Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

The Swing States: Florida wederom bepalend?

Feike Kuipers op 7 oktober 2016 - Reageren

In deel III van The Swing States een analyse van het altijd belangrijke Florida. Bijna iedere vier jaar is het ontzettend spannend in deze staat en niets wijst erop dat het dit jaar anders zal worden. De verwachting is dan ook dat het hier opnieuw vuurwerk zal zijn.

 

De staat

Florida is wederom de belangrijkste prijs dit jaar. Met haar 29 electorale stemmen is Florida de op twee na grootste staat, alleen Californië en Texas hebben meer stemmen, en met ruime afstand de grootste swing state. Als de prognoses kloppen is alleen Florida al goed voor een derde van de electorale stemmen die Clinton nodig heeft om het magische nummer van 270 te halen. Florida zorgt er ook vaak voor dat het tot diep in de verkiezingsnacht – en soms nog weken later – spannend is. Is 2012 won Obama hier met minder dan een procent punt stemmen verschil en in 2000 was Florida het onderwerp van een lange juridische strijd.

 

Het is niet alleen spannend in Florida, Florida is ook volop in beweging. De staat groeit snel, zowel qua economie als populatie, en verandert qua demografie. In 2012 verkeerde Florida nog in een economische crisis met meer dan 8 procent werkeloosheid. Vandaag de dag is dat nog “maar” 4.7 procent. Het percentage blanke stemmers neemt ook in rap tempo af. Sinds 2012 heeft Florida vijfhonderdduizend nieuwe Amerikanen uit Puerto Rico verwelkomt en is het percentage Latijns-Amerikaanse Amerikanen voor het eerst boven de vijfentwintig procent uit gekomen. Florida is het voorbeeld van de multiculturele toekomst van Amerika.

 

Er zijn echter ook problemen. De terroristische aanval in Orlando haalde het nieuws, maar minder bekend is dat 11 van de 100 gevaarlijkste steden in de VS in Florida liggen. Gewelddadige criminaliteit is dus voor veel mensen een dagelijkste realiteit. De economische groei gaat ook met ongelijkheid, exploitatie van immigranten en spanningen tussen allochtonen en autochtonen gepaard. Onderwerpen waar zeker Trump de aandacht op zal proberen te vestigen.

 

Trump in Florida

Trump richt zich in Florida voornamelijk op de onafhankelijke, niet-Latijns-Amerikaanse, mannelijke stemmers. Deze zijn vooral te vinden in de meer noordelijke regionen van Florida. Zoals het oude gezegde gaat: hoe noordelijker je gaat in Florida, hoe Zuidelijker het wordt. Om te winnen zal Trump het ook goed moeten doen buiten deze regio. Het Zuiden met veel Latijns-Amerikaanse en Joodse stemmers is niet direct heel gunstig voor Trump. Waar het op aan zal komen is goed Trump het zal doen in de regio om Orlando en Tampa heen. Het midden zal de balans houden tussen Trump en Clinton.

Trump heeft wel een groot voordeel in Florida: Marco Rubio. Nu Rubio weer in de race is en Trump en Rubio hun ruzie hebben bijgelegd kan Rubio hem helpen om de schade bij de Latijns-Amerikaanse stemmers beperkt te houden. Rubio is tenslotte populair onder deze groep stemmers.

 

Clinton

Clinton zal het in Florida – net zoals in veel andere gebieden in het land – moeten hebben van de vrouwelijke en minderheidsstem. Met een grote populatie aan Afro-Amerikanen en Latijn-Amerikanen zou Clinton in het voordeel moeten zijn. Het probleem met deze groepen is echter dat ze minder betrouwbaar zijn als het op stemmen aankomt. Het Trumpelectoraal stemt in hogere mate en compenseert zo voor de haar kleinere aantallen.

Zeker nu er geen Obama meer is die deze groepen inspireerde is het nog maar de vraag of ze op 8 november met genoeg komen stemmen om Clinton de overwinning te schenken. De campagne van Clinton richt zich dan ook vooral op het registeren en mobiliseren van deze groepen stemmers. Clinton heeft hier het grote voordeel dat ze de veel geprezen organisatie van Obama kan voorzetten.

 

Voorspelling

Wie er gaat winnen in Florida is lastig te voorspellen. In de afgelopen weken is de strijd alleen maar spannender geworden. De laatste peiling gaf Clinton een voorsprong van een procent. Een statistisch gelijkspel dus. Waar het uiteindelijk op zal uitkomen is de organisatie van de beide partijen. Wie weet genoeg van zijn of haar stemmers naar de stembus te lokken – of jagen – en hier lijkt Clinton bij in het voordeel te zijn.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.