Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Terug in Nevada: Waar moeten we op letten?

Thomas Mulder op 23 februari 2016 - Reageren

Vandaag zijn de schijnwerpers opnieuw gericht op de staat Nevada. Na de Democraten, houden vandaag de Republikeinen hun eigen presidentiële caucus. Met minder dan een week te gaan voor Super Tuesday: waar moeten we op letten?

 

1. Wint The Donald zijn derde op rij?

Donald Trump staat al maanden ruim aan kop in de peilingen en lijkt niet te stoppen. Hij lijkt af te stevenen op zijn derde overwinning op rij, wat zijn status als favoriet zal versterken. Toch liggen er een aantal gevaren op de loer voor Trump. Zo is de opkomst traditioneel laag in Nevada. In 2012 kwam slechts acht procent van de Republikeinse kiezer opdagen. Critici hebben al vaker gewaarschuwd dat de grondoperatie van Trump zwak is. Dat zou kunnen betekenen dat hij zijn eigen kiezers niet op de been krijgt. Bij een lage opkomst kan hij dus zomaar van links en rechts worden ingehaald.

 

2. Hoe sterk is de grondoperatie van Cruz?

Ted Cruz won Iowa aan de grond. Zijn grote organisatie van vrijwilligers en staf is alom geprezen in het Republikeinse kamp en bleek eerder al in staat de eigen achterban te motiveren om de gang naar de stembus te maken. En juist dat kan de sleutel zijn naar winst in Nevada. Bij de vorige voorverkiezingen kwamen er iets meer dan 30.000 Republikeinen hun stem uitbrengen. Als de troepen van Cruz een paar duizend eigen kiezers kan motiveren, dan kan hij al snel de uitslag beïnvloeden. Daarnaast is Nevada een test voor het enthousiasme in zijn team. Dat moet hoog zijn, omdat Cruz sterk leunt op zijn grondoperatie op Super Tuesday.

 

3. Wat levert de nieuwe steun op voor Rubio?

De partijtop is er nu van overtuigd: Marco Rubio is dé kandidaat om Trump te verslaan. Nu Jeb Bush niet langer kandidaat is, verwacht het Republikeinse establishment dat Rubio goedt gaat scoren in Nevada. Dat zou moeten bewijzen dat Trump wel degelijk te stoppen is. Daarom liepen afgelopen weekend de steunbetuigingen van belangrijke partijleiders binnen bij de campagne van Rubio. Wellicht de belangrijkste: Nevada Senator Dean Heller. Hij voerde de laatste dagen samen met Rubio campagne. De vraag is: heeft dit effect op de kiezers?

 

4. Wat gaan de Bush-stemmers doen?

Nu Jeb Bush uit de race is gestapt, moeten zijn kiezers op zoek naar een nieuwe kandidaat. Meest waarschijnlijk is dat zij overstappen naar de gematigde kandidaten Marco Rubio of John Kasich. Het kan ook zijn dat zij thuisblijven en niet stemmen. Overigens had Bush niet veel kiezers: de oud-gouverneur peilde op slechts vijf procent in Nevada. Toch is het een indicatie voor kiezersbewegingen in aanloop naar Super Tuesday.

 

5. Wie pakt het momentum voor Super Tuesday?

Nevada is de laatste voorverkiezing voor Super Tuesday. Dit is dus ook de laatste kans voor de kandidaten om momentum op te bouwen. Wie in Nevada een goed resultaat in de boeken zet, kan met een lach Super Tuesday tegemoet gaan. Die is volgende week en er staat veel op het spel: meer dan tien staten stemmen op dezelfde dag.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.