Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Super Tuesday III – de voorverkiezingen van vandaag

Thijs Kuppens op 26 april 2016 - Reageren

Vandaag staan er weer nieuwe voorverkiezingen gepland. Pennsylvania, Rhode Island, Connecticut, Delaware en Maryland zijn dit keer aan de beurt. Waar moet op gelet worden?

 

Super Tuesday III
In de vijf staten staan bij elkaar opgeteld een redelijk aantal gedelegeerden op het spel. Pennsylvania is verreweg de grootste prijs. Voor de Republikeinen zijn er 71 gedelegeerden te winnen, en voor de Democraten 210. In Maryland 38 voor de Republikeinen en 118 voor de Democraten. In Connecticut, Rhode Island en Delaware zijn dat er 28, 19 en 16 voor de Republikeinen, en 70, 33 en 31 voor de Democraten.

 

De strijd blijft spannend voor alle kandidaten, en elke gewonnen gedelegeerde is dus meegenomen. Normaal gesproken worden er  bij de voorverkiezingen in deze staten geen enorme verschillen gemaakt, maar bij de huidige verkiezingen ligt er nog veel open.

 

Republikeinen
Met de huidige 845 gedelegeerden op zak heeft Trump nog aardig wat kiezers nodig om tot de 1.237 gedelegeerden te komen om de nominatie vast te stellen. De voorverkiezingen vandaag kunnen voor Trump een voortzetting van zijn New York-momentum betekenen, en hem een maximum van 172 gedelegeerden opleveren. Ondertussen proberen Cruz en Kasich zo veel mogelijk punten weg te snoepen, zodat Trump de 1.237 niet gaat halen. De anti-Trumpdeal van Cruz en Kasich, waarbij ze elkaar vrij baan geven bij enkele staten, geldt nog niet voor de voorverkiezingen vandaag.

 

In de peilingen staat Trump voor in Pennsylvania, de grootste prijs van vandaag. Bij de overige staten staat Trump ook aan kop. Interessant is dat Delaware en Maryland beide winner-takes-all staten zijn. Voor Trump zou winst in Maryland dus alle 38 gedelegeerden opleveren.

 

Democraten
Tussen Clinton en Sanders ligt de uitkomst al redelijk vast. Na de overwinning in New York hoeft Clinton het alleen nog uit te spelen. Ze loopt nu 235 gedelegeerden voor op Sanders, plus nog een hele hoop supergedelegeerden die haar steunen. Het momentum én de kansen voor Sanders lopen ten einde. Ook staat Clinton in de peilingen voor op Sanders in alle staten, behalve Rhode Island.

 

Het verschil is niet zo groot als bij de Republikeinen. De voorsprong in de peilingen is voor Clinton wat afgenomen, en hoewel de staten waar vandaag gestemd wordt dichtbij Vermont, de thuisstaat van Sanders, liggen zal Clinton waarschijnlijk toch weer de leiding nemen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.