Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

The Swing States: Pennsylvania is verdeeld

Feike Kuipers op 21 oktober 2016 - Reageren

In deel V van The Swing States wordt Pennsylvania onder de loep genomen. Met haar 20 electorale stemmen is Pennsylvania een van de belangrijkste prijzen in het Noordoosten. Trump voorspelde dat hij zou gaan winnen in Pennsylvania, een voorspelling die nog niet uit lijkt te komen.

 

De staat

Net als veel andere staten in het Middenwesten is Pennsylvania wat schizofreen. Sinds 1992 zijn het in de presidentiele verkiezingen constant de Democraten die winnen, terwijl de Republikeinen het op staatsniveau erg goed doen. Het merendeel van de verkozen senatoren in Pennsylvania in de afgelopen decennia was Republikeins en voor het gouverneurschap is het stuivertje wisselen. In het lokale Huis van Afgevaardigden en de Senaat maken de Republikeinen al een tijdje de dienst uit.

 

De splitsing tussen Democratische en Republikeinse stemmers is in Pennsylvania overduidelijk. Het overgrote deel van Pensylvannia kleurt Republikeins, maar schijn bedriegt. De Republikeinen winnen bijna alle rurale districten, terwijl de Democraten goed scoren in de dichtbevolkte stedelijke gebieden. In 2012 won Obama Pennsylvania met 52 procent van de stemmen terwijl hij 57 van de 67 counties verloor. Obama scoorde goed in de stedelijke gebieden van Philadelphia, Pittsburgh en Harrisburg en won daardoor de gehele staat.

 

De landelijke gebieden die blanker zijn en waar veel werkeloosheid heerst door het wegtrekken van de industrie en het sluiten van de mijnen is het gebied van de Republikeinen. De Democraten scoren goed in de meer multiculturele steden met de jongere en professionals als stemmers. De strijd wordt gestreden in de grensgebieden tussen het landelijke en de stad: de buitensteden. Vooral in de buitenwijken van de grootste stad, Philadelphia, wordt er hard gestreden om iedere stem.

 

Trump in Pennsylvania

Als je door het landelijke gebied van Pennsylvania rijdt, krijg je de indruk dat Trump overweldigend gaat winnen. Overal staan “Trump voor president” borden in de tuinen. Naast de Trump borden zijn er ook veel borden voor faillissementsopruiming. Het zijn de streken waar de economische sinds 2008 nog niet beter is geworden. En mede door het anti-kolenbeleid van Obama zijn nu ook de meeste kolenmijnen gesloten. De werkeloosheid is er ruim boven het landelijke gemiddelde en het opleidingsniveau onder het gemiddelde.

 

Trumps boodschap van verandering en economisch protectionisme slaat hier aan. De belofte om de mijnen weer te openen en de fabrieken terug te halen naar Amerika klinkt de mensen als muziek in de oren. Of dit überhaupt kan doet er dan even niet toe. De mensen willen weer werk hebben en hebben terecht het idee dat de Democraten hen in de steek hebben gelaten.

 

Clinton

In 2012 zette Romney vol in op een overwinning in Pennsylvania. Obama won Pennsylvania uiteindelijk met vijf procentpunten verschil, maar dit was toch spannender dan de Democraten hadden verwacht. De Democraten lijken de Republikeinse boodschap te hebben begrepen en organiseerde dit jaar zelfs de partijconventie in Philadelphia. Na de conventie gingen Clinton en Kaine direct op een bustour door Pennsylvania en Ohio.

 

In de weken hierna heeft Pennsylvania niet te klagen gehad over aandacht. Iedere belangrijke Democraat deed de staat aan. Obama en Elizabeth Warren hebben campagne gevoerd in Philadelphia, Joe Biden in zijn thuisstad Scranton, Chelsea Clinton werd naar State College gestuurd en Bill Clinton deed Pittsburgh aan. Michele Obama, een van de beste campagnevoerders voor Clinton, gaat de komende weken ook nog naar de staat.

 

Voorspelling

Ondanks dat er bijna een miljoen meer geregistreerde Democraten zijn in Pennsylvania was de race in juni en juli even spannend. Het leek er op dat Trump inderdaad Pennsylvania zou kunnen winnen. Maar sinds begin augustus is het verschil constant rond de 7 procentpunten. Hier schuilt wel een gevaar in voor Clinton. Haar stemmers in de steden en buitenwijken kunnen het idee krijgen dat de race gelopen is en dat ze niet meer hoeven te stemmen. Dit in combinatie met een gebrek aan enthousiasme voor Clinton kan er voor zorgen dat veel mensen in de steden thuis blijven, terwijl de mensen op het platteland trouw gaan stemmen. Zo zou de uiteindelijke uitslag nog wel eens een stuk spannender kunnen zijn dat dat de prognose nu is.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.