Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

The Swing States: De slag om Ohio

Feike Kuipers op 28 september 2016 - Reageren

In deel II van The Swing States wordt er gekeken naar het belangrijke Ohio. Deze staat in het Midden-Westen is van cruciaal belang voor vooral Trump en een flink deel van de strijd tussen Trump en Clinton zal zich dan ook in Ohio afspelen.

 

Ohio is wat ze noemen een echte bellwether staat. Wat Ohio doet, doet het land. De kandidaat die Ohio wint, heeft sinds 1964 altijd het presidentschap gewonnen. In 1960 won Nixon Ohio, maar werd Kennedy president. In 2004 was het Ohio dat Bush Jr. zijn tweede termijn opleverde en in 2012 weigerde Karl Rove te accepteren dat Mitt Romney Ohio niet had gewonnen. Ohio was te belangrijk en zijn cijfers gaven aan dat Romney de staat had gewonnen. Barack Obama won Ohio echter wel en uiteindelijk ook zijn tweede termijn.

 

Dit jaar zijn niet alleen de 18 electorale stemmen van Ohio van belang maar is het ook de staat waar de twee campagnestrategieën tot het uiterste worden getest. Voor Trump is Ohio de grote test om te kijken of hij genoeg gedesillusioneerde blanke kiezers naar de stembus kan krijgen, om in de Mid West te kunnen winnen. Als hij niet succesvol is in Ohio zal hij naar alle waarschijnlijkheid ook geen andere swing states in de regio winnen, zoals Pennsylvania en Michigan. De grote vraag voor Clinton is of ze haar coalitie in tact kan houden en genoeg minderheden kan motiveren om naar de stembus te gaan om het verlies van blanke arbeiders te compenseren. Voor beide kandidaten is Ohio een additionele uitdaging: zowel Trump als Clinton is niet populair in de Buckeye state.

 

Trump in Ohio

Het voordeel voor Trump in Ohio is dat het een van de meest blanke swing states is. Minder stemmen van minderheden die Trump tegen zich in het harnas heeft gejaagd, vergroot zijn kans op een overwinning. Ohio is ook minder hoog opgeleid. Het electoraat is dus aanwezig, Trump moet deze nu 'alleen' nog aan zich binden en naar het stemlokaal weten te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen richt de Trumpcampagne zich voornamelijk op de regio’s waar het economisch moeilijk gaat en er veel stemmers zijn die het vertrouwen in de Democratische Partij en de politiek in het algemeen zijn verloren. Bob Paduchik, de campagnemanager van Trump in Ohio, hoopt veel mensen die normaal Democratisch stemmen ervan te overtuigen dat verandering alleen mogelijk is met Trump. In Ohio zijn meer geregistreerde Democraten dan Republikeinen, dus om te winnen zal Trump de steun nodig hebben van onafhankelijke stemmers en Democraten die geen vertrouwen hebben in Clinton.

 

Een grote tegenvaller voor Trump is de aanhoudende tegenstand van Kasich. Kasich is populair bij de stemmers in Ohio en zonder hem heeft Trump ook niet de medewerking van alle Republikeinse organisaties in Ohio.

 

Clinton

Clinton hoopt Ohio te kunnen winnen door haar grotere organisatorische capaciteiten. De Clintoncampagne heeft flink geïnvesteerd in Ohio. Er zijn wel 36 Clinton-campagnekantoren in de staat; Trump heeft er maar 16. De Clintoncampagne spendeert ook veel meer geld aan reclame dan de Trumpcampagne. Dat alles moet de Clintoncampagne meer aanwezigheid geven in de staat en uiteindelijk de overwinning opleveren.

 

Om Ohio te kunnen winnen kan Clinton niet vertrouwen op haar gebruikelijke coalitie. Daarvoor heeft Ohio teveel blanke kiezers. Daarom richt Clinton zich in Ohio op de gematigde Republikeinen in de buitenwijken van de grotere steden die zich nog niet achter Trump hebben geschaard. Met een verhaal dat gericht is op de ervaring en het temperament om president te zijn probeert de Clinton campagne deze groep stemmers ervan te overtuigen dat Trump simpelweg niet gemaakt is om president te worden.

 

Uiteindelijk zal het er om draaien welke kandidaat het meeste van zijn stemmers aan boord weet te houden. Voor Clinton zijn dat de gedesillusioneerde arbeiders en voor Trump de gematigde Republikeinen. Cruciaal is om ze vervolgens naar de stembus weten te krijgen. Gezien het gebrek aan partijmachine van Trump zou vooral dat laatste nog wel eens lastig kunnen worden voor de Republikein.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.