Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Sandy, Obama & Romney

Emile Kossen op 30 oktober 2012 - Reageren (1)

Er zijn nog steeds dingen in de wereld die belangrijker worden geacht dan het gevecht tussen President Obama en oud-gouverneur Romney. De laatste dagen was er namelijk maar één onderwerp het belangrijkste nieuws, en dat was Orkaan Sandy. Hoewel de focus uiteraard ligt op de miljoenen mensen in het noordoosten die zullen worden getroffen door de orkaan, is het ook interessant om te zien hoe Sandy de snel naderende presidentsverkiezingen kan beïnvloeden.
 
Voorbereidingen getroffen
Sandy is maandagnacht aan land gekomen in New Jersey, en in staten als Maryland, Delaware en het District van Columbia (Washington) wacht de bevolking angstig af wat er aan zit te komen. Voorbereidingen zijn getroffen, evacuaties zijn uitgevoerd, snelwegen afgesloten, en openbaar vervoer stopgezet. Toch zijn de gevolgen van een natuuruitbarsting vrijwel onmogelijk te voorkomen, zei ook de gouverneur van Maryland Martin O’Malley. Honderdduizenden Amerikanen zaten bijvoorbeeld al zonder stroom voordat de orkaan daadwerkelijk het vaste land tegenkwam.

Dit natuurgeweld zorgt er niet alleen voor dat een geschat aantal van 50 miljoen Amerikanen hier direct last kan gaan ondervinden, het zorgt er ook voor dat de heren Romney en Obama hun goed voorbereide campagnestrategie deze week flink moeten omgooien. Voor beide heren gaat dit een belangrijk moment worden, waar geen enkele fout in de campagne kan worden getolereerd.

Obama’s en Romney’s maatregelen
Obama heeft als President natuurlijk de belangrijkste rol hierin, en op maandag kwam hij (zoals het hoort) versneld terug van een campagnestop in Florida, om de storm Sandy vanuit het Witte Huis op de voet te volgen. In een toespraak schetste hij een somber beeld van verwoesting van grote delen van het noordoosten van Amerika, en hij vertelde de aanwezige journalisten dat het opruimen van de schade weken, dan niet maanden kan gaan duren.  Toch was hij ook positief over de getroffen maatregelen en over de “goede samenwerking tussen verschillende lagen van de overheid,” iets wat bijvoorbeeld met de orkaan Katrina in 2005 voor grote problemen zorgde. Over de mogelijke gevolgen op de campagne wilde de President niets zeggen, omdat hij enkel bezorgd was over de “veiligheid van de Amerikaanse bevolking.”

Romney en Ryan spraken op maandag nog in Iowa, voor eventjes een laatste kans om Obama aan te vallen op zijn beleid. Toch nam Romney ook de tijd om te zeggen dat zijn gedachten uitgaan naar de mensen die op het pad van de storm leven, en hij vroeg de aanwezigen geld te doneren aan het Rode Kruis. Voor vandaag zijn alle evenementen afgelast, volgens een persbericht van de Romney campagne uit respect voor alle mensen die zullen worden getroffen door de orkaan. Ook zijn campagne-emails die vragen om donaties in staten als Virginia, North Carolina, Pennsylvania en New Jersey voor onbepaalde tijd van de baan. Voor beide kandidaten waren geplande bezoeken aan Wisconsin, Ohio en Florida een van de laatste kansen om in deze extreem belangrijke swing states hun gezicht te laten zien.
 

Hoe zit het met 6 November?
Obama wist al te vertellen dat de orkaan gevolgen gaat hebben op de lange termijn, maar over de verkiezingen op dinsdag maakte hij zich geen zorgen, want “de verkiezingen zullen wel voor zichzelf zorgen.” Toch worden de verkiezingen nu al beïnvloed door de natuur, want vervroegd stemmen in Maryland en het District van Columbia (Washington) is niet meer mogelijk. Bovendien houdt de Federal Emergency Management Agency, verantwoordelijk voor het monitoren van natuurrampen zoals deze en voor het verspreiden van hulp aan getroffen gebieden, er serieus rekening mee dat Sandy in sommige staten grote problemen kan veroorzaken met betrekking tot 6 november. Als stemlokalen niet op tijd open kunnen is het wellicht een mogelijkheid om in dit soort staten de verkiezingen uit te stellen. Dit is echter nog nooit eerder voorgekomen, en er is dus geen wet of beslissing uit het verleden die kan worden gebruikt om aan te tonen dat dit überhaupt legaal is. Wat wel duidelijk is, is dat alleen zeer extreme weersomstandigheden kunnen zorgen voor een zeer extreme maatregel als het uitstellen van de verkiezingen.

Dat is hopelijk allemaal niet nodig, want dat soort natuurgeweld gaat ontegenzeggelijk gepaard met een net zo groot mensenleed. De Amerikanen lijken zich dit keer goed te hebben voorbereid: de gewone Amerikaan met zandzakken, lokale politici met speciale hulpdiensten,  en de Presidentskandidaten met alternatieve campagneprogramma’s die aan alles lijken te hebben gedacht. Toch blijft de orkaan een gevaarlijk verschijnsel, zeker voor de mensen die zo ongelukkig zijn om erdoor te worden geraakt, maar ook de politieke macht van Sandy moet niet worden onderschat. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reactie (1)

pim op 27 november 2012 22:32:

waarom geven ze orkanen altijd vrouwen namen?