Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Aanhang Trump ontploft van woede

Feike Kuipers op 18 april 2016 - Reageren

Nadat Cruz alle 34 gedelegeerden in Colorado won, brak er een storm van protest uit onder de aanhangers van Trump. De top van de Republikeinse Partij van Colorado zouden Cruz hebben geholpen en worden nu zelfs met de dood bedreigd.

 

Vorig jaar besloot de Republikeinse Partij van Colorado om geen voorverkiezingen te houden – dit mag een lokale afdeling van de partij doen – en partij leden de gedelegeerden te laten kiezen. Omdat Trump geen lokale organisatie heeft en Cruz wel, kon Cruz druk zetten op partijleden en zo alle 34 gedelegeerden oppikken. Het gebrek aan organisatie brak Trump wederom op. Het hoofd van de Republikeinse Partij, Reince Priebus, verdedigde dit door er op te wijzen dat iedereen op de hoogte was van de regelveranderingen en zich dus hier beter op had kunnen voorbereiden. Het verlies van Trump was zijn eigen schuld.

 

Trump is woedend

Trump had geen boodschap aan de verklaring van Priebus en zoekt de publiciteit zoals alleen hij dit kan. In een column in de Wall Street Journal stelde Trump dat het politieke establishment de verkiezingen hadden geannuleerd en de mensen hun stemrecht had ontnomen om Cruz te helpen. Het was het zoveelste voorbeeldbeeld van hoe het Amerikaanse system het establishment zou bevoordelen en gewone Amerikanen in de kou liet staan. Hoe konden Republikeinse leiders nog zeggen om voor de gewone man op te komen, als ze verkiezingen annuleren omdat ze bang zouden zijn voor wat de kiezer zou zeggen, vroeg Trump zich af. Het is de grote ironie van deze campagne, zei Trump, dat Cruz doe alsof hij verandering gaat brengen naar Washington D.C., terwijl hij nu door deze groep in het zadel wordt geholpen.

 

De Trump-achterban onploft

Kort nadat Roger Stone, een van Trumps’ grootste medestanders, een oproep deed aan kiezers om hun boosheid over de Republikeinse Partij kenbaar te maken werden de adresgegevens van Republikeinse partijbonzen de wereld in getwitterd. Deze gegevens werden massaal gedeeld op sociale media en al snel begonnen er bedreigingen via de e-mail en telefoon binnen te komen. Steve House, het hoofd van de Republikeinse Partij in Colorado, ontving in een paar dagen meer dan drieduizend telefoontjes van boze Trump aanhangers. En net als bij hun messias is de boodschap in duidelijk taal, waaronder een boel bedreigingen.

 

Volgen een Trump-aanhanger die Steve House belde, zouden Amerikanen door hebben wat voor corrupt zooitje het bij de Republikeinse Partij was. Iedereen die Trump in de weg zou zitten, zou uit de weg worden geruimd. House kon het beste maar meteen beginnen met bidden en hopen dat hij het overleeft, tot de partijconventie in Clevelant. Als hij slim was ging hij Trump heel snel steunen. Zo niet, dan zouden Trump of zijn aanhangers het land zuiveren van zulk uitschot. Ook zijn familie zou niet veilig zijn, deze kon hun beter laten onderduiken.

 

Een andere Trump aanhanger stelde dat Stee House er zelf maar een einde aan zou moeten maken. “Doe me een lol," las een van de bedreigingen naar House: "neem je pistool, zet het aan je mond en haal de trekker over. Ik zal je over twee minuten terugbellen. Als je er dan nog bent, stuur ik iemand naar het huis om je helpen.” Laat qua duidelijkheid niets te wensen over.

 

Een andere Trump aanhanger was zo boos na het bekendmaken van de gedelegeerden dat hij zijn lidmaatschap van de Republikeinse Partij verbrandde en het vervolgens op Youtube plaatste.

 

 

 

Steve House heeft ondertussen laten weten dat het allemaal niet zijn schuld is. De regels waren bekend en Trump heeft gewoon verzaakt. Ook gaf hij aan politie bewaking te hebben gekregen, zowel bij zijn huis als bij het Republikeinse kantoor.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.