Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Strijd om de Senaat: wat staat er op het spel?

Feike Kuipers op 23 augustus 2016 - Reageren

De aandacht deze verkiezingen is vooral gericht op de presidentiele verkiezingen. Met twee spraakmakende kandidaten als Clinton en Trump en de vele verrassingen is dit geen verrassing. Maar er staat meer op het spel. Vooral in de Senaat zijn een aantal spannende races en in deze serie zullen de spannendste verkiezingen de revue passeren. Vandaag deel 1: De algemene tendens in de Senaatsverkiezingen.

 

De tijd dat de Senaat werd bevolkt door mannen van statuur die boven de partijen stonden en in alle rust hun staat vertegenwoordigden is echt wel voorbij. Ook de Senaat is het toneel geworden van een keiharde strijd tussen de Democratische en Republikeinse Partij. In 2014 had North Carolina de 'eer' om als eerste een Senaatsrace te hebben waarin meer dan 100 miljoen werd gespendeerd. Omdat de Senaatsverkiezingen geen vertekende, gerrymandered districten hebben waardoor de zittende volksvertegenwoordiger veilig is, maar per staat worden gehouden, zijn er verrassend veel competitieve verkiezingen. Zeker dit jaar staat er voor beide partijen veel op het spel.

 

Verhouding in de Senaat

Op dit moment hebben de Republikeinen een meerderheid in de Senaat. 54 Senatoren zijn Republikeins. De Democraten zijn in de minderheid met 44 Senatoren. De twee overige Senatoren zijn Angus King van Maine en Bernie Sanders van Vermont. De twee onafhankelijke Senatoren worden als onderdeel van de Democratische minderheid in de Senaat gezien.

 

Senatoren hebben een ambtstermijn van wel zes jaren, het langste van alle politici in de VS. Om voor continuïteit te zorgen word iedere twee jaar een derde van de Senatoren herkozen. Dit jaar moeten er 34 Senatoren aan de bak. Belangrijk hierbij is dat de Senatoren die dit jaar herkozen willen worden zes jaar geleden werden verkozen. En 2010 was een apart verkiezingsjaar. Er was veel weerstand tegen het beleid van Obama en er was de opkomst van de Tea Party. In dat jaar wonnen de Republikeinen zelfs in traditioneel blauwe staten. Die golf van overwinningen in 2010 betekend dat de Republikeinen dit jaar zetels moeten verdedigen in lastige omstandigheden. De Republikeinse Partij is niet zo populair als in 2010 en het is een verkiezingsjaar, dan komen er altijd meer Democraten stemmen dan in de tussenverkiezingen. Al met al geen gemakkelijke opgave voor de Republikeinen.

 

Beland van de Senaat

Voor beide partijen is de Senaat uiteraard van belang. De Senatoren die nu worden verkozen blijven zitten tot 2022 en zijn dus ook na de presidentsverkiezingen van 2020 nog heel belangrijk. Op de korte termijn is de Senaat echter belangrijker voor de Republikeinen dan voor de Democraten. Omdat het Huis naar alle waarschijnlijkheid Republikeins zal blijven, zal een president Clinton sowieso met een vijandig Congres te maken hebben. Voor de Republikeinen is er de mogelijkheid om zowel het Huis, Senaat als Presidentschap te bemachtigen. Dit zou de Republikeinen in staat stellen om alle wetgeving van Obama ongedaan te maken.

 

Invloed Trump en Clinton

Alsof het niet lastig genoeg is voor de Republikeinen is er ook nog Trump. Door zijn standpunten zou hij wel eens een blok aan het been van Republikeinse senatoren kunnen worden, vooral in de blauwe staten. Het is dan ook de verwachting dat veel van de Republikeinen zich zullen distantiëren van Trump en een eigen koers zullen varen. Omdat Clinton ook niet overal even populair is zullen de Democratische uitdagers ook strategisch op moeten stellen ten opzichte van Clinton.

 

Verkiezingen voor de Senaat waar we naar gaan kijken:

Illinois — GOP Sen. Mark Kirk

Wisconsin — GOP Sen. Ron Johnson

Florida — GOP Sen. Marco Rubio

New Hampshire — GOP Sen. Kelly Ayotte

Pennsylvania — GOP Sen. Pat Toomey

Ohio — GOP Sen. Rob Portman

North Carolina — GOP Sen. Richard Burr

Iowa — GOP Sen. Chuck Grassley

 

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.