Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump electoraal verder in het defensief

Feike Kuipers op 14 oktober 2016 - Reageren

Om op 8 november te winnen moet Trump een flink aantal staten terugwinnen van de Democraten. Na zijn slechte eerste debat en zijn denigrerende uitspraken over vrouwen lijkt Trump zich echter in meer staten te moeten verdedigen dan dat hij in de aanval kan. Het electorale pad naar een overwinning wordt zo steeds lastiger voor Trump.

 

Trump heeft op zijn zachtst gezegd geen heel goede weken achter de rug. Zijn optreden in het eerste debat was dermate matig dat het beetje momentum dat hij had direct verdwenen was. De dagen hierna heeft Trump zich vooral in de nesten gewerkt met de ene na de andere vrouwonvriendelijke opmerking. Nu lag Trump al niet zo goed bij de vrouwelijke stemmers, maar na al deze controverses is zijn relatie tot de vrouwelijke stemmer tot een dieptepunt gezakt. Als alleen vrouwen zouden mogen stemmen zou Clinton met een van de grootste electorale overwinningen ooit winnen: 458 tegen 80. Trump zou daarentegen met alleen maar mannelijke stemmers weer dik winnen. Het is hierdoor niet verwonderlijk dat er Trump supporters zijn die roepen om het teniet doen van het negentiende amendement. Het negentiende amendement stelt dat het recht op stemmen niet mag worden onthouden op basis van geslacht.

 

Om op 8 november te winnen heeft Trump op zijn minst 270 electorale stemmen nodig. Maar na zijn slechte weken lijkt dit magische getal verder weg dan ooit, en de electorale kaart was al niet in het voordeel van de Republikeinse kandidaat. Volgens RealClearPolitics hebben de Democraten 260 “veilige” electorale stemmen en de Republikeinen maar 165. Clinton hoeft dus maar 10 stemmen op te pikken in de swing states om te winnen, terwijl Trump ze bijna allemaal moet winnen. De afgelopen weken kwamer er ook nog peilingen uit in South Carolina en Utah die aangaven dat een overwinning in deze staten geen zekerheid meer is voor Trump. Trump moet dus in de verdediging.

 

South Carolina

Dat Trump zich nu lijkt te moeten gaan verdedigen in South Carolina is bijna wat beschamend. In het verleden is South Carolina vaak de voorvechter van conservatieve idealen geweest, en daarmee een baken van de Republikeinen. Zo was South Carolina het middelpunt van de Nullification Crisis van 1830 en de eerste staat die zich gewapend begon te verzetten tegen de federale overheid, een conflict dat uiteindelijk tot de Civil War zou leiden. South Carolina is ook het thuis van uiterst conservatieve politici als John Calhoun en Trom Thurmond. In 2012 won Romney South Carolina nog overtuigend van Obama, met meer dan tien procentpunten.

 

De voorsprong van Trump in South Carolina was lange tijd aanzienlijk, en lag ook zo rond de tien procentpunten. Maar deze is de afgelopen weken langzaam maar zeker kleiner geworden. Eerst kwamen er peilingen met zes tot zeven procentpunten, nu zelfs met vier procentpunten. Dit is binnen de foutmarge van de peiling en het kan dus zelfs gelijk staan – maar ook nog negen procentpunten zijn. South Carolina is in ieder geval geen zekerheid meer voor Trump.

 

Utah

De recente peilingen in Utah zijn misschien nog wel beschamender voor Trump. Utah is aardsconservatief en Romney won hier in 2012 met wel 48 procentpunten verschil. Obama had geen schijn van kans. Dat er nu een peiling is die aangeeft dat Trump en Clinton gelijk op gaan betekent niet veel goeds voor Trump. Vooral bij de evangelische stem in Utah is Trump het een stuk slechter gaan doen. Een meerderheid van deze stemmers is zelfs van mening dat Trump uit de race moet stappen. Als Trump daadwerkelijk de steun van deze groep stemmers verliest kan hij op 8 november niet meer winnen.

 

De verslechterde positie van Trump in deze twee conservatieve staten betekent nog niet dat hij ze niet zal winnen. Dat zal hij nog steeds naar alle waarschijnlijkheid wel doen. Maar de Trump campagne zal tijd, geld en energie in de staten moeten steken om te kunnen winnen; middelen die ze eigenlijk nodig hebben om in de aanval te gaan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.