Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump & de Republikeinen in het Congres

Suzanne Leppen op 8 juli 2016 - Reageren

Voorverkiezingen zorgen meestal voor verdeling binnen een partij, maar als er eenmaal een presidentskandidaat is gekozen dan verenigen prominente partijleden zich vaak snel. Bij Trump is dit echter nog niet het geval, een aanzienlijk aantal belangrijke Republikeinen blijven zich tegen zijn kandidaatschap verzetten. Gisteren zocht Trump toenadering tot Republikeinse congresleden.

 

Trump haalt geregeld uit naar Republikeinen die hem niet steunen of zelfs openlijk aanvallen. “Waarom zou ik aardig zijn tegen zo iemand…Als er iemand is die me niet steunt, heb ik geen verplichtingen. Politiek gezien kan dat goed zijn of niet goed, maar zo ben ik nou eenmaal”, aldus Trump. Ook heeft hij goed geen woord over voor Mitt Romney, een van zijn grootste tegenstanders, die hij onder andere “een loser, “jaloers” en “triest” heeft genoemd.

 

Ontmoeting met congresleden

Toch lijkt ook Trump het belang van een verenigde partij te begrijpen. Donderdagochtend had hij zijn eerste ontmoeting met tenminste 200 Republikeinse congresleden in het hoofdkantoor van het Republikeins Nationaal Comité. Ook sprak hij met 41 van de 54 Republikeinse senatoren.

 

Tijdens zijn speech voor Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden was Trump beheerst en sprak hij voornamelijk over “veilige” onderwerpen. Zo sprak hij over hervorming van het belastingstelsel, het terugdraaien van Obamacare en het recht op wapenbezit. Natuurlijk werden ook de Clintons uitgebreid afgekraakt.

 

Verder gaf Trump de schuld aan de media voor het uit zijn verband trekken van zijn lof voor Saddam Hoessein voor het vermoorden van terroristen, en de ophef over zijn commentaar op een federale rechter van Mexicaanse afkomst werd afgedaan met “Hispanics houden van me!

 

Maar Trump zou natuurlijk Trump niet zijn zonder toch ook wat controversiëlere uitspraken. Tijdens de privé-ontmoeting met Republikeinse senatoren beschuldigde hij Ben Sasse ervan dat hij zeker Hilary Clinton als president wil. Sasse plaatste in mei een open brief op zijn facebookpagina waarin hij zowel Trump als Clinton aanviel. Trump had ook een discussie met Jeff Flake waarin hij dreigde Flake hard aan te gaan aanvallen.

 

Gemengde gevoelens blijven                                                                                                                

Sasse en Flake wilden beiden niet teveel uitweiden over de ontmoeting, maar een aantal andere congresleden deelden wel hun mening. Een van de senatoren vond het een goed teken dat veel mensen vroeg kwamen voor de vergadering en lang bleven. Afgevaardigde Scott DesJarlais denkt dat na de felle strijd van de voorverkiezingen het “helen” nu is begonnen en verwacht dat snel meer mensen hun steun voor Trump zullen uitspreken.

 

Toch waren er ook nog genoeg negatieve geluiden te horen. Afgevaardigde Adam Kinzinger voelde een gebrek aan enthousiasme in de zaal en vond sommige uitspraken erg ongemakkelijk. Zijn collega Charlie Dent voegde toe: “hij klaagde veel over de media, schokkend.”

 

Kan Trump het tij nog keren?

Veel van Trump’s tegenstanders hebben nog niet uitgesloten dat ze Trump in de toekomst misschien wel zullen steunen. Voor velen is één redelijk gematigde speech echter niet genoeg. Het grootste bezwaar dat ze tegen Trump hebben zijn de controverses die hij veroorzaakt met zijn uitspraken, zoals die over de rechter van Mexicaanse afkomst, het bannen van alle Moslims en het gevangenschap van John McCain. Veel congresleden moeten zelf in November ook herkozen worden en ze zijn bang dat Trump teveel mensen tegen zich in het harnas jaagt. Steun voor Trump zou ze daardoor hun eigen herverkiezing kunnen kosten.

 

Verder willen de meest rechtse Republikeinen graag meer bewijs dat Trump wel echt conservatief is. Ook willen de congresleden meer zekerheid over Trump’s plannen als hij eenmaal president is, bijvoorbeeld over zijn lijst met eventuele kandidaten voor het Hooggerechtshof.

 

De komende weken zijn belangrijk voor Trump’s band met de Republikeinse achterban. Zijn keuze voor vicepresident en de manier waarop hij zich tijdens de Republikeinse Conventie presenteert zullen voor velen een grote invloed hebben op hun keuze om Trump wel of niet te steunen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.