Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Strijd om de Senaat deel VII: Ook Senator Kirk distantieert zich van Trump

Feike Kuipers op 3 oktober 2016 - Reageren (1)

In deel VII van de strijd om de Senaat probeert Senator Kirk in Illionois, de thuisstaat van Barack Obama, uit alle macht zijn zetel te behouden. Om een kans te maken om in deze overwegend Democratische staat herkozen te worden heeft Senator Kirk zich als een van de eerste Republikeinen openlijk gedistantieerd van Trump.

 

De staat

Illionois is geen gemakkelijke staat voor een Republikein. Obama won er in 2008 en 2012 overtuigend en sinds de jaren tachtig kiest de staat bijna altijd Democratische senators. De laatste Republikeinse presidentskandidaat die er won was Bush Senior in 1988. Net als veel andere staten in het Middenwesten is er echter op lokaal niveau een kleine Republikeinse wederopstanding. Sinds 2015 is er zelfs een Republikeinse gouverneur: Bruce Rauner.

 

Kandidaten

Senator Kirk werd net als veel andere Republikeinse senatoren verkozen in het protestjaar 2010. In een van de spannendste races van het jaar was het uiteindelijk Kirk die met 60.000 stemmen verschil op 3.5 miljoen uitgebrachte stemmen zijn Democratische tegenstander versloeg. Hij dankte deze overwinning aan de weerstand tegen het “socialistische” beleid van Obama, vooral Obamacare, en de opkomst van de Tea Party. Onder aanvoering van de Tea Party wonnen de Republikeinen op ieder niveau overweldigend. Senator Kirk maakt zeker gebruik van de aanwezige anti-establishment sentimenten, maar was geen Tea Party lieveling. Hoewel hij economisch en sociaal conservatief is, was hij in vergelijking met de andere Republikeinen uit datzelfde jaar, zoals Ron Portman uit Ohio en Ron Johnson uit Wisconsin, een van de meer gematigdere winnaars. Die gematigde positie zou hem nu wel eens goed uit kunnen komen. Hij kan zich presenteren als een onafhankelijke Republikein die zijn staat boven de partij heeft geplaatst. Zo was hij een van de weinige Republikeinen die vond dat Obama’s kandidaat voor het Hooggerechtshof een stemming verdiende, iets wat hem door de partij niet in dank werd afgenomen.

 

Zijn Democratische tegenstander is Tammy Duckworth. Ze is een veteraan die beide benen verloor tijdens haar militaire dienst. Na haar dienst werkte ze voor het departement dat zich bezighoudt met de zorg voor veteraren en ze zat zes jaar in het Huis. Duckworth is een ervaren politicus die goed ligt in de Democratische Partij en veel geld bijeen heeft gebracht voor de Senaatsverkiezing.

 

De voorspellingen

De peilingen gaven lang aan dat het, net als in 2010, een erg spannende race zou gaan worden. Geen van de twee kandidaten had een constante voorsprong. Echter, sinds een maand is de tendens duidelijk in het voordeel van Duckworth. In een van de laatste peilingen stond ze zelfs 7 procentpunten voor op Kirk. Hillary Clinton staat ondertussen met bijna 20 procentpunten voor op Trump in Illionois. Omdat steeds meer Amerikanen stemmen op een partij i.p.v. een kandidaat zouden de slechte resultaten van Trump Kirk weleens mee kunnen slepen in de afgrond.

 

Relatie tot Trump/Clinton

Dat Senator Kirk niet blij is met Trump is aan alles duidelijk. Kirk was een van de eerste Republikeinen die inzag dat hij zich van Trump moest distantiëren en hij heeft zich dan ook fel verzet tegen Trump. Na hem in eerste instantie te hebben gesteund, trok Kirk deze steunbetuiging openlijk weer in na de beschuldigingen van Trump aan het adres van een rechter met Mexicaans bloed. Een zeldzaamheid. Volgens Kirk heeft Trump niet het temperament om president te kunnen zijn en zou hij een slechte bevelhebber van het leger zijn. Kirk wilde niet zo ver gaan om Clinton te steunen. Zijn stem zal gaan naar oud-generaal Powell. Deze staat niet op het ticket, maar Kirk zal desalniettemin op hem gaan stemmen.

 

Duckworth en Clinton kunnen het nu goed met elkaar vinden. Toen Duckworth in het Huis zat was ze een van de meest kritische Democraten op het beleid van minister van Buitenlandse Zaken Clinton. Nadat Clinton de nominatie won hebben ze hun geschillen bijgelegd en nu voeren ze samen campagne in Illionois.

Reactie (1)

Jasper op 3 oktober 2016 21:43:

 Illionois?