Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Spoorboekje naar Florida (15/03)

Bob Vek op 2 maart 2016 - Reageren

Hillary Clinton lijkt na haar overwinningen op Super Tuesday al vooruit te kijken naar de nationale verkiezingen, maar toch zal ze eerst moeten afrekenen met Bernie Sanders. Hiertoe krijgt ze in de eerste helft van maart voldoende mogelijkheden. In de eerste twee weken van de maand volgen voorverkiezingen en debatten elkaar bij zowel de Democraten als de Republikeinen namelijk snel op.

 

3 maart: Trump vs. Kelly

De Republikeinse kandidaten verschijnen deze donderdag voor het eerst sinds Super Tuesday weer op het podium voor een nieuwe debatsronde. Hoewel nog niet duidelijk is wie er deelnemen, levert de discussie gegarandeerd vuurwerk op. Niet alleen mondden vorige debatten steevast uit in geschreeuw en gescheld, het Fox News Republican Debate staat onder leiding van Bret Baier, Chris Wallace en... Megyn Kelly. Donald Trump en Kelly zijn verwikkeld in een langlopende vete waarin híj haar kundigheid in twijfel trekt en waarin zíj hem van seksisme beticht.

 

5 maart: Kansas (D/R), Louisiana (D/R), Nebraska (D), Kentucky(R) en Maine(R)

In het weekend na Super Tuesday zijn er alweer gedelegeerden te verdelen in een aantal staten. De Democraten kiezen hun kandidaat in Kansas, Louisiana en Nebraska. In deze laatste staat verloor Hillary Clinton in 2008 nog ruim. De Republikeinen stemmen in Kansas, Louisiana, Kentucky en Maine.

 

6 maart: Stemmen in Maine(D) en Puerto Rico(R); CNN’s Clinton vs. Sanders

Deze belangrijke week in het proces van de voorverkiezingen wordt afgesloten door de Democraten in de staat Maine en door de Republikeinen in territoria als Puerto Rico. Deze zogenaamde ‘unincorporated territories’ worden wel door de Verenigde Staten beheerd, maar maken er geen integraal deel van uit. Hoewel zij in de definitieve stemronde op 8 november niet mee mogen doen, krijgen ze wel de kans van zich te laten horen in de voorverkiezingen.

 

CNN organiseert ’s avonds een debat tussen de Democratische kandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders. Anderson Cooper leidt de discussie in goede banen. Voor Clinton en Sanders is het de eerste keer dat zij tegenover elkaar staan sinds Super Tuesday.

 

8 maart: Democraten kiezen in Michigan, Mississippi en in het buitenland

Democraten in het buitenland mogen 8 maart hun stem uitbrengen op de gewenste kandidaat. Net als de territoria krijgen zij hiertoe alleen de kans in de voorverkiezingen. Verder wordt er gestemd in Michigan en Mississippi, waarbij Michigan opvalt met maar liefst 130 te verdelen gedelegeerden en 17 super delegates.

 

9 maart: Republikeinen doen Michigan, Mississippi, Hawaï en Idaho aan; Democraten debatteren

Republikeinen stemmen 9 maart in vier staten: Michigan, Mississippi, Hawaï en Idaho. Afzonderlijk is het aantal gedelegeerden dat verzameld kan worden niet bijzonder groot, maar bij elkaar genomen gaat het toch om bijna 150 kiesmannen. Michigan is opnieuw de grootste prijs van de dag, waar 59 gedelegeerden te verdelen zijn. 

 

De Democraten kunnen op deze dag uitkijken naar een nieuw debat tussen hun kandidaten, het laatste vóór de verdeling van een groot aantal gedelegeerden op 15 maart en georganiseerd door Univision in Florida.

 

10 maart: Republikeinen op CNN

De Republikeinse kandidaten mogen 10 maart weer aantreden voor een debatsessie. Ditmaal biedt CNN hen een podium, hoewel nog niet bekend is wie zal deelnemen aan de discussie. Ook voor de Republikeinen is het de laatste mogelijkheid zich aan de kiezer te bewijzen vóór 15 maart.

 

12 maart: Stemmen in de Noordelijke Marianen (D), Guam (R) en District of Columbia(R)

Verschillende territoria als de Noordelijke Marianen voor de Democraten en Guam voor de Republikeinen mogen naar de stembus om hun keuze duidelijk te maken. Het aantal gedelegeerden dat de kandidaten hier kunnen oppikken is echter gering: de Democraten zes evenals vijf super delegates, de Republikeinen negen. Na deze ronde, waarin ook het District of Columbia stemt, is daarentegen wel de helft van de Republikeinse gedelegeerden verdeeld.

 

15 maart: Florida(D/R), Illinois(D/R), Missouri(D/R), North Carolina(D/R), Ohio(D/R) en Noordelijke Marianen(R)

Na 15 maart is ook vijftig procent van de Democratische kiesmannen toegewezen. Niet alleen kiest Florida haar kandidaat, na Texas voor de Democraten met ruim tweehonderd gedelegeerden de grootste staat in dit stadium, in totaal brengen Illinois, Missouri, North Carolina en Ohio het aantal te verdelen gedelegeerden op deze dag op bijna zevenhonderd. Bovendien zijn ook een kleine honderd super delegates te verdienen.

 

Ook de Republikeinse kandidaten kunnen hun slag slaan, aangezien bovengenoemde staten evenals enkele territoria als de Noordelijke Marianen op deze dag in totaal bijna vierhonderd gedelegeerden toewijzen. Kasich (Ohio) en Rubio (Florida) moeten hier hun thuisstaat winnen om relevant te blijven in de race. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.