Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Rand Paul

Jasper Maassen op 26 januari 2016 - Reageren

Een Republikeinse kandidaat die in Nederland bekend is als “de zoon van”. Niet Jeb Bush, maar Rand Paul (53), wiens vader Ron de afgelopen twee verkiezingen meedeed aan de Republikeinse voorverkiezingen. Rand Paul heeft, net als zijn vader, een sterke grassroots campaign, hij behoort tot de Tea Party en doet het goed bij jongeren.

 

 Paul’s aankondiging dat hij ging deelnemen aan de voorverkiezingen kwam allerminst als een verrassing. Ondanks zijn nog korte carrière is de senator aanzienlijk invloedrijk binnen de Republikeinse partij. Zo gaf hij namens de Tea Party enkele belangrijke speeches en is hij niet bang om in te gaan tegen de lijn van de partij.

 

Goldwater Republican 

De in Pittsburgh geboren Paul werd in 2010 in de Senaat verkozen voor Kentucky, de staat waar hij na zijn studie in oogheelkunde naartoe verhuisde. In de Senaat valt hij voornamelijk op door zijn felle strijd tegen inmenging van de overheid in de privélevens van burgers. Zo heeft hij twee keer een ‘filibuster’ – een speech die dusdanig lang is dat de spreker hoopt dat een wetsvoorstel wordt ingetrokken – gehouden: in 2013 tegen de inzet van drones en recentelijk tegen het aftappen van telefoongegevens.

 

Een kleine overheid is typerend voor Republikeinen in het algemeen en de familie Paul in het bijzonder: vader Ron was de bekendste Libertarian binnen de Republikeinse partij. Rand associeert zichzelf echter meer met de Tea Party, maar wordt ook gezien als een Goldwater-Republican: economisch conservatief, maar sociaal-liberaal. De combinatie Tea Party/sociaal-liberaal klinkt bizar, en werkt alleen door de juiste woordkeuze. Zo is Paul geen voorstander van de Gay Rights-beweging – hij vindt namelijk dat mensen niet in groepen opgedeeld moeten worden die voor eigen rechten strijden. Zo zegt hij feitelijk dat hij vindt dat de LHBT-gemeenschap niet anders behandeld moet worden zonder dat expliciet te benoemen, wat hem de endorsement opleverde van Republikeinse LHBT-organisaties. Wie Paul wil doorgronden doet er dus goed aan om zeer secuur te luisteren naar wat hij wel en wat hij niet zegt.

 

Paul heeft een brede basis van actieve aanhangers. Een dag na zijn kandidaatstelling voor president had hij al meer dan een miljoen dollar aan donaties binnen. Daarnaast is Paul populair om het vrijwilligerswerk dat hij zelfs tijdens zijn verkiezingscampagne blijft doen: in augustus ging hij nog vier dagen naar Haïti om gratis staaroperaties uit te voeren, waardoor zo’n 200 mensen weer goed konden zien.

  

Iowa als oefening

Een blik op de peilingen vertelt dat Paul kansloos is voor de overwinning in Iowa. Volgens Fivethirtyeight zal de senator uitkomen op zo’n vier-en-een-half procent van de stemmen. Toch is de kans zeer aanwezig dat Paul zijn campagne door zal zetten. Hij is nog jong, met slechts één verkiezingscampagne op zijn naam. Als senator is hij vocaal en een campagne voor het presidentschap levert hem nog bredere naamsbekendheid op. In een campagne die gedomineerd wordt door het populisme van Trump kan hij zich profileren als een redelijk alternatief voor de toekomst, een hoop in bange dagen. Dit jaar zal Paul de nominatie niet binnenslepen, maar een nieuwe poging zit er ongetwijfeld aan te komen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.