Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Super Tuesday-strategie Sanders wekt onrust in Clinton-kamp

Jesse Passchier op 22 januari 2016 - Reageren

Terwijl de voorverkiezingen in Iowa nog moeten beginnen, kijken de Democratische presidentskandidaten al met een schuin oog vooruit naar één van de belangrijkste dagen in de aanloop naar de Democratische Conventie. Op dinsdag 1 maart barst de voorverkiezingsstrijd los in maar liefst elf staten. En op die Super Tuesday kunnen de kandidaten veel stemmen vergaren die hen helpen de presidentsnominatie van hun partij binnen te slepen. Bernie Sanders bereidt zich, gemotiveerd door gunstige peilingen in Iowa en New Hampshire, alvast voor op die belangrijke dinsdag in maart. Ondertussen trekt voormalig president Bill Clinton zijn twijfels bij de Super Tuesday-strategie van zijn vrouw Hillary, die de hete adem van Sanders in haar nek voelt.

 

Super Tuesday is traditioneel de dag in februari of maart wanneer er in een groot aantal staten voorverkiezingen zijn en wordt om die reden ook wel als de belangrijkste stap op weg naar het officiële presidentskandidaatschap gezien. In 2016 valt Super Tuesday op 1 maart en wordt er gestemd in de volgende elf staten: Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, en Virginia.

 

Sanders

Sanders is al begonnen met het aantrekken van personeel in de staten die volgen na Iowa en New Hampshire waar de eerste voorverkiezingen zijn. Dit doet hij om zijn momentum van de laatste weken vol te kunnen houden en door te kunnen trekken naar het einde van de campagne. In de media heerst namelijk de gedachte dat, zelfs als Sanders Iowa en New Hampshire wint, Clinton nog steeds de beste kans heeft om te winnen vanwege de betere organisatie van haar campagne en andere voordelen zoals de demografische samenstelling van de kiezers.

 

Dit is namelijk één van Sanders’ zwaktes: hoewel hij een sterke grassroots-campagne op de been heeft gezet, is hij nog grotendeels onbekend bij de zwarte- en latino-bevolking van een groot deel van de Super Tuesday-staten. Door middel van Spaanstalige radiospotjes probeert Sanders in Nevada (20 februari) en Texas een grotere naamsbekendheid te verkrijgen. Ook in Colorado moet Sanders nog een flinke strijd leveren, aangezien de deadline om mee te doen aan de voorverkiezing al op 4 januari verliep en Sanders voor die tijd nog maar een gering aantal mensen had dat mensen aanmoedigde om zich aan te melden.

 

Clinton

Bij het campagneteam van Hillary Clinton is er een lichte vorm van paniek ontstaan als gevolg van de opmars van Sanders. Ook Bill Clinton trekt inmiddels zijn twijfels bij de campagnestrategie van zijn vrouw. Volgens Bill zet Hillary, samen met campagnemanager Robby Mook, teveel in op Iowa, New Hampshire, Nevada en South Carolina, waardoor ze mogelijk op achterstand kan raken in de Super Tuesday-staten. De grote voorsprong die Clinton nu al op Sanders kan opbouwen, biedt geen garantie dat zij tot 1 maart aan kop kan blijven in de rest van de staten. De kans is groot dat Clintons campagne pas na Iowa en New Hampshire in een stroomversnelling raakt. De campagneteams uit die staten kunnen dan snel opnieuw ingezet worden om in de volgende staat campagne te voeren, een fenomeen dat in 2008 ook werd ingezet door de Democratische presidentskandidaten.

 

2008

Zo had Hillary de ene dag in Ohio nog geen mensen, en de volgende dag zeker honderd. Ook Obama stuurde zijn medewerkers het hele land door na afloop van een voorverkiezing. De ervaringen van 2008, toen Hillary Clinton ook een gooi deed naar het presidentschap, liggen waarschijnlijk ten grondslag aan de twijfels van Bill Clinton. Het werd haar verweten dat ze al verder keek dan Iowa en niet volledig toegewijd was om daar te winnen: Clinton werd in Iowa uiteindelijk derde achter Obama en John Edwards. Zowel Sanders als Clinton hebben nog veel werk voor de boeg om hun slag te slaan tijdens Super Tuesday. In Texas, een van de Super Tuesday-staten, werd door een aanhanger van Hillary opgemerkt dat de huidige campagnevoering ver achterloopt bij de campagnes van 2008: “neither campaign is where Clinton or Obama were in Texas in 2008.” 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.