Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Sanders wint Nevada?

Feike Kuipers op 5 april 2016 - Reageren

Op 20 februari werd de cuacus in Nevada door Clinton gewonnen met 52.6 procent tegen 47.3 procent voor senator Sanders. Zes weken later komt opeens het bericht naar buiten dat toch Sanders Nevada zou hebben gewonnen. Hoe is dat mogelijk?

 

Met de hulp van senator Harry Reid, uit Nevada, won Hillary in februari Nevada. Nevada was de derde voorverkiezing en belangrijk in het bepalen van de dynamiek van de race bij de Democraten. Clinton pikte 20 van de 35 gedelegeerden op en zette de toon dat haar campagne populairder was onder minderheden – Nevada heeft een grote latino populatie. Naar nu blijkt was de caucus pas het begin van de verkiezing in Nevada en moet er nog veel werk worden verzet door beide campagnes.

 

Hoe werkt de caucus in Nevada?

Net zoals veel van de andere caucusen is de Nevada caucus een gefaseerde en indirecte verkiezing. Op 20 februari kwamen de stemgerechtigde Democraten bij elkaar voor de lokale caucus, maar de gedelegeerden die daar werden verkozen zijn niet de uiteindelijke 35 gedelegeerden die een stem mogen uitbrengen op de landelijke Democratische conventie, waar de uiteindelijke presidentskandidaat wordt gekozen. De duizenden gedelegeerden die in Nevada op het lokale niveau worden verkozen komen namelijk eerst bijeen op een ‘provinciaal’ niveau (de county). Op die vergadering worden de delegeerden definitief bekrachtigd. Deze bekrachtige gedelegeerden komen dan bijeen op het niveau van de staat, Nevada in dit geval, om daar te stemmen op de 35 definitieve gedelegeerden. Er wordt dus gestemd, daarna moeten alle gedelegeerden op komen dagen om stemrecht te krijgen, en uiteindelijk wordt er dan op het staatsniveau echt gestemd.

 

Waarom is dit allemaal zo ingewikkeld? Het enige mogelijke antwoord hierop is dat er geen goede reden is behalve dat het al sinds tijden zo word gedaan. Een traditie die niet wordt losgelaten.

 

Hoe kan Clinton dan opeens verliezen?

In eerste instantie kreeg Clinton de meeste stemmen en won drie van de vijf ‘provincies’. Clinton won ook in verreweg het grootste provincie, Clark County, waar Las Vegas in ligt, en dat goed is voor 73 procent van de populatie van Nevada. Clinton won daar met 54 procent van de stemmen en kreeg 4.889 van de 9000 gedelegeerden. Maar op de conventie van Clark County kwamen er maar 2.386 van de 4.889 Clinton gedelegeerden opdagen. En wie niet komt opdagen, krijgt geen stemrecht. Voor Sanders kwamen er 2.964 gedelegeerden opdagen en zodoende had Sanders opeens een meerderheid. Een totaal ondemocratische overwinning, maar daar hebben de meeste Sanders supporters nu even maling aan.

 

Het had niet veel gescheeld of de conventie in Clark County was helemaal op een fiasco uitgelopen. De spanning tussen het Clinton en Sanders kamp liep zo hoog op dat er zelfs aangifte werd gedaan bij de politie door het Clinton kamp. De Clinton leden van de commissie die de conventie organiseerde, wilde dat de politie Sanders gedelegeerden, die volgens hun geen recht hadden om daar te zijn, de toegang tot de conventie zou ontzeggen. Uiteindelijk wist het neutrale hoofd van de organisatie iedereen tot bedaren te brengen en werden alle aanwezige gedelegeerden geteld.

 

Eindoverwinning?

Betekent dit dat Sanders nu opeens echt Nevada heeft gewonnen? Nee, want de gedelegeerden moeten ook nog bij elkaar komen op het staatsniveau om daar te stemmen op de uiteindelijke gedelegeerden. Hier kan weer van alles misgaan of veranderen. Het voordeel zou dan zo maar weer kunnen omslaan naar Clinton.

 

Hieronder de opname van het bekendmaken van de gedelegeerden op de Clark County conventie en de vreugde bij de Sanders supporters.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.