Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Ted Cruz

Peet van Leeuwen op 29 januari 2016 - Reageren

Hoog in de peilingen voor Iowa staat Ted Cruz, de Texaanse senator die, meer dan andere kandidaten, probeert de Grondwet en zijn strenge religieuze idealen na te leven. Maar zal dit genoeg zijn voor Cruz om de republikeinse nominatie op zijn naam te schrijven?

 

Natural Born Citizen?

Anders dan bij de andere kandidaten, is in Cruz zijn geval zelfs de geboorte belangrijk tijdens de verkiezingen, Cruz werd namelijk niet geboren in de Verenigde Staten, maar in Canada. Dit roept een discussie op over zijn kandidatuur, omdat Artikel 2 van de Amerikaanse grondwet stelt dat: “No Person except a natural born Citizen […] shall be eligible to the Office of President…” Vooral Trump roept dat Cruz onverkiesbaar zou zijn, en Trumps aanhangers hebben daarom rechtszaken aangespannen over Cruz' status bij federale rechtbanken in Texas en Utah. Het lijkt er echter op dat Cruz geen grote problemen gaat ondervinden door zijn geboorteplek.

 

Cruz, die een Amerikaans moeder heeft en een van oorsprong Cubaanse vader, woont sinds zijn vierde in de Verenigde Staten en heeft in 2014 officieel afstand gedaan van zijn Canadese staatsburgerschap, als voorbereiding op zijn Presidentiële campagne.  Na te zijn opgegroeid in Texas studeerde Cruz af aan Princeton en vervolgde zijn opleiding aan de Harvard Law School, waar hij in 1995 zijn Juris Doctor Degree haalde. Na zijn studie werkte Cruz zowel binnen als buiten de politiek; onder andere voor George W. Bush, als Solicitor General van Texas en als advocaat bij private bedrijven, alvorens te worden gekozen als senator voor Texas.

 

De Grondwet als leidraad

Cruz heeft veel affiniteit met de Constitution. Zo had zijn Bachelor Thesis te maken met de Bill of Rights en in zijn verdere carrière streefde hij er altijd naar om de grondwet zo nauw mogelijk na te leven. Cruz houdt er dan ook streng conservatieve waarden op na: hij is pro-life, steunt de doodstraf, stemde voor behoud van de USA Patriot Act, wil Obamacare afschaffen en hij is tegen het homohuwelijk. Dit in combinatie met zijn religieuze waarden, zorgt ervoor dat Cruz veel steun geniet onder sociaal-conservatieve stemmers en ook belangrijke leden van de Tea Party hebben hun steun aan de 45-jarige presidentskandidaat uitgesproken. 

 

Voorspoedige campagne

Al sinds 2013 werd Cruz gezien als een potentiële kandidaat voor de verkiezingen en in maart van 2015 maakte hij officieel bekend dat hij zich kandidaat zou stellen. Cruz meldde in zijn speech dat hij zich sterk zou gaan maken voor vrijheid en voor een overheid die zich aan de constitutie zal houden. Maar politieke commentatoren noemden Cruz een long-shot omdat hij weinig ervaring heeft als senator, en omdat hij het tegen Jeb Bush moest opnemen. In het begin had Cruz dan ook een flinke achterstand in de peilingen, maar naar mate zijn campagne zich ontwikkelde stegen ook de peilingen en streefde hij de meeste van zijn tegenstanders ruim voorbij.

 

Cruz' campagne verloopt vooralsnog voorspoedig en Iowa zal een goede graadmeter worden voor zijn campagne. Vooralsnog is hij echter niet de grootste kanshebber om in Iowa te winnen. In de laatste peilingen staat hij een aantal procentpunt achter op Donald Trump en in de voorspelling van Nate Silver heeft laatstgenoemde 48 procent kans op een overwinning. Cruz 'slechts' 41. 

 

Het laatste debat

Gisterenavond was het laatste Republikeinse debat, voorafgaand aan de Iowa caucus, maar Trump was daar de grote afwezige. Daarom heeft Cruz zijn rivaal uitgedaagd voor een “mano-a-mano” debat, maar daar maakte Trump een grap van, door te vragen of dit debat dan in Canada kan plaatsvinden. Trumps tactiek lijkt echter effectief te zijn geweest, want nu was Cruz degene die door de andere kandidaten onder druk werd gezet en de Senator uit Texas had zichtbaar moeite om alle aanvallen te pareren. Desondanks wist hij zich toch grotendeels staande te houden. Gelukkig voor Cruz staat hij zo hoog in de peilingen voor Iowa dat een val naar de derde plek onwaarschijnlijk is, maar de sprong voorbij Trump heeft hij met dit debat nog niet gemaakt.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.