Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Rick Santorum

Suzanne Leppen op 22 januari 2016 - Reageren (2)

In Nederland dragen oudere mensen bandjes met “Euthanaseer mij niet” en ze durven niet naar het ziekenhuis uit angst dat ze er niet levend uit zullen komen. Euthanasie zorgt namelijk voor tien procent van alle doden in het land en in de helft van deze gevallen is dit niet een vrijwillige keuze van de patienten. Althans, als we de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum moeten geloven tijdens een van zijn speeches in de Republikeinse voorverkiezingen van 2012. Ondanks, of juist door, zijn soms extreme uitlatingen werd hij tweede in deze race. Santorum hoopt het deze keer nog beter te doen, maar voorlopig lijkt die kans erg klein.

 

De stem van de conservatieven

Zijn duidelijke standpunten die soms voor ophef zorgden, waren ook de voornaamste reden voor zijn succes in 2012. De inmiddels 57-jarige vader van zeven noemt zichzelf de stem van de conservatieven. Hij stelt het gezinsleven centraal en heeft zich openlijk uitgesproken tegen abortus, tegen het homohuwelijk en tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen. In zijn boek It Takes a Family schrijft hij geen voorstander te zijn van radicaal feminisme omdat dit vrouwen teveel zou aanmoedigen buiten het huis te werken, wat ten koste gaat van de opvoeding van kinderen.

 

Deze overtuigingen maken hem populair bij conservatieve, Christelijke en rechtse kiezers. In zijn 2 termijnen in het Huis van Afgevaardigden en twee termijnen in de Senaat heeft Santorum zich onder meer ingezet voor religieuze belangen en het verminderen van de bijstand. Qua buitenlandse politiek is hij een voorstander van strengere grensbewaking met Mexico en een harde aanpak van terrorisme. Hij heeft de Bush doctrine en de oorlogen in Irak en Afghanistan altijd gesteund en vindt dat praten met radicale islamisten geen zin heeft.

 

De tweede campagne

In 2012 won Santorum de Republikeinse voorverkiezingen in 11 staten en kreeg in totaal meer dan vier miljoen stemmen. Ondanks dat hij uiteindelijk de winst aan Romney moest laten had hij een sterke indruk achtergelaten en zijn kandidatuur voor 2016 is dan ook geen grote verrassing. Santorum hoopt in de voetsporen te treden van onder andere Reagan, Bush sr., McCain en Romney die allen eerst een Republikeinse voorverkiezing verloren maar 4 of 8 jaar later wel werden gekozen.

 

Santorum lijkt echter zijn momentum kwijt te zijn. Hij geeft toe dat hij na 2012 wellicht teveel uit de schijnwerpers is gebleven. Toch had hij gehoopt zijn supporters van toen weer voor zich te kunnen winnen, maar velen lijken te zijn overgelopen naar eveneens zeer conservatieve nieuwkomers als Marco Rubio en Ted Cruz. Volgens Santorum hebben deze mannen zich nog niet genoeg bewezen, maar beide kandidaten staan er veel beter voor in de peilingen. Door zijn lage positie in de peilingen heeft Santorum zelfs nog niet mee mogen doen aan de grote debatten.

 

Iowa: erop of eronder?

Iowa, de staat waar hij in 2012 nog met 34 stemmen verschil van Romney wist te winnen, is voor Santorum van groot belang. Hij zegt dat kiezers hem vertellen dat ze zijn standpunten nog wel steunen, maar dat ze niet op hem gaan stemmen omdat hij zo laag in de peilingen staat. Een goede score in Iowa zou bewijzen dat hij toch niet helemaal kansloos is, en wellicht durven dan meer mensen naar zijn kamp over te lopen. Volgens de laatste peilingen zal Santorum echter nauwelijks meer dan één procent van de stemmen behalen.

 

“Not the sexiest guy”

Vier jaar geleden stond Santorum voor Iowa ook niet sterk in de peilingen, maar het grote verschil met toen is dat Santorum als de enige echt conservatieve kandidaat werd gezien terwijl er nu veel alternatieven zijn. Santorum zelf blijft optimistisch dat veel kiezers die nu nog flirten met de nieuwkomers uiteindelijk terugkomen bij hem omdat hij een veiligere keus is; hij beschrijft zichzelf als  “not the sexiest guy in the room [but] the guy you bring home to mom at the end of the evening.”

Reacties (2)

Jasper op 22 januari 2016 16:57:

Waarom hij nog steeds meedoet is mij een raadsel. Hij heeft kennelijk niks beters te doen.

Maarten op 22 januari 2016 17:22:

Santorum heeft uiteraard gehoopt op een nieuwe surge op het laatste moment. In 2012 (feitelijk 2011) haalde hij ook pas 2 weken van te voren voor het eerst in de peilingen 10% van de stemmen.