Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump: Cruz stal de Iowa caucus

Jasper Maassen op 4 februari 2016 - Reageren

De overwinning in Iowa heeft van Ted Cruz op slag de koploper gemaakt in de race voor de Republikeinse nominatie. Dat betekent dat hij de meeste aanvallen van de concurrentie kan verwachten. Lang heeft hij daar niet op hoeven wachten: hij wordt al direct beticht van onheuse praktijken tijdens de Iowa caucus.

 

 

De beschuldigingen kwamen in eerste instantie van de kant van Ben Carson, die slechts een bijrol had bij de eerste voorverkiezing. Zoals eerder op deze site gemeld, beticht de gepensioneerd neurochirurg de campagnemedewerkers van Cruz ervan dat zij valse geruchten hadden verspreid onder caucusgangers in Iowa. Stemmers werd verteld, via twitter en bij de caucushallen, dat Carson zijn campagne gestaakt had. Hierdoor zouden diens aanhangers overgestapt zijn naar andere kandidaten, met name naar Cruz. Een dag later heeft Cruz hiervoor zijn excuses aangeboden.

 

Storm gaat niet liggen

Hiermee is de zaak af, zou je zeggen, maar met name Trump denkt hier anders over. Hij is Carson bijgevallen ten aanzien van de misleidende informatie:

 

Maar Trump gaat door waar Carson stopt. Zo wijst the Donald naar een folder die Iowans in de bus hebben ontvangen waarin melding wordt gemaakt van een voting violation, een overtreding van de stemwet. In de brief stond een overzicht van wie in de buurt hoe vaak gestemd had – informatie die volgens de brief publiek is. Mensen die niet vaak gaan stemmen zouden een wet overtreden. Op deze manier hoopte het team van Cruz veel mensen naar de stembus te krijgen en doordat hij hen attent maakte op dit feit, zouden deze mensen vast op hem gaan stemmen. Waar Trump, en ook de Secretary of State van Iowa, zich druk over maakt, is dat er helemaal geen wet is die niet-stemmen strafbaar stelt. Bovendien worden stemgegevens helemaal niet bijgehouden.

 

De oud-gouverneur van Alaska en voormalig running mate van John McCain, Sarah Palin, doet ook nog een duit in het zakje. Nadat ze onlangs Trump heeft endorsed, lijkt ze nu actief campagne te voeren voor Trump: “Godzijdank heeft Donald Trump zovelen de ogen geopend voor de leugens, corruptie en het totale gebrek aan aansprakelijkheid die zo natuurlijk zijn voor de politieke klasse”. Ze vindt het opzienbarend dat juist Cruz, die eerder uitsprak dat Amerikanen verantwoordelijkheid en waarheid willen, zulke leugens verspreidt.

 

“Twitter-er in chief”

Cruz is zich ondertussen van geen kwaad bewust: “Ik ga niemand mijn excuses aanbieden voor het gebruiken van alle mogelijke manieren om de stemmers van Iowa aan te moedigen om te gaan stemmen”. Sterker nog, hij pareert de aanvallen van Trump, die oproept voor een diskwalificatie van Cruz of een nieuwe stemming in Iowa, zeer vaardig. Volgens Cruz hebben de VS niets aan een “Twitter-er in chief” in plaats van een commander in chief, en is Trump veel te hysterisch om president te zijn: We hebben iemand nodig met een juist oordeel en een goed temperament om dit land veilig te houden. Ik denk niet dat iemand zich veilig voelt wanneer iemand die zich zo gedraagt met de vinger op de knop zit. Ik bedoel, we lopen dan het risico dat we op een ochtend wakker worden en dat Donald een atoombom op Denemarken heeft gegooid”. 

 

Trumping on

Trump blijft kritiek uiten op andere punten van Cruz, zoals diens geboorteland. Omdat laatstgenoemde in Canada is geboren, voorspelt Trump dat ze Cruz “kapot gaan aanklagen” als hij de nominatie binnensleept. Ook de negatieve reclames van Cruz over Trump doen hem schuimbekken: “Deze politici zijn oneerlijke mensen. Ze zijn erger dan makelaars in New York, kan ik je vertellen. Nee, nee, dit zijn pas echt oneerlijke mensen”. De familie Trump kan dat, in ieder geval al twee generaties, weten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.