Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney belooft strenge maatregelen China

Laura Schabbing op 17 september 2012 - Reageren

Een tijdje geleden kwam Romney met een nieuw campagnefilmpje waarin hij Obama beschuldigde van outsourcing naar China. Daardoor zouden er minder banen zijn voor Amerikanen, terwijl de Chinese economie door kon groeien. Romney beloofde dat als hij president wordt hij daar iets aan gaat doen. Het lijkt er echter op dat een deel van zijn partij hem daar niet in wil steunen, en ook een aantal economen betwijfelen of dat wel zo verstandig is.

 

Volgens Romney maakt China misbruik van de handelsrelatie tussen beide landen. Romney zegt nu dat als hij president is dat hij extra tarieven zal instellen op Chinese export naar Amerika. Dit klinkt natuurlijk heel stoer, maar experts zeggen dat als Romney daar inderdaad mee door zou gaan dat het de Amerikaanse economie alleen maar zal beschadigen. Een aantal Republikeinen is het daar mee eens.

 

 

Amerika heeft een enorme schuld bij China en als de Chinezen meer moeten gaan betalen voor hun export, dan kunnen ze gaan eisen dat Amerika de schuld gaat afbetalen. Aangezien dat nu onmogelijk is, zou dat Amerika veel schade doen. Ook zouden hogere tarieven producten in Amerika duurder maken.

 

 

Veel grote bedrijven, die over het algemeen achter Romney staan, geloven dan ook niet dat Romney echt hard tegen China op zal treden. Romney's adviseurs zeggen echter dat Romney bij zijn standpunten zal blijven staan, en sommige economen denken dat China niet teveel problemen met de Verenigde Staten zal willen maken, omdat de Chinezen ook afhankelijk van Amerika zijn.

 

 

Paul Ryan, Romney's running mate, leek eerst wat voorzichtiger te zijn dan Romney. In het verleden heeft hij wetsvoorstellen afgewezen die hogere belasting over Chinese import zouden vragen. Nu schaart hij zich toch achter Romney, en de Republikeinen zeggen nu dat Ryan de wetsvoorstellen toen had afgewezen omdat hij vond dat het niet de taak van het Congres was om iets aan het probleem met de tarieven te doen.

 

 

De Democraten laten zich ondertussen niet gek maken door Romney's kritiek op Obama's “zachte” aanpak van China. Ben LaBolt, woordvoerder van de Obama campagne, wijst op Romney's eigen verleden. Romney heeft anderhalf miljoen dollar verdiend met investeringen in China, en maakte zich dus schuldig aan hetzelfde fenomeen waar hij zich nu zo tegen uitspreekt.

 

 

Het valt te zien of Romney zijn standpunt tegenover China nog zal afzwakken. Feit is wel dat hij hier weer aardig veel publiciteit mee heeft verkregen, iets dat nu steeds belangrijker wordt de komende tijd.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.