Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Toch geen bespreking Iran en VS

Laura Schabbing op 22 oktober 2012 - Reageren

Dat Iran en de Verenigde Staten niet bepaald goede vrienden zijn zal voor niemand schokkend nieuws zijn. Ook Iran's werk met nucleaire energie is bekend bij het grote publiek. Wat wél nieuws is, is dat Iran en de VS afgesproken hebben te gaan praten over Iran's nucleaire programma. Tenminste, volgens de New York Times is dit nieuws; volgens de landen zelf is hier helemaal niks van waar.

 

Eergisteren publiceerde de New York Times een artikel waarin werd aangegeven dat Iran en de Verenigde Staten binnenkort besprekingen zouden hebben over Iran's nucleaire programma. Volgens het artikel waren Iran en de VS al bijna vanaf het begin van Obama's presidentstermijn aan het onderhandelen over de besprekingen, en nu is het dan bijna zover. Iran wacht waarschijnlijk alleen nog de verkiezingen af, zodat bekend is met wie de onderhandelingen zullen plaatsvinden. Volgens de New York Times zijn deze besprekingen cruciaal, omdat dit misschien de laatste vreedzame oplossing is voordat de VS een aanval op Iran zal uitvoeren.

 

 

Dit klinkt allemaal heel spannend en dramatisch, maar volgens zowel Washington als Teheran klopt er helemaal niks van het bericht. Het artikel heeft als enige “officiële” bron een onbekend aantal (anonieme) medewerkers van Obama en het lijkt erop dat deze medewerkers als bron niet erg betrouwbaar zijn. De woordvoerder van de Amerikaanse National Security Council, Tommy Vietor, heeft meteen in een statement laten weten dat het artikel niet waar is: “Het is niet waar dat de Verenigde Staten en Iran hebben afgesproken om één op één besprekingen te houden of een ontmoeting te hebben na de Amerikaanse verkiezingen.”

 

 

Ook Iran ontkent dat er besprekingen zullen plaatsvinden. “We hebben geen besprekingen of onderhandelingen met Amerika,” zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi tijdens een persconferentie. Beide landen gaven aan dat de enige besprekingen over het nucleaire programma van Iran via de P5+1 groep van landen gaat. Deze groep bestaat uit de VS, Groot Brittannië, China, Frankrijk, Rusland, en Duitsland.

 

 

De publicatie van het artikel van de New York Times komt op een cruciaal moment in de Amerikaanse verkiezingen. Vanavond is het laatste debat tussen Obama en Romney, wat over het buitenland zal gaan. Iran is al tijden een probleem voor de VS, en Romney zal Obama waarschijnlijk aanvallen op zijn “zachte” aanpak van het Midden-Oosterse land. Als er een kern van waarheid in het artikel zit kan dat goed uitpakken voor Obama, omdat het laat zien dat hij wel werk maakt van het probleem met Iran. Nu echter blijkt dat er weinig van waar is kan Romney goed voor de dag komen met zijn eigen plannen voor het land.

 

 

Het staat in ieder geval vast dat Iran ter sprake zal komen bij het debat vanavond. Romney zal aangeven hoe hij Iran zou willen aanvallen, mogelijk met hulp van Israël, terwijl Obama duidelijk zal maken dat hij het probleem op een diplomatieke manier wil oplossen. De kans bestaat dat het artikel van de New York Times ter sprake zal komen, maar het zal vooral draaien om wat er tijdens het debat gezegd wordt, en minder om wat er in de krant gestaan heeft.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.