Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Seksistische uitspraken Trump bom onder campagne

Jan-Willem Kranendonk op 8 oktober 2016 - Reageren

Geen uitspraak leek Donald Trumps campagne kapot te kunnen maken. Een ban op moslims, vrouwen varkens noemen en het beledigen van een overleden veteraan, de republikein zocht het afgelopen jaar zonder problemen constant de grens op. Maar een elf jaar oude video lijkt daar verandering in te brengen. De rabiate, seksistische uitspraken van Trump daarop hebben tot walging geleid bij zowel links als rechts. Paul Ryan, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden: “Ik ben misselijk van wat ik vandaag gehoord heb.” Is dit het einde van de campagne van The Donald?

 

“Je kunt alles doen”

De Washington Post publiceerde de privévideo uit 2005 gisteravond, die is opgenomen voor een opname van een entertainmentprogramma. Trump schept op deze video op over zoenen en het hebben van seks met getrouwde vrouwen, waar hij het recht op zou hebben omdat hij een ster is. “Ik wacht niet eens”, zegt hij wanneer het gaat over het grijpen naar de geslachtsdelen van vrouwen. “Grijp hen daar, je kunt alles doen”. Trump was op dat moment reeds getrouwd met zijn derde vrouw, Melania.

 

Enkele minuten na de publicatie van de Washington Post verscheen er op Facebook een statement van Trump, waarin hij zijn excuses aanbood. Hij bekende fout te zijn geweest, benadrukte dat hij veranderd is en een betere man zal worden Tegelijk probeerde hij de aandacht te verschuiven naar het feit dat Bill Clinton daadwerkelijk vrouwen had misbruikt en dat Hillary Clinton zijn slachtoffers had besmeurd en geïntimideerd. Het lijkt de opmaat naar een nog smeriger fase is een toch al vuile campagne.

 

 

Make sexual assault great again

De reacties waren hard. “Trumps uitspraken zijn niet eens obsceen”, stelt de nieuwssite Vox. “Het beschrijft aanranding.” De progressieve satiricus Bill Maher bedacht al snel een parodie op Trumps campagne slogan Make America great again: “Make sexual assault great again (Maak aanranding opnieuw groot). En Hillary Clinton liet op Twitter van zich horen: “Dit is afschuwelijk. We kunnen niet toestaan dat deze man president wordt.”

 

 

Andere presidentskandidaat voor de Republikeinen?

Ook in de eigen gelederen heeft Trump het zwaar te verduren. Onder meer partijvoorzitter Reince Priebus, Mitt Romney, Jeb Bush, Marco Rubio en Ted Cruz veroordeelden de uitlatingen van de presidentskandidaat in de scherpst mogelijke bewoordingen. Paul Ryan maakte bekend dat Trump niet meer welkom is bij een campagne-evenement in Wisconsin. Gary Herbert, de gouverneur van Utah, liet zelfs weten niet meer op Trump te zullen stemmen. Zijn staatsgenoot, afgevaardigde Jason Chaffetz, trok zijn steunbetuiging aan Trump in.

 

Grote geldschieters lijken eveneens bij Trump weg te lopen na het bekend worden van de uitspraken. Spencer Zwick, de belangrijkste fundraiser van Ryan en Romney, liet weten dat er zelfs gekeken wordt naar late minute vervangen van Trump als republikeinse presidentskandidaat. Ook andere Republikeinen, waaronder senator Lee, lieten weten dat Trump afstand moet doen van zijn nominatie.

 

Een andere presidentskandidaat benoemen zit overigens heel wat haken en ogen aan. Allereerst moet er dan een noodconventie gehouden worden door de Republikeinen. Mike Pence lijkt dan de grootste kanshebber als huidige running mate. Maar lastiger is dat in sommige staten het vroege stemmen al begonnen is. Barack Obama heeft bijvoorbeeld reeds gestemd. Zijn deze stemmen geldig, of niet? Het vervangen van Trump zou de verkiezingen in een chaos kunnen storten.

 

Hoe verder?

Donald Trump lijkt vooralsnog niet van plan om een stap terug te zetten. Zijn campagne heeft echter wel grote schade opgelopen door deze uitspraken. Trump heeft moeite om vrouwelijke kiezers aan zich te binden. Niet vreemd, aangezien hij hem niet welgezinde vrouwen meermaals woorden toevoegt als “varkens”, “honden” en “misselijkmakende dieren”. In de peilingen wordt het gat tussen beide kandidaten steeds groter. Zonder extra steun van vrouwen kan Trump moeilijk de strijd van Clinton winnen.

 

Morgenavond is het volgende debat tussen de beide kandidaten. Trump zinspeelt er reeds op dat hij bereid is om het verleden van de Clintons in de strijd te gooien. Bill Clinton had tijdens zijn presidentschap een affaire met een stagiaire en het gerucht gaat dat hij daarvoor eveneens niet brandschoon was. Hillary heeft haar man altijd verdedigd voor de bühne. Valt zij Trump aan, heeft die vast een emmer modder staan om terug te gooien. Of dat effect heeft, is zeer de vraag. Donald Trump heeft tot op heden alle schandalen van zich af kunnen laten glijden. Ditmaal is de kans groot dat het schandaal blijft kleven. Zulke afschuwelijke uitspraken kan zelfs The Donald niet doen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.