Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Democraten profileren zich als de partij voor nationale veiligheid

Peet van Leeuwen op 28 juli 2016 - Reageren

De president van de Verenigde Staten heeft de leiding over het grootste leger ter wereld. En waar dit voorheen een kernpunt van de Republikeinen was, zijn het nu de Democraten die zichzelf profileren als de partij die binnenlandse veiligheid garandeert. Het was een onderwerp dat in veel speeches op de conventie ter sprake kwam.

 

Toespraken van Obama en Biden maken omkering duidelijk

Al lange tijd zijn het de Republikeinse kandidaten geweest die pleitten voor een sterker leger. Daarom genoten zij vaak de steun van de veiligheidsexperts in de Verenigde Staten. Want een sterker leger zou de binnenlandse veiligheid garanderen.

 

Maar gisterenavond werd er een omkering duidelijk. De Democraten willen zich profileren als de partij die binnenlandse veiligheid garandeert. Tijdens de Democratische conventie sprak president Obama over Clinton als de best gekwalificeerde kandidaat om het land te beschermen:

 

 

“Totdat je daadwerkelijk aan dat bureau hebt gezeten, weet je niet hoe het is om een globale crisis te managen, of om jonge mensen een oorlog in te sturen. Maar Clinton heeft er al ervaring mee; ze heeft zulke beslissingen al gemaakt. En daarom kan ik met zekerheid stellen dat er nog nooit een man of vrouw - ik niet, Bill niet, niemand niet - beter gekwalificeerd is geweest dan Hillary Clinton om president van de Verenigde Staten te zijn.”

 

 

De minst gekwalificeerde kandidaat ooit

Daartegenover staat Donald Trump. Die volgens velen de minst voorbereide kandidaat aller tijden is. Vicepresident Joe Biden benoemde het gisterenavond in zijn toespraak als volgt: “geen enkele kandidaat in de geschiedenis van dit land heeft ooit minder geweten, of is minder voorbereid geweest om de nationale veiligheid te beschermen dan Trump.”

 

En hier ligt dan ook de essentie van de rolverwisseling tussen beide partijen. In hun eigen ogen en in die van veiligheidsexperts is de Democratische Partij momenteel de partij met de expertise over nationale veiligheid. Daarom zetten ze zichzelf op het moment neer als de sterkere groep als het gaat om het veiligstellen van Amerika’s plaats in de wereld. 

 

Republikeinen kiezen kant van Clinton

Zelfs veel Republikeinse experts op dit gebied lijken het eens te zijn met het idee dat Trump een veel groter gevaar zal zijn voor Amerika dan Clinton. Volgens POLITICO gaat het zelfs zo ver dat, mocht Trump verkozen worden, hij problemen zal hebben om de belangrijkste posten binnen zijn regering te vullen. Republikeinen staan niet achter Trump omdat zijn buitenlandse beleid tegenstrijdig is. In beweringen “schommelt” Trump “van isolationisme naar buitenlands militair ingrijpen binnen de ruimte van een enkele zin.”

 

Het is dan ook niet zozeer de Republikeinse Partij die van standpunt is gewijzigd. Het is een enkele persoon, Trump, die zorgt voor de problematiek. En de Democraten maken daar tijdens hun conventie gretig gebruik van.

 

Kaines kritiek

Clintons running mate maakte duidelijk dat de Democraten op het gebied van nationale veiligheid de beste partij zijn. Aan de ene kant door Clintons ervaring te benoemen: “het zijn niet slechts woorden.” En aan de andere kant door Trump te benoemen als een “glad pratende, loze beloften makende, zelfingenomen sloper.”

 

Ongewenste positie

Maar niet iedereen binnen de partij is blij met dit nieuwe imago. Clinton staat op het gebied van nationale veiligheid verder naar rechts dan velen binnen de partij. En hoewel dit Republikeinse stemmers binnen kan halen, bestaat er ook de kans dat het Democratische stemmers in het harnas zal jagen. Er waren gisteren tijdens de conventie bijvoorbeeld verscheidene keren anti-oorlog leuzen te horen vanuit de zaal. En het zal een van de belangrijke onderwerpen zijn waar een mogelijke Clinton administratie mee te maken zal krijgen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.