Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Toenemend geweld rondom Trumps campagne

Dynph ten Haaf op 4 juni 2016 - Reageren

In de aanloop naar de voorverkiezingen in Californië laait het geweld rondom Trumps campagne weer op. In reactie op Trumps extremere retoriek van de afgelopen twee weken wordt met name de anti-Trump beweging harder, en gewelddadiger.

 

Trumps uitspraken

Een aantal weken geleden zagen we nog een meer presidentieel ogende Trump, rustiger, beleefder. Dit zou zijn kansen onder andere, meer gematigde Republikeinse kiezers vergroten. De afgelopen twee weken stonden echter wederom in het teken van extreme uitspraken jegens minderheden en toenemend geweld bij Trumps rally’s.

 

Zo vindt Trump dat de rechter die het proces omtrent Trump University leidt vanwege zijn Mexicaanse achtergrond afstand moet doen van de zaak. Volgens Trump geeft rechter Gonzalo Curiel hem “heel erg oneerlijke uitspraken.” Die uitspraken komen voort uit zijn Mexicaanse afkomst, vindt Trump.

 

Tijdens een rally in Redding, Californië, gisteren reageerde Trump vreemd op een Afro-Amerikaanse man in het publiek. “Kijk naar mijn Afro-Amerikaan daar!” zei Trump. Die opmerking viel bij velen niet in goede aarde. 

 

Geweld

De uitspraken van Trump leiden tot een toename in het geweld rondom zijn rally’s. Zo was het donderdag weer raak in San José, Californië, toen Trump-supporters, demonstranten en de politie buiten een rally slaags raakten. De sfeer werd gewelddadig en Trumps befaamde “Make America Great Again” petten werden door de demonstranten in brand gestoken. Ook gooiden demonstranten met eieren en smeten ze verkeerspionnen naar de aanwezige politieagenten.

 

Het geweld in San José was het zoveelste incident in minder dan twee weken. Eerder liepen Trump rally’s in San Diego en Anaheim, Californië, en in Albuquerque, New Mexico, al uit de hand. Trump was snel in het zeggen dat het geweld geïnstigeerd was door de Democratische Partij. Toch lijken veel van de huidige protesten meer vanuit grassroots inspanningen georganiseerd te zijn – met name via oproepen op social media en het internet.

 

Politieke reactie

Vanuit het Democratische kamp is er afkeurend op het geweld van de demonstranten gereageerd. Zo heeft Bernie Sanders op het geweld rondom de rally’s gereageerd door te zeggen dat hij de woede van de demonstranten begrijpt, maar dat hij het geweld van de demonstranten afkeurt. “Maar weet je, we zullen Trump niet verslaan door eieren te gooien of betrokken te raken bij wat voor soort geweld dan ook,” aldus Sanders. Toen hij vrijdag werd gevraagd naar zijn supporters die tegen Trump demonstreerde, zei Sanders scherp dat hij geen supporters wilde die geweld gebruikten. 

 

Ook Hillary Clinton reageerde afkeurend op de gewelddadige cyclus waarin Trump’s bijeenkomsten lijken te verkeren. Maar hoewel ook zij het geweld van de anti-Trump demonstranten veroordeelde, sprak ze zich ook uit richting Trump zelf. “Ik veroordeel alle geweld in de politieke arena. Ik veroordeelde het toen Trump het aanstichtte en toen hij mensen die geweld gebruikten feliciteerde,” aldus Clinton, die Trump ervan beticht het geweld bij zijn rally’s te stimuleren.

 

Verdeeldheid

De botsingen tussen Trump-aanhangers en demonstranten laten een steeds diepere politieke verdeling zien. Na Trumps uitspraken over rechter Gonzalo Curiel is de Mexicaanse vlag dan ook een veel gezien teken bij demonstraties. In het Westen en het Zuid-Westen van de Verenigde Staten wonen veel Mexicaanse immigranten.

 

Het ziet bij zowel Trumps campagne als bij de demonstranten echter niet naar uit dat iemand binnenkort gaat inbinden. De verwachting is dan ook dat de komende maanden nog veel onrust zullen brengen. Dit kan negatief uitpakken voor Trump, die al veel moeite heeft minderheden als kiezers aan te trekken. Zijn anti-immigratie retoriek kan hem dan ook in de general election veel stemmen kosten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.