Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Satire om Donald Trump onschadelijk te maken

Emile Kossen op 20 augustus 2016 - Reageren

Met elke controversiële uitspraak lijkt Trump bij zijn supporters enkel populairder te worden. In plaats van zijn plannen, karaktertrekken en uitspraken aan te vallen, gebruiken tegenstanders steeds vaker humor en satire om Trump weg te zetten. Met succes.

 

Opeens dook donderdag een naakte Donald Trump op in steden als San Francisco, New York en Cleveland. Wat de meeste mensen opviel aan de standbeelden; zijn dikke buik … en zijn kleine geslachtsdeel. De beelden bleken een satirische actie van de anarchistische kunstgroep ‘Indecline’. De ontwerper van de beelden zegt dat hij Trump eerst nog wel een interessante kandidaat vond, tot de zakenman een gehandicapte journalist van The New York Times belachelijk maakte. Daarop besloot hij Trump terug te pakken met een karikatuur.

 

 

‘Nachtmerrie’ van Trump kreeg veel aandacht
Met de naam van het project, ‘de keizer heeft geen ballen’, verwijst de groep kunstenaars naar het sprookje van Hans Christian Andersen ‘De nieuwe kleren van de keizer’, waarin een overmoedige leider denkt dat hij onzichtbare kleding heeft gekregen van zijn kleermakers. Eigenlijk ziet iedereen de keizer gewoon naakt rondlopen. INDECLINE zegt dat het Amerikanen met de actie ‘de voorbijtrekkende nachtmerrie’ van Trump wil laten zien.

De standbeelden werden spoedig weer weggehaald, maar kregen over de hele wereld veel aandacht. De parkdienst van New York zag de humor er wel van in en reageerde dat ze niet anders konden dan zich uit te spreken tegen ‘any unpermitted erection in city parks, no matter how small.’

 

Trumps eigen uitspraken tegen hem gebruiken

De afgelopen dagen werd Trump online sowieso zwaar onder vuur genomen. Met de hashtag ‘TrumpExplainsMoviePlots’ proberen vele duizenden gebruikers van Twitter filmplots te beschrijven in Trumps kenmerkende stijl van praten. Er wordt volop gebruik gemaakt van beruchte uitspraken die Trump tijdens de verkiezingscampagne zelf deed. Het zorgt voor grote hilariteit op sociale media.

Voor Libertarische kandidaat is humor belangrijk middel

Dat humor politiek van grote waarde kan zijn, weet ook de Libertarische kandidaat Gary Johnson. Zijn speeches zitten vol met grappen, in een poging Trumps plannen te ontkrachten en meteen wat media-aandacht te scoren. ‘Trump kijkt vanavond naar de Olympische Spelen,’ zei Johnson bijvoorbeeld. ‘Dat doet ie vooral om te zien hoe hoog de Mexicaanse polstookhoogspringers kunnen komen,’ een verwijzing naar Trumps omstreden plan voor het bouwen van een muur langs de grens met Mexico.

 

Over Trumps migratiebeleid heeft Johnson nog veel meer grappen klaarliggen. Afgelopen week bracht de Johnson-campagne zelfs een satirisch statement naar buiten waarin staat dat Melania Trump niet het land wordt uitgezet, mocht Johnson president worden. ‘Trump wil blijkbaar 12 miljoen mensen deporteren, onder wie wellicht zijn eigen vrouw. Johnson wil haar best laten blijven, als ze Engels leert, belastingen gaat afdragen en een boete betaalt.’

 

Vooralsnog doet Libertarische kandidaat het best goed, met Trump in de race: in de peilingen krijgt Johnson rond de negen procent van de stemmen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.