Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Ross Perot kiest geen partij

Coen Nij Bijvank op 2 oktober 2012 - Reageren

Ross Perot, de miljardair die in 1992 als onafhankelijke kandidaat een hoogst uitzonderlijke 18,9 procent van de stemmen wist te behalen bij de presidentiële verkiezing, heeft besloten om dit jaar noch Romney noch Obama te steunen. Perot’s eigen ideeën sluiten iets meer aan bij die van de Republikeinen, maar zijn afkeer tegen de gevestigde partijen is te groot om Romney ook daadwerkelijk te steunen.  

 

De journalist Richard Wolf van USA Today hield voor de politieke zender C-SPAN een interview met de opmerkelijke zakenman. Perot weigerde tijdens dat gesprek om zijn steun voor een van de kandidaten uit te spreken, al zei hij wel dat “familieleden de laatste jaren uitsluitend aan Republikeinen hebben gedoneerd.” Verder zei Perot het belangrijk te vinden dat de president de V.S. weer repareert, waarmee hij vooral doelde op de economie. Volgens Perot dreigt de V.S. financieel gezien overgenomen te worden door andere landen. Dat is een nogal vergaande uitspraak, zeker omdat Perot juist bekendstaat als een zakenman die als politicus het midden tussen de Democraten en de Republikeinen wilde opzoeken.

 

1992

Om die reden deed hij in 1992 zelfs mee aan de presidentsverkiezing. Hij wilde als onafhankelijke kandidaat duidelijk maken dat de twee gevestigde partijen te veel uit elkaar waren gegroeid en het algemene belang uit het oog waren verloren. Met de honderden miljoenen dollars die Perot als zakenman had verdient kon hij een serieuze gooi doen naar het presidentschap. Hij haalde 18,9 procent van de stemmen, iets wat een kandidaat van een derde partij niet gelukt was sinds 1912. Echter, door het systeem van kiesmannen dat de V.S. kent, was hij kansloos. Hij wist in geen enkele staat het grootste deel van de stemmen te behalen, wat hem uiteindelijk 0 kiesmannen opleverde.

 

In 1996 probeerde Perot het nog een keer, nu als kandidaat voor de Reform Party. Deze keer wist hij slechts 8,4 procent van de stemmen te behalen. Sindsdien heeft hij zich teruggetrokken uit de politiek en hij laat zich nog maar zelden uit over politieke kwesties.

 

Tea Party

Perot blijft echter wel voorstander van politieke bewegingen die de gevestigde orde pogen te ondermijnen. Zo zei hij in het interview met Wolf dat de Tea Party misschien niet de juiste oplossing voor de huidige problematiek is, maar dat de beweging wel “a healthy thing to happen” is, want “It wakes up everybody running for office.” Perot wil dus dat de politiek wordt wakker geschud. Hij voelt dan ook nog steeds sympathie voor bewegingen die proberen te tornen aan de macht van de Republikeinse en Democratische partij.   

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.