Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Sanders steeds kritischer op Clinton

Jesse Passchier op 14 maart 2016 - Reageren

De voorverkiezingen zijn bijna halverwege en Bernie Sanders heeft, ondanks een aantal onverwachte overwinningen, nog steeds een ruime achterstand op Hillary Clinton. De afgelopen dagen heeft Sanders zich steeds negatiever uitgelaten over Clinton, terwijl hij aan het begin van zijn campagne juist beloofde om een positieve campagne te voeren.

 

Sanders kreeg na het eerste Democratische debat nog waardering door te stellen dat het Amerikaanse volk schoon genoeg had van de e-mailaffaire van Clinton. Maar de laatste dagen houdt hij zich niet in om Clinton te bekritiseren. Op een recente bijeenkomst in Chicago, Illinois, een grote staat waar morgen gestemd wordt, viel hij Clinton aan op verschillende zaken. Haar steun voor “desastreuze” handelsverdragen had een negatief effect op de auto-industrie in Illinois volgens Sanders. Ook bespotte hij opnieuw de Wall Street-speeches van Clinton en vroeg hij om de transcripties van de speeches. Haar stem om Irak binnen te vallen werd opnieuw gebruikt om haar buitenlandpolitiek te bekritiseren. 
 
Om de Afro-Amerikaanse bevolking van Chicago voor zich te winnen, zette Sanders zich sterk af tegen de burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel. Emanuel ligt zwaar onder vuur na een aantal schandalen rond de dood van Laquan McDonald, een zeventienjarige zwarte jongen die door de politie is neergeschoten. Opnames van de moord werden achtergehouden door Emanuel en het onderzoek werd bemoeilijkt: veel mensen uit Chicago zijn hun burgemeester meer dan zat. Emanuel, die in het verleden een adviseurspositie had tijdens het presidentschap van Bill Clinton, heeft recent zijn steun uitgesproken voor Hillary Clinton. Voor Sanders een nieuw aanknopingspunt om Clinton te bekritiseren: “Ik wil Rahm Emanuel bedanken dat hij mij niet steunt! I don’t want his endorsement!” Later vertelde hij journalisten dat wanneer hij in de schoenen van Clinton had gestaan, hij de steunbetuiging van de burgemeester geweigerd zou hebben.
 
Volgens analisten is de beslissing van Sanders om Clinton sterker te bekritiseren begrijpelijk. Het is wat kandidaten die achter staan vaak doen. Bij de Republikeinen was dit ook te zien: Rubio trok zeer fel van leer tegen Trump, maar uiteindelijk heeft dit hem geen goed gedaan. Dit zou ook kunnen gebeuren bij Sanders. Zijn imago van anti-establishment en positief campagne voeren kan hiermee een grote deuk oplopen: “Als je belooft een ander soort campagne te voeren, dan laat je geen goede indruk achter als je alsnog dezelfde soort campagne voert als je tegenstander.” In een interview gaf Sanders inderdaad toe dat hij een hardere toon heeft aangenomen. Hij benadrukte wel dat hij zich focust op het bekritiseren van Clintons visie, en niet op de persoon zelf. Daarnaast beschuldigde hij Clinton ervan dat de verkiezingsrace zo negatief is geworden: “We moeten reageren. Ik vind het teleurstellend dat Clinton mijn stemverleden zwart maakt.” 
 
Sanders en zijn team zijn trots op het feit dat zijn tv-spotjes Clinton niet bij naam noemen, een positieve manier om campagne te voeren. Maar een recent spotje, sinds vrijdag te zien in Illinois en North Carolina, laat juist een directe aanval op Clinton zien. “Zijn tegenstander verandert steeds van mening over handelsverdragen, terwijl Bernie altijd vecht voor de Amerikaanse arbeider.” Als minister van buitenlandse zaken noemde Clinton TPP, een vrijhandelsverdrag tussen landen rond de Pacifische Oceaan, de “gouden standaard van handelsverdragen.” Clinton is nu juist tegen het verdrag, net als Sanders, die het verdrag als een gevaar voor Amerikaanse arbeiders beschouwt. Op een bijeenkomst haalde hij herinneringen boven aan NAFTA, een vrijhandelsverdrag tussen Canada, de VS, en Mexico, die tijdens de regering van Bill Clinton werd aangenomen. “Na drie seconden had ik al door dat het verdrag Amerikaanse arbeiders zou dwingen om te concurreren met zeer arme Mexicanen. Ik heb tegen elk desastreus verdrag gestemd. Clinton heeft bijna al deze verdragen gesteund.”
 
In de kritische toon van Sanders schuilt een groot gevaar. Volgens analisten zal Sanders niet zo snel zijn eigen supporters verliezen, maar voor mensen die nog twijfelen tussen Clinton en Sanders kan een negatieve campagne tegendraads werken. Fans van Sanders moedigen Sanders’ nieuwe tactiek juist aan, zoals Samuel Nebinger: “Hij wilde eerst positief campagne voeren. Maar hij moet nu vol de aanval in gaan, omdat Clinton zoveel corrupte dingen heeft gedaan. Ze heeft het zichzelf aangedaan, het is haar eigen schuld.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.