Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Strijd om de Senaat deel 2: Senator Kirk distantieert zich van Trump

Feike Kuipers op 29 augustus 2016 - Reageren

In deel II van de strijd om de Senaat probeert Senator Mark Kirk in Illionois, de thuisstaat van Barack Obama, uit alle macht zijn zetel te behouden. Om een kans te maken om in deze overwegend Democratische staat herkozen te worden heeft Senator Kirk zich als een van de eerste Republikeinen zich openlijk gedistantieerd van Trump.

 

De staat

Illionois is geen gemakkelijke staat voor de Republikeinen. Obama won er in 2008 en 2012 overtuigend en de staat heeft een lange geschiedenis van Democratische vertegenwoordigers. De laatste Republikeinse presidentskandidaat die er won was Bush Senior in 1988. Net als veel andere staten in het Middenwesten is Illionois de afgelopen jaren wel weer Republikeinser geworden. Er is nu zelfs een Republikeinse gouverneur.

 

Kandidaten

Senator Kirk werd net als veel andere Republikeinse senatoren verkozen in het protestjaar 2010. In een van de spannendste racen van het jaar was het uiteindelijk Kirk die met 60.000 stemmen verschil op 3.5 miljoen uitgebrachte stemmen zijn Democratische tegenstander versloeg. Hij dankte deze overwinning aan de weerstand tegen het “socialistische” beleid van Obama, vooral wat betreft Obamacare, en de opkomst van de Tea Party. Onder aanvoering van de Tea Party wonnen de Republikeinen op ieder niveau overweldigend. Senator Kirk maakte zeker gebruik van de aanwezige anti-establishment sentimenten, maar was geen Tea Party lieveling. Hoewel hij economisch en sociaal conservatief is, was is in vergelijking met de andere Republikeinen uit dat zelfde jaar, zoals Ron Portman uit Ohio en Ron Johnson uit Wisconsin, een van de meer gematigde winnaars. Zijn gematigde positie zou hem nu wel eens goed uit kunnen komen. Hij kan zich presenteren als een onafhankelijke Republikein die zijn staat boven de partij heeft geplaatst. Zo was hij een van de weinige Republikeinen die vond dat Obama’s kandidaat voor het Hooggerechtshof een stemming verdiende. Iets wat hem door de partij niet in dank werd afgenomen.

 

Zijn Democratische tegenstander is Tammy Duckworth. Ze is een veteraan die beide benen verloor tijdens haar uitzending. Na haar dienstjaren werkte ze voor het departement dat zich bezighoudt met de zorg voor veteraren en zat ze zes jaar in het Huis van Afgevaardigden. Duckworth is een ervaren politicus die goed ligt in de Democratische Partij en veel geld bijeen heeft gebracht voor de Senaatsverkiezing.

 

Relatie tot Trump/Clinton

Dat Senator Kirk niet blij is met Trump is aan alles duidelijk. Trump loopt in de laatste peiling wel 20 procentpunten achter op Clinton in Illionois en is dus een blok aan het been van alle Republikeinen in de staat. Kirk was een van de eerste Republikeinen die dit inzag en heeft zich dan ook vel verzet tegen Trump. Na Trump in eerste instantie te hebben gesteund trok Kirk deze steunbetuiging openlijk weer in na de beschuldigingen van Trump aan het adres van een rechter met Mexicaans bloed. Volgens Kirk heeft Trump niet het temperament om president te kunnen zijn en zou hij een slechte opperbevelhebber van het leger zijn. Kirk wilde echter ook niet zo ver gaan om Clinton te steunen. Zijn stem zal gaan naar oud-generaal Powell. Deze staat niet op het ticket, maar Kirk zal er desalniettemin op gaan stemmen.

 

Duckworth en Clinton kunnen het nu goed met elkaar vinden. Toen Duckworth in het Huis zat was ze een van de meest kritische Democraten op het beleid van minister van buitenlandse zaken Clinton. Nadat Clinton de nominatie won hebben ze hun geschillen bijgelegd en nu voeren ze samen campagne in Illionois.

 

De voorspellingen

De peilingen gaven lang aan dat het, net als in 2010, een erg spannende race zou gaan worden. Geen van de twee kandidaten had een constante voorsprong. Sinds een maand zijn de peilingen echter duidelijk in het voordeel van Duckworth. In de laatste peiling stond ze zelfs 7 procentpunten voor op Kirk. Hillary Clinton staat ondertussen, zoals gezegd, met bijna 20 procentpunten voor op Trump in Illionois. Als dat zo blijft zal dat een probleem voor Kirk worden. Steeds meer Amerikanen stemmen op een partij in plaats van op een kandidaat.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.