Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Ted Cruz: de eerste Latijns-Amerikaanse president

Peet van Leeuwen op 10 maart 2016 - Reageren

Voor het eerst in zijn presidentiële campagne heeft Ted Cruz gebruik gemaakt van zijn Cubaanse achtergrond. Op deze manier probeert Cruz zijn campagne in Florida kracht bij te zetten. Zeker nu de campagne van Rubio in moeilijkheden verkeert hoopt Cruz in de staat stemmen te winnen.

 

Cubaanse afkomst

Ted Cruz werd tijdens zijn toespraak in Miami geïntroduceerd als: “the first Hispanic president of the United States.” En de Texaanse senator begon zijn toespraak door zijn publiek te bedanken: “jullie weten hoe je een Cubaan welkom heet.” Cruz leunt in de Sunshine State op de culturele achtergrond van zijn vader. Cruz noemt zijn vader vaker in toespraken, maar dan is het onderwerp voornamelijk diens geloof en werk als priester. In Florida draait het bijna volledig om zijn afkomst.

 

Grote belangen in Florida

Florida is de uitgelezen staat voor Cruz om zijn achtergrond te benadrukken. De staat heeft namelijk veel Cubaans-Amerikaanse inwoners. En met 99 gedelegeerden op het spel is het een belangrijke staat om te winnen. Op het moment staat Rubio -wiens beide ouders uit Cuba komen- ver voor op Cruz onder de Cubaans-Amerikaanse kiezers. Rubio heeft al zijn hele campagne geleund op zijn achtergrond en heeft ook het thuisvoordeel in de staat voor welke hij sinds 2011 senator is. Maar nu Rubio wankelt in de peilingen zou een goed resultaat van Cruz de doodsteek kunnen betekenen voor de Floridian zijn campagne.

 

Toch was Cruz, tijdens de toespraak, opvallend positief over zijn tegenstander. Voor een publiek van “meer panama- dan cowboyhoeden” koos Cruz zijn woorden zorgvuldig. Hij noemde Rubio een getalenteerde leider en communicator. En vond het tekenend voor Amerika dat twee zoons van Cubaanse immigranten het zo ver kunnen schoppen in de presidentiële verkiezingen.

 

Race om de nominatie

Maar er was ook een noot van kritiek op Rubio. Cruz vindt dat Rubio uit de race moet stappen. Hij liet dit weten door te zeggen: “als een kandidaat geen enkele weg meer heeft richting de nominatie, dan is het tijd voor die kandidaat om, samen met zijn familie, te reflecteren en te zoeken naar een ander pad voorwaarts.”

 

Als Rubio eerder uit de race was gestapt dan was er in Florida wellicht meer te winnen geweest voor Cruz. Maar omdat dit niet het geval is lijkt het erop dat Rubio in ieder geval boven Cruz zal eindigen. Volgens de New York Times maakt Trump momenteel het meeste aanspraak op het religieuze noordelijke deel van de staat. Rubio zal dus zijn winst moeten halen in het zuiden waar het meeste Latijns-Amerikaanse stemmers zijn. Voormalig afgevaardigde, Lincoln Diaz-Balart zegt dat de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap volledig achter Marco Rubio staat. Maar als Cruz’ nieuwe strategie hem stemmen oplevert dan zal dit ten koste gaan van Rubio.

 

Cruz zegt dat hij de staat wel kan winnen. Maar het is geen must-win voor de Texaan zoals het dat voor Rubio wel is. Met het uitbreiden van zijn campagne in Florida en zijn nadruk op culturele achtergrond probeert Cruz om Rubio van een overwinning af te houden. Cruz’ team heeft daarom tien bureaus geopend in Florida om campagne te voeren.

 

Kijken naar de toekomst

Cruz’ kans om te winnen in Florida is erg klein. Dat zal hij zelf ook realiseren. Zelfs als hij Rubio weet te verslaan moet ook Trump nog verslagen worden. Want alle 99 gedelegeerden in Florida gaan naar de winnaar. Maar met het oog op de toekomst is het verstandig van Cruz om op deze manier campagne te voeren in de Sunshine State. Want Florida is een belangrijke swing-state en zal bij de algemene verkiezingen van groot belang zijn. Op deze manier hoopt Cruz een voorsprong te krijgen op de Democraten. Maar om daar voordeel uit te halen moet hij eerst de Republikeinse nominatie winnen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.