Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Student Loans en Student Debt Ė De volgende bubbel?

Rutger Schuil op 18 oktober 2012 - Reageren (5)

“De échte bescherming van een democratie (…) is onderwijs”, zei president Franklin D. Roosevelt. Hoger onderwijs, toegankelijk voor iedereen, heeft de Verenigde Staten groot gemaakt. Ook president Kennedy bepleitte de waarde van onderwijs voor Amerika. “Onze vooruitgang als natie kan niet sneller dan onze vooruitgang in onderwijs. Het menselijk verstand is onze fundamentele bron.” Daarom moest het volgens Kennedy voor iedereen met talent mogelijk zijn om naar colleges/universiteiten te gaan. Maar universiteitsbezoek leidt tot hoge schulden en kan Amerika mogelijk de volgende financiële crisis opleveren.

 

Onderwijs heeft altijd hoog op de agenda gestaan van de Amerikaanse presidenten. Maar tegelijkertijd zijn ze er nooit in geslaagd om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen en de prijs van het onderwijs te verlagen. Juist het omgekeerde lijkt zich de afgelopen decennia af te spelen. Terwijl het onderwijs in landen in Europa en Azië in kwaliteit toeneemt en op sommige vlakken de VS zelfs voorbijstreeft, neemt de onderwijskwaliteit in Amerika af. Daarnaast kent de VS niet hetzelfde financiële stelsel en onderwijsstelsel als bijvoorbeeld in Nederland. Daarom lopen zowel de prijzen als de kwaliteit van de universiteiten sterk uiteen. Wat ze gemeen hebben is dat bij allen het collegegeld twee keer zo snel stijgt als de inflatie.

 

Dit hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat de meeste studenten dit collegegeld financieren met leningen. Zoals bijna alles in Amerika, gaat ook dit anders in zijn werk dan in Nederland. Waar het in Nederland mogelijk is om gedurende lange tijd met een zeer lage rente af te betalen, als je tenminste een baan hebt weten te bemachtigen, ligt het in Amerika net even anders. Daar werk je met particuliere banken die al snel een rente percentage vragen dat boven de 5 en soms zelfs wel 10 procent ligt. Deze banken zijn niet zo welwillend als DUO en eisen, werkeloos of niet, dat je maandelijks een gedeelte van je schuld afbetaalt.

 

Het doemscenario dat zich langzamerhand voltrekt is als volgt samen te vatten. Er is al enige tijd een overschot aan afgestudeerden. Dankzij een hoge mate van cijferinflatie is de kwaliteit van deze afgestudeerden discutabel. De schuld die zij samen hebben bedraagt bijna een triljard dollar, duizend miljard dus. Velen van deze studenten zullen hun schuld nooit kunnen afbetalen, waardoor ze een faillissement aanvragen en de bank een verlies neemt. Daarnaast vinden zij geen baan, waardoor de Amerikaanse overheid geen belasting van hen ontvangt, maar wel gedwongen wordt om hen voordelen en uitkeringen te bieden.

 

Er lijkt nog geen einde in zicht. In 2008 bedroeg de gezamenlijke schuld zo’n 700 miljard dollar, vier jaar later is dat bedrag met 300 miljard toegenomen. De gemiddelde schuld van een student stijgt nog steeds en is dit jaar alleen al met 5 procent toegenomen.

 

De VS loopt het risico dat er eenzelfde effect optreed als ten tijde van de huizenbubbel in 2007/2008. De schuld blijkt uiteindelijk meer te zijn dan de waarde van het diploma. Die waarde wordt uitgedrukt in de kans op een inkomen dat het mogelijk maakt om de schuld terug te betalen. Mocht die kans laag zijn – en daar lijkt het wel op bij vele studenten, dan kan de VS straks rekenen op een verloren generatie. Bovendien kan dat leiden tot een verlies van enkele honderden miljarden dollars in studentenleningen – en mogelijk nog meer in gemiste belastinginkomsten.

