb Bush stopt zijn campagne; hij werd slechts vierde.

 

Met bijna een derde van alle Republikeinse stemmen bleef miljardair Trump zijn rivalen Cruz en Rubio ruim voor. De tweede plek ging nipt naar Marco Rubio, die Cruz met iets meer dan duizend stemmen versloeg. Dat is een tegenvaller voor Cruz, die mikte op de stem van de evangelicalen in de conservatieve staat. Die bleken meer voor Trump te voelen.

 

Donald Trump kan zijn geluk niet op. In aanloop naar Super Tuesday is hij de onbetwiste koploper, met twee staten op zijn naam die een lange geschiedenis hebben in het kiezen van de uiteindelijke presidentskandidaat.

 

Bush

Na een waardeloze campagneweek kwam Jeb Bush er in South Carolina wederom niet aan te pas. Een zichtbaar geëmotioneerde Bush schortte daarom zijn campagne op. De miljoenen die hij ophaalde sinds de bekendmaking van zijn kandidatuur, nog lang voordat de eerste debatten begonnen waren, hebben niets uitgehaald.

 

"Ik ben trots op onze campagne," zei een bij vlagen geëmotioneerde Bush, die zijn tegenstanders feliciteerde met hun resultaat. Een waarschuwing gaf hij ook: "In tegenstelling tot wat u wellicht gehoord heeft: ideeën zijn belangrijk, beleid is belangrijk."

 

Bush, die campagne voerde onder de naam  'Jeb!' om zijn beladen familienaam niet te gebruiken, had alles op alles gezet om in South Carolina een geloofwaardig resultaat neer te zetten. Ironisch genoeg riep hij daarbij de hulp in van zijn broer en oud-president George en diens vrouw Laura. Die tegenstrijdigheid legt de verwarring van zijn campagne feilloos bloot. Het draaiboek van zijn team was op alles voorbereid, maar niet op de revolte die zich afspeelt binnen de GOP.

 

Clinton

Met krap 53 procent van de stemmen bleef Clinton haar rivaal Sanders voor; het verschil was in Nevada minder dan vijf procent. Clinton toonde zich zelfverzekerd en opgetogen. "De liefde is wederzijds, Nevada", twitterde ze nadat de grote persbureaus de staat aan haar gaven. Maar ook Sanders kan tevreden zijn. Hij heeft in Nevada laten zien dat hij ook stemmen kan winnen van minderheden en niet alleen van hoger opgeleiden en jongeren in blanke staten.

 

Later vandaag een analyse over de resultaten van vannacht.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.