Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Slechte banencijfers voor Obama

Jan-Willem Kranendonk op 7 september 2012 - Reageren

De arbeidsmarkt is nog steeds zeer kwetsbaar in de Verenigde Staten. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid blijkt dat er slechts 96.000 banen zijn gecreëerd in de maand augustus. Aanvankelijk werd gerekend op een groei van 125.000 banen, maar slechts zo’n 80 procent van de verwachte stijging werd behaald.

 

Ook in de maanden juli en juli is zijn er minder banen bijgekomen dan aanvankelijk werd gemeld. Totaal moesten de cijfers met 41.000 banen naar beneden worden bijgesteld. Hoewel het werkloosheidspercentage daalde van 8.3 naar 8.1, is dat eveneens geen positief signaal. De daling wordt hoofdzakelijk verklaard doordat een toenemend aantal Amerikanen zijn werkloosheid accepteert en niet meer op zoek gaat naar werk. Zij worden daardoor uit de statistieken verwijderd.

 

“Als gisteravond (tijdens de conventie, red) het feest was, is deze morgen de kater”, reageerde Mitt Romney’s campagne. “Na 43 maanden waarbij de werkloosheid meer dan acht procent is, is duidelijk dat president Obama zijn beloften niet waar heeft gemaakt en zijn beleid niet werkt. We zijn niet beter af dan vier jaar geleden”, zo stelde de Republikein.

 

Romney heeft beloofd 12 miljoen nieuwe banen te creëren voor het einde van zijn eerste termijn en de werkloosheid onder de zes procent te brengen. Daarmee loopt hij echter hetzelfde gevaar als Barack Obama. Die beloofde de werkloosheid niet boven de acht procent te laten komen, maar is tot op heden er niet in geslaagd om de werkloosheid ónder dat getal te brengen.

 

De ontwikkeling van de banenmarkt en de oplossing van de werkloosheid is een belangrijk thema in de verkiezingen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.