Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Rubio wordt geen vicepresident

Suzanne Leppen op 18 maart 2016 - Reageren

Marco Rubio ambieert geen rol als vicepresidentskandidaat en zal zich dus niet als running mate aansluiten bij de nominatie van zijn partij. Donderdag maakte hij een eind aan geruchten hierover. Na de grote nederlaag in zijn thuisstaat Florida staakte Marco Rubio de strijd om het presidentschap. Door zijn deelname aan de presidentsrace gaf hij tevens reeds de kans op om herkozen te worden voor zijn plek in de Senaat. Het is dus onduidelijk hoe de politieke toekomst er voor de 44-jarige Rubio uitziet.

 

Geen steunbetuiging

Hiermee drukt Rubio speculaties de kop in die ontstonden nadat hij Ted Cruz eerder deze week “de enige overgebleven echte conservatieve kandidaat in de race” noemde. Op zijn eerste dag terug in de Senaat zei hij nogmaals dat de posities van Cruz duidelijk conservatief zijn, maar dat hij hier verder niets aan toe te voegen had en geen aankondiging voor een officiële steunbetuiging wilde maken.

 

Rubio heeft dus nog geen openlijke steun voor één van de kandidaten uitgesproken, al is het wel duidelijk dat zijn steun niet uitgaat naar de man met de kleine handen. Hij sprak al meerdere malen de hoop uit dat één van de overgebleven kandidaten het in zich heeft om Donald Trump te stoppen en dat diens nominatie nog kan worden voorkomen. Een Trump-nominatie zou volgens Rubio schadelijk zou zijn voor de partij en voor de conservatieve beweging in Amerika.

 

Waar ging het mis?

Tegen een groep van zijn supporters sprak Rubio ook nogmaals over het beëindigen van zijn campagne. De directe aanleiding was natuurlijk zijn verlies in Florida, maar eigenlijk waren zijn kansen al verkeken na zijn slechte prestaties tijdens Super Tuesday. Als één van de redenen voor de teleurstellende uitslagen noemde Rubio de negatieve aandacht die hij in de media kreeg. Hij gaf toe dat in Iowa zijn derde plaats nog als overwinning werd beschreven, maar vond dat hij daarna vooral als verliezer werd aangewezen. Daardoor werd het steeds lastiger om geld binnen te halen en durfde veel kiezers niet meer op hem te stemmen omdat zijn kansen op de uiteindelijke overwinning te klein zouden zijn.

 

Verder gaf Rubio ook aan dat zijn campagne waarschijnlijk te positief was voor de verkiezingen terwijl er zoveel frustratie bij de kiezers was.  Rubio zei nog steeds veel vertrouwen te hebben in een geweldige toekomst voor Amerika, maar gaf ook toe dat dit niet het goede jaar was voor deze boodschap.

 

Rubio 2020

Nu Rubio duidelijk heeft aangegeven geen vicepresident te worden, lijkt de kans groot dat hij vanaf januari 2017 de politiek in ieder geval tijdelijk zal verlaten. Toch sluit hij de kans niet uit dat hij in de toekomst zich weer verkiesbaar zal stellen voor een politieke positie “als het moment juist is,” al vulde hij wel meteen aan dat de borden voor Rubio 2020 nog niet geprint zijn.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.