Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Sanders gaat door tot het bittere eind, net als Clinton in 2008

Jesse Passchier op 27 april 2016 - Reageren

Ondanks zijn verlies in vier van de vijf staten afgelopen nacht beloofde Bernie Sanders zijn campagne voort te zetten. Net als Hillary Clinton in 2008, die niet meer kon winnen van Obama maar wel in de race bleef. Hoewel het bijna niet meer mogelijk is dat Sanders de nominatie voor de Democratische partij zal winnen, gaat hij door met campagne voeren om invloed uit te oefenen op het partijprogramma.

 

De huidige stand van zaken
Sanders wist vannacht alleen de kleine staat Rhode Island te winnen. Connecticut, Delaware, Maryland, en Pennsylvania waren allemaal een prooi voor Clinton, die zo haar voorsprong nog verder uitbouwde. Inmiddels heeft Clinton 2141 gedelegeerden gewonnen (waarvan 519 supergedelegeerden). Om de nominatie in de wacht te slepen heeft ze 2383 gedelegeerden nodig. Sanders blijft steken op 1321 gedelegeerden (waarvan 39 supergedelegeerden). Een onmogelijke opgave dus. Toch gaat hij door.
 
Felicitaties voor Clinton
Nadat de resultaten van de voorverkiezingen binnenkwamen en het duidelijk werd dat Sanders, zoals verwacht, in vier van de vijf staten had verloren, feliciteerde hij allereerst Clinton met haar overwinningen. Hij liet weten “uit te kijken naar probleem-gericht campagne voeren in de volgende veertien verkiezingen.” Ook is Sanders van mening dat iedereen een kans moet hebben om te stemmen: “In elke staat van dit land hebben mensen het recht om te bepalen wie ze als president willen en hoe de agenda van de Democratische partij er uit moet zien. Daarom blijven we in de race tot de allerlaatste stem.” 
 
Hij maakte duidelijk waar zijn focus ligt de komende weken: de problemen die hij al zijn hele campagne aankaart. “Deze campagne wil met zoveel mogelijk gedelegeerden naar de Democratische Nationale Conventie om een progressief partijprogramma te realiseren: een minimumloon van 15 dollar, het omdraaien van een desastreus handelsbeleid, gezondheidszorg voor iedereen, het opbreken van Wall Streets financiële instituties, een einde aan schaliegasboringen, openbare scholen en universiteiten zonder collegegeld, en een belasting op de uitstoot van koolstof om effectief tegen klimaatverandering te vechten.”
 
Eerder deze week liet Sanders weten dat Clinton een aantal zaken moet omarmen als ze de aanhang van Sanders wil overhalen om op haar te stemmen in de algemene verkiezingen. In haar campagne heeft Clinton zich juist verzet tegen Sanders’ plannen voor collegegeld-vrije scholen en een koolstofbelasting. Maar in hetzelfde interview benadrukte Sanders dat hij “er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat er geen Republikein in het Witte Huis komt dit verkiezingsjaar.” Sanders probeert zoveel mogelijk invloed uit te oefenen om Clinton in de richting van zijn beleidsmaatregelen te duwen. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal Sanders, als hij zich uiteindelijk neerlegt bij zijn verlies en uit de race stapt, Clinton gewoon steunen.
 
2008
Sanders' keuze om door te gaan is vergelijkbaar met de verkiezingen in 2008, toen Clinton ook doorging tot de laatste voorverkiezingen ondanks haar achterstand op Barack Obama. Om die reden durft Clinton waarschijnlijk nu ook niet de druk op Sanders op te voeren om de race uit te stappen. Howard Wolfson, die in 2008 voor de Clinton-campagne werkte, benadrukt dit gevoel: “Je verstand zegt dat je niet meer kunt winnen, maar diep van binnen heb je het gevoel dat je niet weg kunt lopen zolang je nog staten wint, zolang je nog grote menigten op de been krijgt. Het is heel moeilijk om te stoppen als je miljoenen aanhangers hebt die nog steeds vastbesloten zijn om je te helpen gekozen te worden.”
 
In 2008 won Clinton bij de laatste voorverkiezingen op 3 juni nog South Dakota, terwijl Obama er met Montana vandoor ging. Twee dagen later besloot Clinton om Obama te steunen. Al in mei besloot Clinton zich meer te richten op een positief geluid om zo het contrast tussen de twee kandidaten te verminderen. Met het oog op de algemene verkiezingen is het een goede keuze om de rijen te sluiten en de partij als een eenheid te laten werken. Acht jaar later roept Clinton hetzelfde: “Er is veel meer dat ons verenigt dan dat ons verdeelt. We gaan de partij verenigen en winnen in november!”

 

Stoppen met kritiek
Clinton hoopt dat Sanders dezelfde weg inslaat. Geen aanvallen meer op haar Wall Street connecties en speeches en haar incompetenties: deze argumenten zullen waarschijnlijk ook gebruikt worden door de Republikeinen tijdens de algemene verkiezingen. Vorige week moedigde Trump Sanders aan om door te gaan met Clinton bekritiseren: “Hoe langer hij doorgaat, hoe meer ik het leuk ga vinden. Bernie Sanders, niet ik, heeft gezegd dat ze niet gekwalificeerd is om president te worden. Dus nu mag ik ook zeggen dat ze niet gekwalificeerd is.” Maar zoals Sanders al benadrukte: hij gaat zich richten op de problemen om het partijprogamma te beïnvloeden. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.