 

De presidentskandidaten laten zich nauwelijks uit over dit probleem. Presidentskandidaat Romney zegt dat hij vooral wil kijken naar de gestegen kosten van het collegegeld, maar dat hij studentenleningen niet zal aanpakken. Hij adviseert studenten om zoveel mogelijk geld van hun ouders te lenen. President Obama wil werken aan een “pay as you earn” plan, zodat studenten die een lening hebben bij de federale overheid alleen dat hoeven terug te betalen wat zij kunnen. Daarnaast willen beide kandidaten meer banen creëren, maar of dat lukt is zeker in deze tijden erg onzeker. Zowel Romney als Obama lost het bestaande probleem niet echt op, het verlagen van de collegegelden zal voor de studenten die reeds een schuld hebben niks helpen. Dat lenen bij de federale overheid een stuk schappelijker wordt dan voorheen is mooi, maar het neemt niet weg dat de meeste studenten daarnaast nog steeds een private lening moeten afsluiten om het collegegeld te kunnen betalen.

 

Wie er in januari ook in het Witte Huis terecht komt, de Amerikaanse student blijft een onzekere toekomst tegemoet gaan.      

Reacties (5)

Jasper op 18 oktober 2012 20:43:

Interessant en verontrustend. Merkwaardig dat je hier vrijwel niets over hoort. Uiteraard is de economie het belangrijkste onderwerp, maar dit hangt er toch mee samen.

 

Er zullen nog wel meer van zulke problemen zijn die weinig aandacht krijgen. Zo schijnt de infrastructuur steeds meer op die van een derdewereldland te lijken, omdat er geen geld meer is voor onderhoud en reparatie. Dit zal ook zijn invloed hebben op de economie. Wat denken de kandidaten hieraan te gaan doen, of is dit geen issue?

Jan-Willem Kranendonk op 18 oktober 2012 22:26:

Ik weet uit ervaring alleen dat er rond een paar grote steden nog wel aardig goede infrastructuur is, maar de geruchten die jij noemt ken ik ook ja. Heb me weinig verdiept. Romney heeft het niet hoog op de prioriteitenlijst staan, Obama wil er volgens mij wel wat meer aan doen, maar heeft daarin het Congres of de Senaat niet mee. Dat laatste zou ik echter even moeten checken. Interessant thema!

Rutger Schuil op 22 oktober 2012 15:26:

Beste Jasper,

 

Dank je wel. Mijn scriptie gaat over de vraag of de VS nog wel aan de definitie van een supermacht voldoet. Een gedeelte hiervan gaat dieper in op de infrastructuur.

 

Volgens de American Society of Civil Engineers heeft het land de komende vijf jaar zo'n 2000 miljard dollar nodig om de infrastructuur te laten voldoen aan de westerse normen. Zij hebben over alle sectoren een rapportcijfer doen uitgaan en vrijwel alles kwam op een D- uit. Ongeveer een 5je dus. Obama heeft wel geld gestopt in infrastractuur als deel van de crisis uitgaven, maar bij lange na niet genoeg om het tij te keren. 

 

Interessante anecdote, ik reed met een Amerikaan rond in Michigan en ik merkte op hoeveel dode dieren wel niet op de weg lagen. Dit kwam, zei de Amerikaan, omdat er al twee jaar een discussie is wie er voor verantwoordelijk is. Het ministerie dat over infrastructuur en wegenonderhoud gaat, of de national wildlife service. De dode dieren zijn tenslotte wel wildlife geweest, maar tja ook gestorven op de wegen van het ministerie van infrastructuur. 

Jasper op 24 oktober 2012 20:17:

@Rutger

 

Ik lees je reactie nu pas, maar beter laat dan nooit ;) Bedankt voor deze aanvulling. Kun je je scriptie, als je afgestudeerd bent uiteraard, publiceren, bv als Word-bestand of pdf? Ben erg benieuwd.

Rutger Schuil op 29 oktober 2012 13:07:

Jasper, wat is je email adres? Dan stuur ik het even op. Ik kan mijn scriptie niet op de site zetten.