Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Senaat geeft niet wat burgers willen

Mike Veldt op 21 juni 2016 - Reageren

Het was een rampzalige dag voor degenen die voorstanders zijn van sterkere controle op wapens. Alle  vier wetten voor strengere regels werden verworpen in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse voorstellen. En dat terwijl een grote meerderheid van de Amerikanen voorstander is van hervormingen van wapenwetten. Wat zegt dit over de effectiviteit van de Senaat?

 

De wetsvoorstellen

Er werden vier plannen aan de Senaat gepresenteerd. Het eerste plan was bedoeld om de achtergrond van de koper te onderzoeken. Dit plan werd door Republikeinen opgesteld maar strandde omdat Democraten denken dat dit de achtergrondchecks niet uitbreidt. Het verbetert alleen het systeem dat er nu is.

 

De tweede wet hield in dat voorkomen moest worden dat verdachte terroristen wapens kunnen kopen. Maar dit plan werd ook gauw weggestemd door het Republikeins gedomineerde Congres.

 

Het derde plan zou justitie meer macht hebben gegeven om mogelijke terroristen ervan te weerhouden wapens te kopen. Dit is voor Republikeinen echter een no go. Een wet zoals deze gaat in tegen het tweede amendement van de grondwet, de vrijheid van zelfverdediging door middel van wapens, in. 

 

Het vierde voorstel hield in dat een rechter moet uitspreken of een persoon die een wapen koopt betrokken is bij terroristische activiteiten. Democraten vinden dat de bewijslast te hoog ligt. Daarom werd deze wet met 53-47 weggestemd.

 

De Senaat

De Senaat is onderdeel van het Amerikaanse Congres, het minst gewaardeerde instituut binnen de Amerikaanse politiek. Maar liefst 60 procent van de Amerikanen vindt dat het Congres het slecht doet. Doordat de Senaat het niet voor elkaar krijgt om strengere wapenwetten door te voeren, lijkt dat vertrouwen verder af te nemen.

 

In principe is geen enkele senator er voorstander van om wapens in handen te krijgen van terroristen. Toch zorgt de onderlinge strijd tussen de twee partijen ervoor dat ze niks aan elkaar toegeven. Compromissen zijn uitgesloten binnen de Senaat en daardoor komen er moeilijk besluiten doorheen.

 

De Democraten nemen sowieso een strenger standpunt in als het gaat om wapenbezit. De gebeurtenissen in Orlando helpen hun standpunt, omdat meer Amerikanen nu de nood inzien van strengere wapenwetgeving.

 

De Republikeinen hebben sterke relaties met de wapenlobby, de National Rifle Association (NRA). Dit maakt het voor Republikeinen vrijwel onmogelijk om voor zwaardere wapenwetgeving te stemmen. Aangezien de Republikeinen de meerderheid in de Senaat hebben, is het moeilijker voor de Democraten om hun wetgeving erdoorheen te krijgen.

 

Herverkiezing

De resultaten van het stemmen veroorzaakt woede bij burgers. Daarom zijn de Democraten van plan de uitkomsten te gebruiken om de Republikeinen zwart te maken. In de herfst zijn er herverkiezingen  in de Senaat en de Democraten gaan het stemgedrag van de Republikeinen gebruiken om zoveel mogelijk Republikeinen uit de Senaat te krijgen.  

 

Dit forceerde sommige Republikeinen uit swing states om voor Democratische voorstellen te stemmen om hun positie sterk te houden. Zo ook Senator Ayotte uit New Hampshire. Zij steunde zowel Republikeinse als Democratische plannen om zo haar achterban tevreden te stellen.

 

Zo komt de Senaat als politiek orgaan verder onder vuur te liggen. Amerika smeekt om hervormingen van wapenbezit, maar dit lijkt nog een tijdje uitgesteld te worden. De manier van stemmen gisteren geeft aan de senatoren liever hun veilige eigen partijlijn volgen. Terwijl de Amerikaanse burgers zonder oplossingen achterblijven. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.