Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Strijd om de Senaat deel 4: Senator Ayotte in het nauw

Feike Kuipers op 12 september 2016 - Reageren (2)

In deel vier van De strijd om de Senaat probeert Senator Kelly Ayotte - een van de weinige gematigde en vrouwelijke Republikeinse senatoren - haar zetel te behouden. Om deze doelstelling te behalen probeert Ayotte zich te presenteren als een Senator voor de staat New Hampshire en niet per se als een Republikein. Of deze profilering genoeg zal zijn voor een overwinning is nog maar de vraag.

 

De staat

New Hampshire is namelijk lastig terrein voor de Republikeinen dit jaar. Democratische stemmers zijn er nu in de meerderheid  en er worden de laatste jaren over het algemeen Democraten verkozen. Obama won er overtuigend in 2008 en 2012, de gouverneur is een Democraat en ook de tweede senator van New Hampshire is Democratisch. Ayotte won haar Senaatsverkiezingen in 2010 wel overtuigend, met keer dan twintig procentpunten verschil. 2010 was echter natuurlijk wel een uitzonderlijk jaar.

 

Kandidaten

Senator Kelly Ayotte is desondanks populair in haar staat. Ze is een van de meest onafhankelijke Republikeinse Senatoren en dit past in de vrijzinnige historie van de staat. Ayotte is een natuurlijke campagnevoerder en zal ook dit jaar niet rusten voor iedere hand is geschud. Om zich te onderscheiden van de Republikeinse Partij en Trump richt Ayotte zich vooral op belangrijke lokale onderwerpen zoals de drugscrisis. Ook probeert ze zich te presenteren als een onafhankelijke vertegenwoordiger die op onderwerpen zoals wapenbezit niet bang is om tegen haar eigen partij in te gaan en met de Democraten samen te werken.

 

Ayotte zal niet blij zijn met haar tegenstandster. De Democraten hebben de zittende gouverneur, Maggie Hassan, bereid gevonden om voor de Senaatzetel te gaan. Dit betekent dat Ayotte een tegenstander krijgt met goede connecties en naamsbekendheid. Daar staat tegenover dat Ayotte alles wat er maar mis is gegaan in New Hampshire in de afgelopen paar jaar kan gebruiken om Hassan aan te vallen.

 

Relatie tot Trump en Clinton

Ayotte heeft een heel lastige relatie met Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat won New Hampshire overtuigend in het voorjaar, maar nu de algemene verkiezingen dichterbij komen lijken veel Republikeinen hier spijt van te hebben. De cijfers van Trump worden steeds slechter in New Hampshire en dit raakt alle andere kandidaten. De laatste peilingen gaven aan dat Trump de staat met 9 procentpunten verschil verliest. Ayotte heeft in privé gespreken hard uitgehaald naar de Republikein en de negatieve bijwerkingen van zijn kandidatuur. Openlijk is ze wat voorzichtiger. Ook zij probeert een lastige balans te bewaren: ze zal wel op Trump stemmen maar steunt hem niet. Ayotte heeft Trump dan ook altijd vermeden en zegt dit in de toekomst ook te doen.

 

Aan Democratische zijde is de verhouding tussen gouverneur Maggie Hassan en Hillary Clinton ook niet zo goed als verwacht zou worden. Op de altijd lastige vraag of Clinton als betrouwbaar kan worden gezien had Hassan een onhandig en onduidelijk antwoord. Hassen lijkt zich niet volledig achter Clinton te willen scharen en houdt net als Ayotte ook liever een beetje afstand tot de presidentskandidaat. Zelfstandigheid staat duidelijk hoog in het vaandel in New Hampshire.

 

De voorspelling

Het lijkt er op dat New Hampshire een van de spannendste Senaatsverkiezingen gaat worden in November. Geen van de twee kandidaten heeft tot nu toe een duidelijke voorsprong weten te pakken. De cijfers van Trump zijn echter wel snel slechter aan het worden. New Hampshire werd ooit gezien als een mogelijke swing-state, maar is nu duidelijk in het Democratische kamp. Als de Republikein het dus nog slechter gaat doen zou Ayotte wel eens mee kunnen worden gesleurd. 

Reacties (2)

Jasper op 12 september 2016 16:41:

Ayotte is senator voor New Hampshire, niet voor Maine. En NH is geen Democratische staat maar een 'swing state'. Zo raar is het dus niet dat Ayotte senator werd. Beetje slordig dit.

Laki op 13 september 2016 00:03:

Toch vrij goed artikel dit, hoewel het wel bewerkt lijkt. Dat deze staat zich op dit moment veilig in het democratische kamp bevindt, klopt. En de staat is altijd al wat slightly democratic leaning geweest. Het is niet dat Romney en McCain dicht in de buurt van Obama kwamen.

 

Ik heb al veel slordige artikels gelezen, waar de voorkeur van auteur vaak niet onder stoelen of banken werd gestoken, maar met dit lijkt niets of weinigs mis.