Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Martin O'Malley

Suzanne Leppen op 28 januari 2016 - Reageren

Waar twee honden vechten om één been loopt de derde er mee heen. Voor de Democratische presidentskandidaat Martin O’Malley lijkt dit gezegde vooralsnog niet op te gaan. Clinton en Sanders hebben hun aanvallen de afgelopen maanden vooral op elkaar gericht, maar de enige andere kandidaat lijkt hier nog niet van te kunnen profiteren. Na acht maanden campagne voeren is de strijd tussen de twee prominenten spannender dan ooit, terwijl O’Malley in de peilingen vrijwel nergens boven de vijf procent uitkomt.

 

“Rock ‘n Roll Governor”

O’Malley wordt vaak als sympathiek omschreven en kreeg de bijnaam “Rock ’n Roll Governor” door zijn bijverdiensten als zanger en gitarist van de Iers/Keltische rockband O’Malley’s March. Ook zijn standpunten zouden in ieder geval de progressievere Democratische kiezers moeten aanspreken: hij is onder andere voor legalisatie van het homohuwelijk, strengere wapenwetten, verhoging van het minimumloon en immigratiehervormingen.

 

De belangrijkste reden dat O’Malley toch achterblijft in de peilingen is zijn relatieve onbekendheid bij het grote publiek. Met zijn 53 jaar is hij een generatie jonger dan zijn tegenstanders, maar ook een stuk minder bekend in de Amerikaanse politiek. Hij heeft wel zestien jaar politieke ervaring, alleen allemaal op lokaal niveau in zijn thuisstaat Maryland: acht jaar als burgemeester van de stad Baltimore en twee termijnen als gouverneur van de staat. Zijn opponenten daarentegen spelen beiden al jaren mee op het landelijke toneel in Washington D.C.

 

De pragmatische keuze

Het gebrek aan landelijke politieke ervaring maakt hem echter niet bij voorbaat kansloos; George W. Bush en Bill Clinton bijvoorbeeld, waren ook relatief onbekende gouverneurs voordat ze een succesvolle gooi naar het presidentschap deden. Deze presidenten wisten uiteindelijk het grote publiek voor zich te winnen met veel charisma. O’Malley wil zich echter meer profileren als een serieuze, pragmatische kandidaat.

 

De verkiezingen zouden volgens O’Malley niet moeten gaan om mooie praatjes, maar vooral over daadwerkelijke resultaten. Clinton en Sanders mogen dan wel meer ervaring hebben, O’Malley vindt dat hij betere resultaten heeft geboekt. Twee van zijn stokpaardjes zijn het terugdringen van criminaliteit en verhogingen van het minimumloon. Zijn prestaties op deze fronten leidden er onder andere toe dat hij in 2002 door Esquire werd verkozen tot beste jonge burgemeester van het land.

 

Politieke ambities

Zijn eerste stappen op het nationale podium zette hij in 2008 toen hij zich nog voor de campagne van Hilary Clinton inzette en in haar plaats sprak op een van haar bijeenkomsten. In 2012 kreeg hij een primetime plek om te spreken op de Democratische Nationale Conventie, wat toen al zorgde voor veel speculaties over een mogelijke deelname in 2016.

 

Sinds zijn officiele aankondiging in mei heeft O’Malley moeite gehad om aandacht te krijgen met zijn serieuzere houding. Door zijn bedaarde instelling gaan er ook geruchten dat O’Malley niet aan deze race meedoet om te winnen, maar om meer landelijke aandacht te krijgen en vervolgens Clinton’s running mate te worden waardoor hij over vier of acht jaar echt kans zou maken.

 

Een belangrijke rol in Iowa

O’Malley zegt zelf dat hij nog steeds in zijn kansen voor 2016 gelooft, hij denkt dat de mensen toe zijn aan verandering en een nieuw gezicht. Als kiezers dit in Iowa laten zien zou het een keerpunt kunnen zijn in zijn campagne, zoals het dat in 2008 voor Obama was die tot die tijd ook achterstond in de peilingen. Obama’s kansen waren volgens de peilingen echter al een stuk beter dan die van O’Malley momenteel.

 

Desondanks kunnen de supporters van O’Malley een heel belangrijke invloed hebben in Iowa, maar dan wel met hun tweede keus. De kans is namelijk groot dat bij veel van de 1700 verkiezingsbijeenkomsten niet op O’Malley gestemd kan worden omdat hij zich niet weet te kwalificeren (daarvoor moet namelijk vijftien procent van de kiezers op de bijeenkomst hem steunen). De vraag is alleen wie zij dan zullen steunen, Sanders omdat hij net als O’Malley liberaler is dan Clinton, of toch Clinton omdat O’Malley haar in 2008 steunde en wellicht opnieuw onderdeel van haar team kan worden?

 

Of kiezers in andere staten wel op O’Malley kunnen stemmen hangt waarschijnlijk ook van Iowa af, want als daar blijkt dat hij geen serieuze kans maakt dan is de kans groot dat hij zich snel zal terugtrekken uit de race.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.