Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Strijd om de Senaat deel V: Kan senator Rubio de Republikeinse meerderheid redden?

Feike Kuipers op 19 september 2016 - Reageren

In deel V van De Strijd om de Senaat helpt Marco Rubio onverwacht de Republikeinse meerderheid te behouden. Florida leek lange tijd ook op zetelwinst voor de Democraten af te stevenen omdat senator Marco Rubio zich niet herkiesbaar wilde stellen. Maar toen bedacht Rubio zich en keerden de kansen snel.

 

De staat

Van alle staten waar Senaatszetels op het spel staan, is Florida misschien wel de belangrijkste staat. Het is al decennia lang een echte swing state, zowel bij de presidentsverkiezingen als bij de Senaatsverkiezingen, en is door de snelle groei ook steeds meer kiesmannen waard geworden. De 25 electorale stemmen van Florida, nu al weer 29, bepaalden in 2000 de verkiezingen en zullen ook dit jaar weer veel waard zijn voor beide partijen. Omdat er in de presidentsverkiezingen dus zo veel aandacht voor Florida zal zijn, zal er ook extra veel druk staan op de Senaatsverkiezing. De kandidaten voor de Senaat dreigen dus meegesleurd te worden in het nationale steekspel tussen Trump en Clinton.

 

Kandidaten

Er deden lang geruchten de ronde dat senator Marco Rubio zich helemaal niet kon vinden in zijn rol als senator. Hij vond de Senaat maar een langzaam werkend, verouderd instituut en wilde meer invloed. Zijn gooi naar het presidentschap beaamde dit. Rubio wilde niet een van de honderd zijn, maar de persoon om wie het ging. Helaas voor Rubio lukte dit niet. Na door Trump met beschamende cijfers te zijn verslagen in zijn eigen Florida gaf Rubio het snel op. Het Republikeinse establishment heeft vervolgens hemel en aarde verzet om Rubio zo ver te krijgen toch weer voor de Senaat te gaan. Nu Rubio heeft toegezegd voor herverkiezing te gaan ziet het er opeens een stuk beter uit voor de Republikeinen. Rubio kan door zijn afkomst de latino-stem makkelijker aan zich binden. Zijn gooi naar het presidentschap heeft zijn bekendheid ook vergroot en hem duidelijk geprofileerd als een Republikein die kritisch is op Trump. Rubio heeft dus veel meer kans dan een onbekende Republikeinse kandidaat om niet meegezogen te worden in de negatieve slipstream van Trump.

 

De kandidaat van de Democraten is een opmerkelijke. Volksvertegenwoordiger Patrick Murphy heeft er pas twee termijnen in het huis op zitten en is pas sinds 2012 een Democraat. Hij komt uit een rijke Republikeinse familie en was tot 2012 zelf ook een Republikein. Murphy zit dan ook flink aan de rechter kant van de Democratische partij en zou een van de meest conservatieve Democraten in de Senaat zijn. Een echte blue dog.

 

Relatie tot Trump/Clinton

De verhouding tussen zowel Rubio-Trump als Murphy-Clinton is niet optimaal. Het is na de Republikeinse voorverkiezingen niet verwonderlijk dat Rubio en Trump het niet goed met elkaar kunnen vinden. Het positiefste dat Rubio over Trump had te zeggen was dat Trump wat slechte ideeën had, maar dat Clinton verschrikkelijk voor het land zou zijn. Murphy en Clinton hebben openlijk uitgesproken elkaar te steunen, maar dit lijkt meer een noodzakelijk verbond dan echte liefde. In het Huis was Murphy een van de meest kritische volksvertegenwoordigers als het ging om het falen van minister van Buitenlandse Zaken Clinton. Iets dat Clinton zich niet vergeten lijkt.

 

De voorspellingen

De kansen van de democraten om de Senaatszetel in Florida op te pikken lijken met de dag kleiner te worden. Murphy rolt van het ene schandaal in het andere – leugens over zijn verleden als accountant en ondernemer – en de starpower van Rubio is alleen maar groter geworden. De voorsprong in de peilingen van Rubio neemt dan ook alleen maar toe. Waar deze eerder drie tot vijf procentpunten was, is het nu rond de tien procentpunten, een veilige voorsprong. Nu Trump het ook steeds beter gaat doen in Florida – de laatste peiling liet zelfs een voorsprong voor Trump zien op Clinton – lijkt Florida veilig voor de Republikeinen.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.