Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Strijd om de Senaat deel 5: Senator Pat Toomey

Feike Kuipers op 26 september 2016 - Reageren

In deel vijf van de strijd om de Senaat probeert Senator Pat Toomey de stemmers in zijn thuisstaat Pennsylvania ervan te overtuigen dat hij geen standaard Republikein is, maar graag wil samenwerken met Democraten in het belang van Pennsylvania. Ondanks al het werk van Senator Toomey aan zijn campagne lijkt deze strategie voorlopig niet te werken.

 

De staat

Pennsylvania is dit verkiezingsjaar een van de belangrijkste staten. Trump heeft Pennsylvania heel hard nodig om tot de 270 electorale stemmen te komen die nodig zijn het presidentschap te winnen. Of hij een overwinning kan behalen in de staat is echter nog maar de vraag. Barack Obama won Pennsylvania in 2008 en 2012 makkelijker dan verwacht. Vooral de grote groep Afro-Amerikanen in Philadelphia en omstreken stemde massaal Democratisch. Op lokaal niveau hebben de Republikeinen echter wel progressie geboekt. Als ze deze lijn kunnen doortreken op nationaal niveau lijkt Trump toch een kans te hebben. De Republikeinen hopen teleurgestelde arbeiders te bereiken met hun conservatieve boodschap op economisch en sociaal-cultureel gebied.

 

Kandidaten

Hoewel Senator Pat Toomey verkozen werd in het beruchte protestjaar 2010 is hij eerder een klassieke Republikein dan een aanhanger van de Tea Party. Met zijn uiterst conservatieve opvattingen is hij een van de favorieten van de gebroeders Koch, de twee steenrijke miljardairs, en verschillende spelers uit de bedrijfslobby, zoals de Chamber of Commerce en de Club for Growth. Toomey zal voor zijn campagne dan ook een flink budget tot zijn beschikking hebben.

 

Toomey stelt zich inmiddels meer centristisch op. In de afgelopen maanden sprak Toomey opeens over zijn wetsvoorstel om wapenbezit aan banden te leggen. Door aandacht te vestigen op dit voorstel, dat op veel steun van de Democraten kan rekenen, hoopt hij ook de zwevende kiezer aan zich te binden. Analisten stellen dat Toomey zelf eigenlijk alles heeft gedaan om zijn herverkiezingen veilig te stellen, al rekent hij daarmee wel buiten Trump om.

 

Zijn Democratische uitdager is Katie McGinty. McGinty heeft een lange staat van dienst voor Pennsylvania, maar is geen zwaargewicht zoals veel andere Democratische uitdagers in de verschillende senaatsraces. Ze is relatief onbekend en zal dus snel naam moeten maken. Haar progressieve standpunten op het gebied van vrouwenrechten hebben haar de steun opgeleverd van Emily’s List, een machtige organisatie die kandidaten steunt die voor abortusrechten zijn. Ook McGinty kan dus over een flink budget beschikken.

 

Relatie tot Trump/Clinton

Zoals zo veel van de Republikeinse kandidaten dit jaar zit ook Toomey met Trump in zijn maag. Toomey hoopt dat de ‘verstandige kiezer uit Pennsylvania’ het verschil kan zien met Trump. In een opiniestuk gepubliceerd in een van de grootste dagbladen van Pennsylvania stelt Toomey dat hij Marco Rubio steunde en dat Trump zelfs niet zijn tweede of derde keus was. Vooral de wijze waarop Trump politiek bedrijft kan hij niet goedkeuren. Volgens Toomey gaat politiek om het maken van coalities en drijft Trump mensen alleen maar uit elkaar. Ook heeft Trump volgens Toomey te weinig respect voor – en kennis van – de Amerikaanse grondwet: een regering onder leiding van Trump zou arbitrair reageren en zich niet aan de scheiding der machten kunnen houden. Toomey heeft openlijk geen steun voor Trump uitgesproken en zal ook niet op Trump stemmen, al plaatste hij wel de kanttekening dat november nog ver weg is.

 

De voorspelling

De peilingen leken lang te wijzen op een relatief eenvoudige overwinning voor de zittende Senator Pat Toomey. Een paar maanden geleden stond Toomey nog met ruim tien procentpunten voor op zijn democratische uitdaagster. Sinds augustus zijn de peilingen echter meestal in het voordeel van McGinty. Opmerkelijk, gezien de strategie van Toomey en zijn veel grotere naamsbekendheid. De neergang van Toomey kan niet los worden gezien van het gebrek aan populariteit van Trump. Waar Trump in het voorjaar nog dacht een kans te maken in Pennsylvania verliest hij nu bijna iedere peiling van Clinton. Trump is tijdens de zomer aanzienlijk minder populair geworden in Pennsylvania en lijkt de onfortuinlijke Toomey met zich mee te sleuren.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.