Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney en Trump: komt het ooit nog goed?

Jan-Willem Kranendonk op 11 juni 2016 - Reageren

Mitt Romney blijft zich nadrukkelijk verzetten tegen de Republikeinse presidentskandidaat. Gisteren verweet hij tegenover CNN Trump verkapt nog racisme en speculeerde hij over het stemmen op de Libertarische Partij. Omgekeerd maakt The Donald Romney belachelijk vanwege het verlies dat die leed bij de vorige verkiezingen tegen president Obama. Komt het ooit nog goed tussen Romney en Trump?

 

In 2012 was Donald Trump “zeer, zeer vereerd om Mitt Romney te steunen”. Die liet op zijn beurt weten dat Trump “buitengewoon goed aanvoelt hoe onze economie werkt en capabel is om banen te creëren”. Tijden veranderen – en meningen ook. In 2016 is Romney Trump’s belangrijkste tegenstander en zou het land “in een diepe recessie belanden als Donald Trumps plannen ooit werden uitgevoerd.”

 

Nadat Romney maandenlang gezwegen had, opende hij in maart frontaal de aanval op de vastgoedmagnaat. Tijdens een speech op de Universiteit van Utah waarschuwde hij dat Donald Trumps belastingformulieren weleens belastend materiaal kon bevatte. Bovendien noemde hij Trump nep, een bedrieger en riep hij kiezers op te stemmen om de anti-Trumpkandidaat in hun staat die er het beste voorstond. Alles om The Donald tegen te houden. Die reageerde via Twitter op zijn kenmerkende manier:

 

 

Trump tegenhouden lukte niet. De rest van het establishment heeft zich neergelegd bij de kandidatuur van Trump. Zelfs Romney’s kompaan Paul Ryan heeft zich schoorvoetend achter de vastgoedmagnaat geschaard. Mitt Romney kiest een andere koers. Gisteren benadrukte hij opnieuw dat Trump een “gevaarlijke” president zou zijn die het land zal wegvoeren van haar waarden. Ook verweet Romney de Republikeinse kandidaat in te spelen op racistische tendensen in de samenleving. Hij was eveneens kritisch op Trumps vuilspuiterij over de Mexicaanse rechter die zijn inmiddels ter ziele gegane Trump University behandelt.

 

Dat kon The Donald niet op zich laten zitten. Gisteravond bestempelde zijn woordvoerder Romney reeds als een slechte verliezer. “Romney is gewoon boos. Toen hij Trump aanviel op zijn prestaties als zakenman, liet Donald Trump de hele wereld liet weten dat hij een Gucci store heeft die meer waard is dan Romney. De druiven zijn gewoon zuur”, aldus Katrina Pierson van de Trump-campagne. Ook de presidentskandidaat zelf besteedde er vanmorgen een tweet aan: hij zou de minst racistische persoon zijn die er is.

 

 

Een stem op de vastgoedmagnaat zit er voor Romney niet in. Zelf blijft hij aan de zijlijn staan. Het is in zijn ogen “tijd voor een nieuw gezicht” en hij overweegt dan ook geen onafhankelijke kandidatuur. Ook Hillary Clinton zal nooit op Romney’s steun kunnen rekenen.

Wel zal Romney overwegen op de Libertarische kandidaat Gary Johnson te stemmen, al heeft hij moeite met diens opvatten dat marihuana gelegaliseerd moet worden. Tegelijk is de voormalige gouverneur van Massachusetts, Bill Weld, Johnsons running mate. Weld is een goede bekende van Romney waar hij veel vertrouwen in heeft. Een andere optie is het opschrijven van de naam van een andere kandidaat op het stembiljet. Er zijn meer Republikeinen die dit overwegen. Russell Moore, een belangrijke evangelicaal, benoemde deze optie al bij een speech in maart.

 

De kans dat het goed komt tussen beide mannen is klein. Romney zegt dat hij “’s nachts kan slapen” door zich te verzetten tegen Trump en trots wil kunnen zijn op zijn antwoord als kleinkinderen hem ooit vragen wat hij deed om Donald Trump te stoppen. Gisteren benadrukte hij dat er niet iets is dat hij van de Republikeinse kandidaat zou willen in ruil voor steun.

 

Omgekeerd is The Donald bijzonder trots. “Niemand kan mij beledigen”, zei hij in 2012 nadat president Obama hem op de hak had genomen in een speech. Deze beledigingen zouden zelfs een rol hebben gespeeld in zijn besluit om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Met het ego van Trump is het lastig voor te stellen dat hij over bestempelingen als “bedrieger” en “gevaarlijk” heen zou stappen. Op beleidsterreinen is Donald Trump uitzonderlijk flexibel. Op de persoon is er daarentegen weinig rek. Daarmee is een verzoening haast uitgesloten. 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.