Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa - Mike Huckabee

Dynph ten Haaf op 25 januari 2016 - Reageren

Tijdens zijn eerste gooi naar het presidentschap in 2008 was Mike Huckabee de grote Republikeinse winnaar van de Iowa caucus. Nu, acht jaar later, blijft de campagne van de voormalig gouverneur, dominee en talkshow host sterk achter ten opzichte van de andere kandidaten.

 

Arkansas

De zestigjarige Huckabee begon zijn politieke carrière in Arkansas, waar hij als eerste Republikein sinds de Reconstructie de race voor de positie als plaatsvervangend gouverneur van Arkansas wist te winnen. Nadat in 1996 de grootschalige fraude van toenmalig gouverneur Jim Guy Tucker aan het licht kwam, besloot Huckabee zijn campagne voor een zetel in de Senaat te staken en de functie van Tucker over te nemen. In zijn acht jaar als gouverneur van Arkansas werd hij twee keer herkozen, en legde Huckabee sterk de focus op de verbetering van de gezondheidszorg en onderwijs.

 

Huckabee resoneert met name onder veel evangelische kiezers. Als voormalig Southern Baptist dominee is het geloof de kern van zijn politieke campagnes. Huckabee is sterk gekant tegen veel progressievere sociale kwesties als het homohuwelijk en abortus. Hij zet zich met name in voor onderwijs en belastinghervormingen gebaseerd op een systeem van “Fair Tax,” het speerpunt van zijn campagne dat federale belasting op inkomen wil afschaffen en vervangt door een nationale belasting op consumentenproducten.  

 

Iowa 2016

Het is voor Huckabee de tweede keer dat hij meedingt naar de Republikeinse presidentiele nominatie. In 2008 voerde hij een relatief succesvolle campagne, waar hij niet alleen de grote winnaar in Iowa was, maar ook als derde eindigde na frontrunners John McCain en Mitt Romney. Destijds waren de moeilijkheden in zijn campagne met name te wijten aan een gebrek aan financiële middelen en de moeite die Huckabee had met het aantrekken van kiezers buiten zijn traditionele evangelische aanhang. Dit laatste is wat hem in 2016 ook lijkt te nekken.

 

Vanaf het moment van aankondiging in mei 2015 heeft Huckabee zich moeilijk staande kunnen houden in de zee van Republikeinse kandidaten. Met weinig spreektijd tijdens de debatten wist hij zich niet goed te onderscheiden van de overige kandidaten, en zijn gebrek aan momentum en lage poll cijfers resulteerden in het afzakken naar de laatste vier. Tijdens het laatste undercard debate ageerde Huckabee sterk tegen Obama’s plannen voor aanscherping van de wapenwet en hield een vurig betoog voor het instellen van de Fair Tax, maar liet desondanks geen onuitwisbare indruk achter.

 

Huckabee heeft tijdens zijn huidige campagne zwaar ingezet op Iowa, de staat waar hij in zijn vorige campagne zijn grootste successen behaalde. Als een van de weinige kandidaten heeft Huckabee alle 99 counties in de staat aangedaan tijdens de aanloop naar 1 februari. Ondanks zijn consistente aanwezigheid in de staat en de bijna 150 evenementen georganiseerd in januari, weet hij bij zijn evenementen niet de dynamische opkomst van kiezers te verwezenlijken die Trump en Cruz momenteel ervaren. Waar hij in 2008 als charismatisch conservatief  tegenwicht kon bieden aan andere Republikeinen, heeft hij dit keer veel last van competitie van andere charismatische, relatief jonge conservatieven zoals Ted Cruz en Marco Rubio, die het zichtbaar beter doen in Iowa.

 

Last-minute momentum

Huckabee heeft aangegeven te overwegen zijn campagne te staken als hij niet minstens als derde eindigt in Iowa, en gezien zijn huidige positie in de polls is die mogelijkheid verre van ondenkbaar. Gedegradeerd van charismatische frontrunner in 2008 naar undercard contestant in 2016 weet Huckabee niet dezelfde mate van populariteit te bereiken als tijdens zijn eerste campagne. Een sterke toename van last-minute momentum zal het enige zijn dat Huckabee’s campagne nog uit het slop kan trekken.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.