Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Sanders verzwakt richting Californië

Mike Veldt op 14 mei 2016 - Reageren

Vanaf het begin van de voorverkiezingen wordt Californië als een veelbelovende staat gezien voor Bernie Sanders. De staat heeft veel gedelegeerden te verdelen, en wordt als progressief gezien. Dat is precies wat Sanders nodig heeft om zich terug te knokken in de race.

 

Want Sanders gelooft er nog in, en benadrukt ook dat Californië van groot belang is: "Onze weg naar de overwinning zal absoluut via Californië moeten gaan." De staat verdeelt op 7 juni 445 gedelegeerden. Sanders zal dan wel een grote overwinning moeten boeken om met een goed gevoel naar de conventie te kunnen gaan.

 

Problemen

Ondanks belangrijke overwinningen in Indiana en West Virginia, heeft Sanders minder geld ter beschikking dan gehoopt. In februari en maart haalde hij iedere maand ruim $40 miljoen aan donaties op. In april haalde hij echter maar $26 miljoen op. En dat terwijl Sanders het eerste kwartaal ongeveer $40 miljoen per maand uitgaf.  Die daling in donaties heeft alles te maken met de zegereeks van Clinton in april.

 

Deze daling in donaties komt op een slecht moment. Omdat Californië veel inwoners heeft en veel media daar gevestigd zijn, zijn de prijzen voor tv-spotjes daar het duurst. Sanders heeft al maatregelen moeten nemen. Vorige maand ontsloeg hij honderden medewerkers om kosten te besparen. Ook verloor hij Michael Ceraso, zijn strateeg in Californië.  Dit komt door een verschil in de tactische benadering van Californië. Hij wordt vervangen door Robert Becker, die ook de strateeg voor Sanders was in Iowa, Michigan en New York.

 

Sanders zal het dus vooral moeten hebben van de gratis publiciteit. Ook zijn rallies zullen een belangrijke rol spelen in het promoten van zijn campagne. Hij houdt deze week twee rallies in Sacramento en Stockton. Er bestaat ook nog een kans dat er een debat wordt gehouden. Dit zou voor Sanders goede gratis publiciteit kunnen zijn.

 

Hoop

Er is dus nog genoeg hoop voor Sanders om Californië te winnen. In de peilingen heeft Clinton wel een aardige voorsprong op de senator uit Vermont. Grote meevaller voor Sanders is dat onafhankelijken ook mogen stemmen. Deze groep kiezers kiest meestal massaal partij voor Sanders tijdens de voorverkiezingen. Zij moeten zich echter wel voor 23 mei inschrijven om te kunnen stemmen.

Ook voor Clinton biedt Californië perspectief. De Golden State heeft met name in het zuiden grote groepen minderheden, die neigen op Clinton stemmen. Zeker de Afro-Amerikaanse stem die in 2008 naar Obama ging, zal nu grotendeels naar Clinton gaan.

 

De belangrijkste minderheid in Californië is de Latinogroep. In 2008 bepaalde deze minderheid 30% van de stemmen in Californië. Zowel Sanders als Clinton doen het goed onder deze bevolkingsgroep. Het lijkt voor beide kandidaten van groot belang om deze goep aan zich te binden.

 

 

 

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.