Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Sleutel naar Witte Huis ligt bij swing counties

Riekelt Pasterkamp op 30 oktober 2012 - Reageren (2)

Natuurlijk maken Barack Obama en Mitt Romney zich druk om de negen zogenaamde swing states. Maar de sleutel naar het Witte Huis ligt bij een veel kleinere groep kiezers. In de staat Virginia bijvoorbeeld kan de strijd worden beslist door kiezers die leven te midden van vriendelijke wijngaarden op het welvarende platteland van Loudon County. De balans in de staat Ohio kan de ene of andere kant opgaan door de stem van kiezers in Hamilton County in de omgeving van de stad Cincinnati.

 

 

De negen swing states Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Virginia en Wisconsin zijn bij de komende presidentsverkiezingen voor groot belang. Maar de echte beslissing valt in de counties – zeg maar provincies.

 

Er zijn 3143 counties in de Verenigde Staten. Het verschil tussen winst of verlies bij de presidentsverkiezingen op 6 november ligt in 106 counties. Het zijn volgens persbureau AP de 106 counties die de Republikein George W. Bush won in 2004 en die Democratisch stemden in 2008.

 

De gebieden verschillen sterk van elkaar, maar een ding is zeker: de inwoners zijn wispelturig. Ze slingeren heen en weer op de golven van de emotie. Zoals de 42-jarige Matt Blunt uit Sterling in Loudon County. In 2008 stemde Blunt op Obama, in de hoop dat hij de bittere toon in Washington kon veranderen. Op 6 november stemt hij op Romney. “In hem zie ik een sterker leiderschap dan we de afgelopen vier jaar hebben gezien.”

 

Republikeinen en Democraten kennen de counties, brengen de steden en dorpen in kaart en bewerken de straten waar de beslissing kan vallen. Iedere avond rinkelen in het gebied de telefoons en worden tv-netwerken overspoeld met politieke reclameboodschappen. Kijken waar de inwoners van de 106 swing counties in 2012 op stemmen.

Reacties (2)

Nienke Algra op 30 oktober 2012 17:58:

Interessant verhaal,  analyse over swing states begrijp ik, maar hoe kunnen kleine swing counties van doorslaggevend belang zijn? Worden stemmen binnen staten niet opgeteld en geldt dan niet het winner takes all principe of geldt dat principe ook al binnen counties. Ik kan dit ook nergens vinden is daar iets meer over te lezen. Alle sites geven alleen maar aan hoe toedeling kiesmannen werkt.

 

Nienke Algra

Jasper op 30 oktober 2012 21:17:

@Nienke

 

Het gaat in principe om de 'statewide popular vote', waarbij de kiesmannen worden verdeeld op basis van het 'winner takes all'-principe:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Electoral_College_(United_States)#Summary

 

http://en.wikipedia.org/wiki/National_Popular_Vote_Interstate_Compact

 

Alleen in Nebraska en Maine doet men het anders.